INEA RBT Dnevi avtomatizacije 2016

4. oktobra letos je podjetje INEARBT že petič zapored organiziralo dogodek »Dnevi avtomatizacije«, ki se ga je res vredno udeležiti.

Poleg tega, da so nam predstavili določene nove izdelke proizvajalca Mitsubishi Electric, je bila rdeča nit letošnjega dogodka »Dnevi avtomatizacije« Industrija 4.0, ki resnično pomeni eno izmed pomembnejših industrijskih revolucij.

Roboti in robotizacija procesov sta nam vse bolj cenovno dostopna, sodobne IT rešitve pa omogočajo hitro medsebojno komunikacijo med več roboti znotraj nekega procesa. Vse to bo skupaj z usmeritvami »Industrije 4.0« v prihodnosti prav gotovo pomembno vplivalo na način proizvodnje, ter vlogo in položaj človeka znotraj nekega procesa.

Industrija 4.0 je združila mehatroniko, elektroniko in splet v močno vodilo s ciljem imeti v proizvodnji prilagodljive inteligentne naprave, ki bodo med seboj povezane prek Interneta in, ki bodo znale zbirati in arhivirati določene parametre v proizvodnji za takojšnjo obdelavo v realnem času in za kasnejšo obdelavo, saj bodo osnova za različne analize. Na podlagi rezultatov teh analiz pa se bodo lahko izvajale različne aktivnosti, na primer za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti.

Industrija bo morala v prihodnje imeti svoje proizvodne zmogljivosti izjemno prilagodljive, da bo z raznolikostjo svojih proizvodov in relativno majhnimi vlaganji lahko konkurenčna na trgu podobnih izdelkov in Industrija 4.0 je temelj, na katerem bo to mogoče zgraditi in takšne cilje tudi uresničiti. Mitsubishi Electric je eden od šestih največjih svetovnih proizvajalcev robotov, v razredu srednjih robotov (manipulirajo z bremeni do 20 kg) pa so sploh vodilni svetovni proizvajalec. In ravno roboti bodo ključni gradniki v avtomatiziranih proizvodnjah, kjer bo potrebna hitra prilagodljivost glede na potrebe in zahteve kupcev, splet pa kot komunikacijski kanal za izmenjavo in arhiviranje podatkov, skratka povezava, ki med drugim seveda omogoča tudi to, da lahko vse spremembe in prilagoditve njihovega delovanja opravimo tudi na daljavo. Mitsubishi ima že vgrajeno odlično osnovo za medsebojno komunikacijo, platformo IQ , ki sicer ni novost, ima pa že v tem trenutku takšne lastnosti, da ob njej prilagoditev Industriji 4.0 prav gotovo ne bo boleča!

AX elektronika d.o.o.

www.svet-el.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!