4D tehnologija omogoča samodejno zlaganje kompleksnih objektov

logo

Škatla se zloži v topli vodi zato, da se vsi materiali enakomerno segrevajo.

Z uporabo komponent, ki so narejene iz spominskih materialov, ki imajo malce različne odzive na toploto, so raziskovalci demonstrirali 4-dimenzionalno tehnologijo tiskanja, ki omogoča kreiranje kompleksnih samo-zložljivih struktur.

Tehnologija, ki so jo razvili raziskovalci na Georgia Institute of Technology v sodelovanju s Singapore University of Technology and Design (SUTD), bi lahko uporabili za kreiranje 3D struktur, ki se samodejno zaporedno zložijo iz komponent, ki so bile ploske ali navite v cev zaradi transporta. Komponente lahko reagirajo na dražljaje, kot je temperatura, vlaga ali svetloba tako, da v točno določenem časovnem zaporedju kreirajo strukture v prostoru, medicinske naprave, robote, igrače in celo paleto različnih struktur.

www.gatech.edu

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!