Enostavna in prilagodljiva avtomatizacija notranjega transporta

smlogo color

Notranji transport je pomemben del učinkovite proizvodnje. Prav zato podjetja proizvodni logistiki namenjajo vedno več pozornosti, v velikem porastu je predvsem povpraševanje po sistemih in rešitvah s področja avtomatske oskrbe proizvodnje, ki deluje popolnoma avtonomno in samodejno. To nalogo lahko poleg samodejno vodenih vozil nadvse učinkovito opravljajo tudi pametni mobilni roboti.

Premiki materialov ter (pol)izdelkov po proizvodnji so že desetletja zaupani viličarjem in viličaristom. A snovalci proizvodne logistike, nad katerimi bedijo finančni direktorji, stalno iščejo nove možnosti optimizacije proizvodnje. Pred leti so zato na področja internega transporta začeli uvajati avtonomno vodena vozila (t. i. AGV-je), ki so različne vozičke in izdelke med posameznimi točkami proizvodnje premikala povsem samodejno. Tovrstne naložbe so proizvodnim podjetjem, posebej tistim, ki delujejo v režimu 24/7, znatno zmanjšale možnost nastanka človeških napak v proizvodnji (in obseg vseh posledic takšnih napak) ter omogočila odpravo različnih ozkih grl. Končni rezultat je bil impresiven – proizvodna okolja so po zaslugi teh avtonomnih vozil dosegala višjo produktivnost in občutne prihranke prostora ter energentov, predvsem elektrike. Naložba vanje se je podjetjem povrnila tipično v letu dni ali celo hitreje.

Digitalna preobrazba v proizvodnji

Sedaj na sceno stopajo še naprednejše rešitve. T. i. pametni mobilni roboti so namenjeni enostavnemu upravljanju ter opravljanju internih transportov. Z njimi proizvodnja stopa na pot pametnih tovarn in uresničevanja koncepta Industrija 4.0. Ključna prednost pametnih mobilnih robotov pred klasičnimi samodejno vodenimi vozili je v tem, da ne potrebujejo posebne infrastrukture v obliki magnetnih tirnic ali ustreznih markerjev, s katerimi je omejeno njihovo gibanje. V primerjavi s podobnimi avtonomnimi roboti pa so zelo enostavni za programiranje, saj ne potrebujejo posebne programske ali strojne opreme. Zadostuje že telefon ali tablica s spletnim brskalnikom.

BTS Company d.o.o.

Bratislavska 5

SI-1000 Ljubljana

Tel: 00386 1 58 41 400

www.bts-company.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!