5 vrst uporabe, ki bo 3D tiskanje prineslo v bioinženiring

3D tehnologija tiskanja se uporablja v več vrstah aplikacij, od hrane do hiš in do protez za invalide. Ker je tehnologija tako zelo napredovala, se bioinženirji ozirajo po 3D tehnologiji in ugotavljajo, kako bi uporabili 3D tiskanje v izdelavi dejanskega celičnega materiala.

Če bi to uspelo, bi to vodilo v bodoča biomedicinska vezja, inženiring kože, hrustanca in kosti – celo funkcionalnih organov. Poglejte si teh 5 futurističnih možnosti uporabe 3D biotiska, ki bi glede na mnenje raziskovalcev lahko bile plodne v naslednjih nekaj letih.

1. Organi-na-Čip-u

Glede na raziskavo »organi-na-čipu« so 3D natisnjeni sistemi, ki bodo oponašali strukturo in funkcijo človeškega tkiva v delu in naj bi prinesli medicini cenejše in učinkovitejše materiale. Do danes so tkiva pljuč, požiralnika in trebušne slinavke zrasla iz človeških matičnih celic na čipih. Medtem, ko bodo morali raziskovalci rešiti proizvodne izzive, bo 3D tiskanje zmanjšalo delo in stroške, ki so potrebni za izgradnjo, sajenje in zahteve za čipe.

»Presek 3D tiskanja za mikrofluidno proizvodnjo in biotiskanje 3D tkiv je zelo obetavno v smeri inženiringa organa-na-čipu v enem koraku in lahko omogoča večjo fleksibilnost in produktivnost v raziskovalnih projektih«, je dejal Savas Tasoglu, asist. prof. na Univerzi v Connecticut-u, ki dela na razvoju novih aplikacij 3D tiska v mikrofluidih in organih-na-čipu.

Raziskovalci si predstavljajo prihodnost naprednih 3D biotiskalnikov, ki bi bili zmožni natisniti določen obseg materialov, ki bi poenostavili izdelovanje organov-na-čipu.

2. Izdelava kože

Naslednja možnost je tiskanje kože iz matičnih celic v kolagenskem gelu. V studiih je gel pokazal prisotnost medceličnih povezav in biološko normalnih celičnih markerjev 10 dni po kultivaciji. Ostali raziskovalci so bili zmožni kreirati rast krvnih teles v teh plasteh celic. Glede na raziskavo bo biotiskanje kože bližje realnosti, kot nam je poznano in bi lahko pomagalo pacientom z opeklinami ali kroničnimi ranami.

»Zdaj je realno, da uporabimo sofisticirane stroje, s katerimi kontrolirano kreiramo različna tkiva«, je dejal Wei Long Ng in sodelavci iz Nanyang Tehnološke Univerze in Agencije za znanost, tehnologijo in raziskave v Singapuru. »Čeprav moramo končni cilj biotiskanja nadomestka kože z vsemi funkcijami še doseči, biotiskanje že obljublja rezultate v nekaj kritičnih aspektih vključujoč kreiranje pigmentirane in/ali starane kožne modele, omrežje žil in lasne mešičke«.

EurekAlert!

Povzeto po Eurekalert.

www.eurekalert.org

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!