Atomski žiroskop je “skrčitveni žarek” v resničnem svetu

smlogo color

Ljubitelji znanstvene fantastike gotovo poznate t.i. “shrink ray”. To je fikcijska naprava, s katero bi bilo mogoče ob dovajanju energije pomanjšati telesa.Čeprav bo zaradi zakonov fizike, ki vladajo temu vesolju, takšna naprava za vedno le plod domišljije, se znanstveniki v resničnem svetu takšni miniturizaciji zelo dobro približajo.

Z izumi kot so ure in magnetometri, ki delujejo s pomočjo lastnosti posameznih atomov. Sedaj so znanstveniki z narodnega inštitutu za standardizacijo in tehnologijo (NIST, Gaithersburg, ZDA) razvili natančni žiroskop, ki meri rotacijo. Skupina raziskovalcev pri NIST je prikazala prenosni, energetsko učinkovit atomski žiroskop, ki je dovolj natančen za uporabo v navigaciji.

Žiroskopi v različnih oblikah so že od nekdaj prisotni v navigaciji in vse bolj v zabavni elektroniki naprimer v pametnih telefonih. Nova naprava pa bi bila uporabna v napravah, ki imajo potrebo po zelo natančni navigaciji, pri čemer mora biti naprava za navigacijo čim manjša, lažja in energetsko varčna (vesoljska plovila, podmornice,…). Zaradi svoje dodatne sposobnosti merjenja pospeška, je atomski žiroskop primeren za “slepo navigacijo”, torej brez opiranja na zunanje objekte (zvezde, satelite,…), temveč sam točno ve, kako se je plovilo gibalo, zato lahko glede na začetno točko povsem natančno določi trenutni položaj.

Stekleni prostor, v katerem so zaprti referenčni atomi, je velik le 3,5 kubičnih centimetrov. Trenutno zavzema celotna eksperimentalna oprema, ki se uporablja za merjenje (nizkoenergetski laserji, optika) eno mizo, vendar napovedujejo, naj bi se celotno opremo dalo zmanjšati na manjšo kocko velikosti malega hladilnika.

Kot so zapisali v članku v “Applied Phisics Letters”, je ta žiroskop interferometer atoma, ki je osnovan na oblaku atomov, ohlajenih z laserjem, ki se širi. To tehniko so prvič prikazali na Stanfordski univerzi, kjer je bil oblak atomov visok 10m.

Electronic Specifier Ltd.

www.production.electronicspecifier.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!