Prihodnost je v sodelovanju med ljudmi in roboti

Področje robotske avtomatizacije doživlja nov trend razvoja.

Od robotov, ki nadomeščajo delavce, proizvajalcem posameznih robotskih komponent najnovejši izziv danes predstavljajo roboti, ki nastopajo kot koristni sodelavci. SCHUNK se je kot vodilni inovator in proizvajalec na področju vpenjalne in prijemalne tehnologije intenzivno lotil novega izziva in tržišču že ponuja atraktivne rešitve.

Kadar popolnoma avtomatizirana proizvodnja ali montažne linije ne predstavljajo ekonomično najboljših rešitev oziroma izvedljivih možnosti, je potrebno posamezne faze procesa izločiti in jih prenesti med ljudi in robote. V takih situacijah avtonomni »coboti – kolaborativni roboti«, t.j. roboti, ki se uporabljajo v neposrednem okolju delavca, lahko prevzamejo ne-ergonomske ali monotone naloge, kot je na primer pomoč pri dvigovanju ali pozicioniranju bremen. Pomoč »cobota« zmanjša fizično obremenitev delavca in poveča učinkovitost procesa. Sodelovanje med ljudmi in roboti pripomore tudi k povečanju fleksibilnosti ter zmanjša potrebo po prostoru.

SCHUNK je pred kratkim tržišču predstavil novo, napredno prijemalo SCHUNK Co-act JL1 (»collaborative actuator«). Predstavlja izdelek najnaprednejše prijemalne tehnologije, kar potrjuje vrhunske kompetence proizvajalca SCHUNK na področju, ki se šele razvija. Prijemalo je bilo prvič predstavljeno na sejmu Automatica 2016. Co-act JL1 je tako prvo inteligentno HRC prijemalo, ki neposredno komunicira z ljudmi. Prilagajanje različnim procesom prijemanja se s pomočjo uporabe različnih senzorskih sistemov izvaja v realnem času. Uporablja se različna »čutila«, s katerimi se snema, vrednoti in komunicira situacijske, okoljske in operativne pogoje.

MB-NA­KLO d.o.o.

Tel: 051 354 904

www.mb-naklo.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!