4D tehnologija omogoča samodejno zlaganje kompleksnih objektov

logo

Škatla se zloži v topli vodi zato, da se vsi materiali enakomerno segrevajo.

Z uporabo komponent, ki so narejene iz spominskih materialov, ki imajo malce različne odzive na toploto, so raziskovalci demonstrirali 4-dimenzionalno tehnologijo tiskanja, ki omogoča kreiranje kompleksnih samo-zložljivih struktur.

Tehnologija, ki so jo razvili raziskovalci na Georgia Institute of Technology v sodelovanju s Singapore University of Technology and Design (SUTD), bi lahko uporabili za kreiranje 3D struktur, ki se samodejno zaporedno zložijo iz komponent, ki so bile ploske ali navite v cev zaradi transporta. Komponente lahko reagirajo na dražljaje, kot je temperatura, vlaga ali svetloba tako, da v točno določenem časovnem zaporedju kreirajo strukture v prostoru, medicinske naprave, robote, igrače in celo paleto različnih struktur.

www.gatech.edu

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!