Prihodnost je v sodelovanju med ljudmi in roboti

Področje robotske avtomatizacije doživlja nov trend razvoja.

Od robotov, ki nadomeščajo delavce, proizvajalcem posameznih robotskih komponent najnovejši izziv danes predstavljajo roboti, ki nastopajo kot koristni sodelavci. SCHUNK se je kot vodilni inovator in proizvajalec na področju vpenjalne in prijemalne tehnologije intenzivno lotil novega izziva in tržišču že ponuja atraktivne rešitve.

Kadar popolnoma avtomatizirana proizvodnja ali montažne linije ne predstavljajo ekonomično najboljših rešitev oziroma izvedljivih možnosti, je potrebno posamezne faze procesa izločiti in jih prenesti med ljudi in robote. V takih situacijah avtonomni »coboti – kolaborativni roboti«, t.j. roboti, ki se uporabljajo v neposrednem okolju delavca, lahko prevzamejo ne-ergonomske ali monotone naloge, kot je na primer pomoč pri dvigovanju ali pozicioniranju bremen. Pomoč »cobota« zmanjša fizično obremenitev delavca in poveča učinkovitost procesa. Sodelovanje med ljudmi in roboti pripomore tudi k povečanju fleksibilnosti ter zmanjša potrebo po prostoru.

SCHUNK je pred kratkim tržišču predstavil novo, napredno prijemalo SCHUNK Co-act JL1 (»collaborative actuator«). Predstavlja izdelek najnaprednejše prijemalne tehnologije, kar potrjuje vrhunske kompetence proizvajalca SCHUNK na področju, ki se šele razvija. Prijemalo je bilo prvič predstavljeno na sejmu Automatica 2016. Co-act JL1 je tako prvo inteligentno HRC prijemalo, ki neposredno komunicira z ljudmi. Prilagajanje različnim procesom prijemanja se s pomočjo uporabe različnih senzorskih sistemov izvaja v realnem času. Uporablja se različna »čutila«, s katerimi se snema, vrednoti in komunicira situacijske, okoljske in operativne pogoje.

MB-NA­KLO d.o.o.

Tel: 051 354 904

www.mb-naklo.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!