Nov miniaturni WiFi modul za IoT

smlogo color

Bi lahko nekega dne tehnologija, ki pobira brezžične signale, kontrolirala majhne naprave, ki sestavljajo internet stvari? Futuristi in prognostiki tehnologije so znani po tem, da podajajo drzne napovedi o internetu stvari.

Vizija sveta v katerem je vse, od vsadnih biosenzorjev, nosljivih naprav, pametnih avtomobilov do domačih senzorjev – sodeluje brezžično, z namenom, da ustvari svet bolj povezan. Do danes so v veliki meri to še sanje. Za realizacijo IoT potrebujemo novo vrsto majhnih, energetsko učinkovitih naprav z možnostjo WiFi komunikacije.

To je ideja HitchHike – a. Majhen, nizko energetski brezžični oddajnik, izpod lupe raziskovalne ekipe iz Stanforda, pod vodstvom Sachin Zhanga, izrednega profesorja elektrotehnike in računalništva in Pengyu Zhang, podoktorskega raziskovalca v laboratoriju.

Raziskovalci so HitchHike predstavili 16. novembra, v prispevku predstavljenem na konferenci Computing Machinery. “HitchHike je prva samozadostna WiFi naprava, ki omogoča prenos podatkov z mikro vati energije – skoraj nič,” je dejal Zhang. “Še bolje, pride pripravljen za uporabo z obstoječimi WiFi napravami brez spreminjanja ali dodatne opreme. Uporabite ga lahko zdaj z mobilnim telefonom in z domačim WiFi usmerjevalnikom.”

HitchHike ima tako majhno moč, da bi ga lahko majhna baterija napajala desetletje ali več. Ima celo potencial črpati energijo iz radijskih valov v okolici in se tako napaja do konca svoje življenjske dobe. “HitchHike bi lahko povzročila splošno sprejetje IoT,” je dejal Katti. “Senzorji se lahko uporabijo kjerkoli, lahko uporabimo baterijo v velikosti kovanca in, kjer je obstoječi WiFi usmerjevalnik. Tehnologija bi lahko delovala tudi brez baterij. To bi bil velik razvoj na tem področju.” Raziskovalci pravijo, da bi bila naprava lahko na policah v treh do petih letih.

Stanford Engineering

www.engineering.stanford.edu

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!