Novosti na področju robotskega varjenja

logo

Daihen Varstroj, ki je član korporacije Daihen, nenehno izboljšuje svoje produkte za dosego idealnih rezultatov na področju varilske tehnologije. Vpeljava robotizacije v varilni proces povečuje področja delovanja, veča fleksibilnost varilnih procesov in omogoča boljšo kvaliteto in ponovljivost produktov.

Pri varjenju je še prav posebej pomemben dober nadzor nad dogajanjem med zelo kompleksnimi postopki varjenja.

Za napredne tehnologije varjenja, kot so lasersko varjenje in rezanje, TIG ipd., kjer so zahteve po natančnem vodenju ključne za doseganje kakovosti, imamo v DAIHEN VARSTROJ odgovor v obliki visoko preciznega robota FD-A20 z natančnostjo ponovitve do ± 0.07 mm in odstopanjem od krožnih premerov ≤ 10 mm pod 0.09mm pri hitrosti TCP-2m/min.

Za kakovostno varjenje je poleg natančnega vodenja robota potrebna tudi dodatna senzorika, ki omogoča kakovostno varjenje kljub spremenljivi predpripravi zvarjencev. Z laserskim senzorjem FD-QT lahko izboljšamo sledenje zvarnemu robu. Senzor FD-QT omogoča sledenje zvarnemu robu pri prekrivnem varu tudi za tanke pločevine (debeline 1mm), omogoča visoko stabilnost obloka pri visoko produktivnem varjenju, kjer dosegamo visoke hitrosti varjenja. Senzor je uporaben tudi pri zahtevnejših vrstah zvarnih robov.

Poleg tehnoloških novosti so roboti FD-Bx serije doživeli tudi spremembo v konstrukciji. Novost pri varilnih robotih in manipulatorjih se kaže v povezavah, ki so izvedene – integrirane znotraj robotske roke, kar zmanjšuje možnost poškodb, kot tudi potrebo po dodatni varnostni razdalji med roboti.

Poleg zunanjih sprememb, so roboti nove generacije pridobili tudi na hitrosti – do 15%. Čas cikla se posledično skrajša, kar ugodno vpliva na produktivnost.

K boljši kvaliteti produktov pripomorejo tudi nove napredne tehnologije s področja varjenja. Eden takšnih postopkov omogoča sistem Synchrofeed. Gre za kontroliran postopek varjenja, ki vključuje spremembo smeri dodajanja varilne žice in je bil predviden za spajanje ultra tankih do srednje debelih materialov z MAG postopkom v zaščiti z CO2 plinom. Glede na ultra nizko stopnjo obrizgov ter majhen vnos temperature na področju kratkostičnega prehoda materiala, je ta postopek primeren v tokovnem območju globularnega prehoda materiala. Sam postopek varjenja omogoča večje hitrosti varjenja (tudi do 30%), večje tolerance pri pripravi zvarnih robov ter posledično večjo produktivnost.

Prednosti Synchrofeed sistema

Zmanjšanje obrizgov.
V primerjavi z različnimi varilnimi postopki SynchroFeed sistem ustvarja najmanj obrizgov (slika 1-3).

Zmanjšanje vnosa toplote.
Zaradi zmanjšanja vnosa toplote je sistem SynchroFeed idealen za premostitev vrzeli na tanki pločevini. Prav tako je idealen za nerjavne materiale, kjer vnos toplote povzroča deformacije materiala (slika 4-5).

Kontrola procesa

Proces omogoča kontrolo vnosa zadovoljive energije za dosego želene penetracije. Pločevine srednje debeline lahko zaradi tega varimo hitreje in z manj obrizgi (slika 6-7). Synchrofeed sistem sestavlja varilni izvor z napredno mikroprocesorsko tehnologijo družine Welbee, enota za dodajanje žice, vmesnik za kompenzacijo in stabilizacijo pomika žice ter AC servo motor na gorilniku, ki omogoča dinamično pomikanje žice naprej in nazaj. Synchrofeed sistem vključuje Pulsed Dip Transfer Process – PDT proces, ki je še eden v vrsti elektro obločnega varjenja s kontroliranim prehodom materiala. Odlikuje ga zmanjšanje obrizgov, minimalen vnos toplote, stabilen oblok v kombinaciji z visoko hitrostjo varjenja ter reducirana širina temena vara. Primeren je tako za konstrukcijska jekla in pocinkano pločevino, kot tudi za nerjavna jekla in Aluminij. Z rešitvami na področju robotizacije, varilnih izvorov in avtomatizacije varilnih procesov, DAIHEN VARSTROJ zagotavlja uporabnikom višjo kakovost in dodano vrednost na področju varjenja produktov.

Daihen Varstroj
www.daihen-varstroj.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Predstavljamo Omron K7DD-PQ, novo serijo naprednih naprav za nadzor stanja elektromotorja

Preprečevanje nepričakovanih okvar opreme s spremljanjem težko merljivih načinov okvar, vključno s pogostimi spremembami hitrosti na motorjih s hitro spreminjajočimi se obremenitvami

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!