Industrija 4.0 v praksi

Temeljna naloga distributerja v kontekstu industrije 4.0 je njegova sposobnost zagotavljanja podpore svojim strankam pri uporabi ustreznih izdelkov. Kot del dobavne verige lahko hkrati tudi prispeva k izgradnji industrije 4.0. Podjetje Rutronik je dejavno na obeh področjih.

Po trenutnih načrtih platforme »Industry 4.0« se pričakuje uresničenje koncepta industrije 4.0 skupaj z referenčno arhitekturo in standardizacijo do leta 2035. Še zlasti vroča tema je standardizacija. Standardi IEC sicer že opredeljujejo nekaj stvari, vendar pogosto ne v zadostnem obsegu, kar je dojeto kot ovira za širše uvajanje koncepta industrije 4.0. Ta primanjkljaj pa je mogoče odpraviti s preverjenimi procesi in tehničnimi sistemi ter dobro uveljavljenimi standardi.

Večja učinkovitost za zagotavljanje rasti

Takšen pristop z najboljšimi praksami je izbralo tudi podjetje Rutronik. Samo leta 2014 je podjetje Rutronik s svojimi strankami na tak način izmenjalo približno dva milijona sporočil, kar je povečalo učinkovitost vseh udeležencev, torej strank, dobaviteljev in samega distributerja. Bolj prepleteno omrežje omogoča, da se postopki javnega naročanja v veliki meri avtomatizirajo, tako da jih je mogoče optimizirati in pospešiti. S tem sproščena sredstva zagotavljajo prostor za nadaljnjo rast.

Osnova je avtomatizirani sistem dvosmerne komunikacije med sistemoma za upravljanje (Inventory Control System) zalog distributerja in stranke. Ta vsebuje vse potrebne informacije in storitve, povezane z verigo javnega naročanja. Natančneje to pomeni, da mora imeti distributer zmožnost sprejemanja in notranje obdelave podatkov stranke. Stranki mora poleg tega pravočasno zagotavljati vse potrebne informacije v obliki, ki jo lahko samodejno obdela tudi stranka. Vmesnik mora biti zasnovan tako, da dobi stranka vse podatke, ki jih potrebuje za svojo proizvodnjo. Distributer mora stranki zato zagotoviti širok obseg informacij, od napovedi za naročila, skladišča in dobavo do podatkov za račune, za kar že obstajajo številni standardi.

RUTRONIK, elektronski gradbeni elementi,

Podružnica v Ljubljani

Motnica 5, 1236 Trzin, Slovenia

Tel. +386 1 561 09-80

www.rutronik.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Predstavljamo Omron K7DD-PQ, novo serijo naprednih naprav za nadzor stanja elektromotorja

Preprečevanje nepričakovanih okvar opreme s spremljanjem težko merljivih načinov okvar, vključno s pogostimi spremembami hitrosti na motorjih s hitro spreminjajočimi se obremenitvami

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!