Komunikacijske rešitve podjetja HMS Industrial Networks za Industrijo 4.0

logo

Koncept Industrije 4.0 je star že nekaj let in je ob listanju revij in člankov s področja industrijske avtomatizacije že skoraj »obrabljen« pojem.

Glede na to, da je glavni namen koncepta poleg digitalizacije poslovanja in proizvodnje vzpostaviti povezanost inteligentnih proizvodenj, je na poti do koncepta I 4.0 eden izmed problemov tudi premostitev komunikacijskih vozlišč. Slednji na ravni proizvodnega obrata nastanejo ob uporabi različnih industrijskih protokolov najrazličnejše opreme za avtomatizacijo. V temu članku bo govora o komunikacijskih pretvornikih, ki so ob nekompatibilnosti industrijskih protokolov nujni, ter o komunikacijskih vmesnikih in rešitvah brezžičnega dostopa do naprav.

Tekoči trakovi, pogoni in ostale naprave predstavljajo konstanten življenjski tok v proizvodnih obratih. Večina industrijskih naprav je nadziranih oziroma kontroliranih s strani PLC krmilnikov, ki predstavljajo »možgane« proizvodnih obratov. Na ravni proizvodnega obrata ob povezovanju večjega števila PLC sistemov v enotno omrežje neredko prihaja do nekompatibilnosti neskladnih industrijskih protokolov. Neskladnost protokolov na primer lahko prihaja med dvema omrežjema, ki slonita na dveh različnih komunikacijskih protokolih znotraj enega proizvodnega obrata, ali pa pri dveh različnih komunikacijskih protokolih med omrežjem proizvodnega obrata in industrijsko napravo. Pridobivanje podatkov iz PLC krmilnikov v enoten sistem za namene poročanja in odločanja na odločevalnih nivojih podjetja tako predstavlja izziv. Z naštetimi problemi se srečujejo strojegradniki, proizvajalci naprav, sistemski integratorji, ter končni uporabniki, ki problem nekompatibilnosti komunikacijskih protokolov lahko rešujejo na več načinov. V nadaljevanju so opisani komunikacijski pretvorniki Anybus podjetja HMS Industrial Networks.

Inea RBT – oprema za avtomatizacijo d.o.o.

Stegne 11, 1000 Ljubljana

Tel: 01 513 81 00

www.inea-rbt.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

 

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!