10 razlogov zakaj še vedno potrebujete PLC krmilnik

smlogo color

Nekaj časa nazaj so PLC krmilniki predstavljali edino možnost za nadzor in kontrolo v avtomatizaciji industrijskih aplikacij. Danes imajo inženirji možnost izbire med industrijskimi PC računalniki, »soft« PLC krmilniki in panelnimi PC računalniki, ki združujejo funkcionalnosti PLC krmilnikov in HMI prikazovalnikov.

Inženirji se med drugim lahko odločajo tudi za izgradnjo krmilnika po meri na plošči Raspberry Pi.Naj v nadaljevanju naštejemo deset razlogov zakaj imajo PLC krmilniki pri avtomatizaciji procesov še vedno prednost pred ostalimi rešitvami za krmiljenje procesov.

Brezskrbnost in zanesljivost

Razvoj PLC krmilnikov in PC računalnikov predstavlja dolgo pot od njunih skromnih začetkov. Med obema možnostima za nadzor aplikacij obstaja velika razlika v načinu in smeri razvoja, kar pa ima posledično velik vpliv na razvoj (tehnične) podpore končnemu uporabniku. Kontroliran in načrtni razvoj PLC krmilnikov pomeni, da prodajalci nudijo tehnično podporo končnemu kupcu v smislu podpore na strani strojne in programske opreme skozi daljše časovno obdobje.

V primeru podjetja Mitsubishi Electric slednje pomeni, da je mogoča enostavna povratna združljivost Mitsubishijevih krmilnikov za več generacij. Program za specifično aplikacijo iz 20 let starega krmilnika serije FX je mogoče enostavno naložiti neposredno v najnovejši krmilnik serije FX5U. Uporabnik lahko aplikacijo zažene skoraj takoj. O takšni enostavnosti ne moremo razmišljati, če uporabljamo za nadzor PC (industrijski) računalnik.

Inea RBT d.o.o.

Stegne 11, 1000 Ljubljana

Tel: 01 513 81 00

www.inea-rbt.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!