Občutiti prihodnost

logo

»O digitalizaciji se je zadnje čase tudi v Sloveniji začelo precej govoriti in pisati, na našem novem sejmu Feel the Future pa jo bo imel vsakdo možnost tudi občutiti z vsemi čutili, kar gotovo nikogar ne bo pustilo ravnodušnega,« je ob predstavitvi novega sejma poudaril izvršni direktor sejma mag. Robert Otorepec. Obiskovalci so imeli prvič na naših tleh vpogled v inovativne digitalne rešitve, zbrane na enem mestu.

Oktobrski sejem je poleg sprehoda med stojnicami in navduševanjem nad občutkom prihodnosti, ki ga je bilo čutiti med raznimi robotki, ki so se vozili po začrtanih stezah in risali, vseboval tudi strokovni program – vse tri dni so potekale okrogle mize, predstavitve projektov in razna predavanja. V okviru industrije 4.0 je bilo slišati različna mnenja, a vsem je bilo skupno zavedanje, da robot zgolj sodeluje in ne more nadomestiti človeka, četudi se z neomajno hitrostjo vlaga v razvoj umetne inteligence.

Digitalizacija kot vedno bolj aktualna tema na tem področju izpostavlja tudi vprašanje varnosti. Podjetje Siemens, ki je razvilo poseben tako imenovan industrijski oblak MindSphere, na katerega podjetja shranjujejo vse podatke, izpostavlja, da je kibernetska varnost ena izmed glavnih tem, ki si zasluži našo pozornost. Pri podjetju Real Security so prepričani, da vidik informacijske varnosti ni dovolj poudarjen in da na splošno uporabniki vsebin niso dovolj ozaveščeni. Na njihovem razstavnem prostoru so si obiskovalci tako lahko izračunali potencialno kazen za kršitev nove evropske direktive o varovanju osebnih podatkov. Maja Vreča iz Arnesa še posebej opozarja o varnosti otrok pri uporabi svetovnega medmrežja in pametnih telefonov. Tako ne moremo mimo primarne socializacije, ko odrasli predstavljajo tisto figuro, ki je najbolj relevantna za modelno učenje in vzpostavitev zdravega odnosa do digitalnih vsebin in naprav novega stoletja. »Tudi odrasli namreč včasih zapademo v odvisnost od pametnih naprav,« poudarja Vreča. Da se bodo na ta način razvili tudi poklici prihodnosti, je prepričan Matej Veber iz Šolskega Centra Celje in omeni enega izmed njih – psihiater za virtualno resničnost, saj bo vedno več ljudi zasvojenih s tehnologijo.

Nove tehnologije pa s pridom uporablja tudi v okviru avtomobilizma. Ob vhodu na sejem sta se svetlikala električna lepotca BMW i3, ki so ga prav za to priložnosti ekskluzivno pripeljali iz Nemčije in je naša tla preizkusil prvič, ter i8, ki ga je poslikal priznani ilustrator Mitja Bokun. Ker tudi avtomobilska industrija veliko vlaga v razvoj tovrstne tehnologije, načrtujejo da bodo v naslednjih sedmih letih ponujali že 24 električnih vozil.

Pri Celjskem sejmu so tako že odločeni, da bodo sejem v prihodnje organizirali vsako leto. »Ocenjujemo, da smo naredili dobre temelje za nadaljnji razvoj sejma. V razgovorih so se porodile številne nove ideje, kako sejem v prihodnje nadgrajevati,« poudarja Robert Otorepec.

Več o članku si preberite v PDF reviji!

 

 

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!