Nova Evropska pametna tovarna robotov

logo

Slovesnost ob polaganju temeljnega kamena Yaskawine tovarne robotov v Kočevju. Kočevje bo center najsodobnejše proizvodnje robotov v Evropi.

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, Japonska korporacija Yaskawa, je danes položila temeljni kamen pri snovanju svoje prve evropske tovarne robotov v Evropi in to v Sloveniji. Hkrati je to pomemben trenutek za nadaljnji poslovni razvoj države, ki so ga z velikim optimizmom in prihodnjimi pričakovanji pozdravili dr. Miro Cerar, predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, Keiji Fukuda veleposlanik Japonske v Sloveniji ter visoki predstavniki koncerna Yaskawa in predstavniki Inženirske akademije Slovenije skupaj z vladnimi predstavniki in predstavniki občine Kočevje.

“S to potezo sledimo zastavljeni strategiji podjetja. V Evropi nameravamo ponuditi vrhunske storitve za naše stranke,” je v uvodnem govoru izpostavil Bruno Schnekenburger, predsednik evropske divizije za robotiko Yaskawa, direktor Yaskawa Europe. Yaskawa je vodilno podjetje v razvoju in proizvodnji industrijskih robotov, trenutno ima na trgu preko 380.000 robotov, sodi med mednarodne vodilne ponudnike na področju pogonov in tehnike avtomatizacije. Njihov srednjeročni plan je postati vodilno podjetje na strateških trgih, kamor sodi tudi Evropa. Proizvajalec industrijskih robotov je sicer v Sloveniji prisoten že vrsto let, saj sta v njegovi lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro.

Zgodba o uspehu – rezultat trdega dela

Ambiciozno strategijo širitve v Evropi je Yaskawa prištela med svoje ključne naloge. Odločitev za gradnjo v Kočevju pa še zdaleč ni prišla čez noč, predstavlja rezultat trdega dela podjetij Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, pod vodstvom direktorja dr. Huberta Koslerja, ki ambiciozno razvija dolgoročno strategijo in vodi prodajo na trgih Slovenije kot tudi nekdanje Jugoslavije. Uspehi temeljijo na povezovanju z akademskimi institucijami, kjer ustvarjajo nove generacije vrhunskih strokovnjakov ter dobrim sodelovanjem z lokalnim okoljem.

Premier Cerar zadovoljen z izidom

Odločitev Yaskawe, da investira prav v Kočevje, ni samoumevna ali naključna. Gre za neposredni rezultat prizadevanj vlade. Z vodstvom podjetja se je večkrat sestal tudi premier dr. Miro Cerar in pri tem pomembno vplival na odločitev tujih vlagateljev. »Vlada Slovenije je tako pokazala odprtost in poslovno naravnanost. Med obiskom na Japonskem sem tudi sam osebno več dni prepričeval japonske investitorje, tudi znotraj japonske poslovne zveze Keidanren, naj za svoje nove investicije v hudi konkurenci izberejo prav Slovenijo, «je poudaril premier, ki vidi funkcijo politike v odpiranju vrat, povezovanju in sodelovanju. »Politika naj bo v službi gospodarskega napredka in razvoja,« je prepričan Cerar.

»Made in Kočevje« že prihodnje leto

V Yaskawi pričakujejo, da bodo prvi Motomanovi roboti ugledali luč v Kočevju prihodnje leto. Redno proizvodnjo naj bi začeli leta 2019, za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote lahko razvijal in jih prilagajal glede na zahteve kupcev. Zmogljivost proizvodnje nameravajo z začetnih 4.000 robotov letno povečati na 6.000 letno. Nov proizvodni obrat in nov evropski razvojni center za robotiko bo pokrival približno 80 odstotkov evropskega povpraševanja po robotih.
Bruno Schnekenburger je ob otvoritvi dejal: “Nove proizvodne in razvojne zmogljivosti nam omogočajo, da kupcem v Evropi ponudimo najkrajši možni čas dobave in razširimo naše možnosti za ponudbo ekskluzivnih, posebej prilagojenih robotskih rešitev. Zahvaljujoč razširjenim zmogljivostim regionalnega razvoja se približujemo evropskemu trgu in tehnološkim trendom.” Ob tej priložnosti je Schnekenburger poudaril, da so oktobra 2015, ko je Yaskawa praznovala svojo 100 obletnico v Ribnici, na dogodku predstavili tudi vizijo razvoja podjetja. Takrat so vodilni možje v Yaskawi naznanili, da je Slovenija ena od kandidatk za izgradnjo tovarne robotov. Takšna investicija je zvenela kot visokoleteča želja, ki je zdaj postala resničnost.

Divizija za robotiko trenutno zaposluje 960 delavcev po vsej Evropi, od tega jih je skoraj tretjina v Nemčiji. V Evropi Yaskawa zaposluje 350 razvojnih inženirjev in inženirjev za razvoj aplikacij. “Evropa je vodilna v razvoju številnih novih tehnologij in tudi mi smo pripravljeni našim strankam trajnostno dokazovati, da lahko skupaj z njimi razvijamo za njih še učinkovitejše rešitve,” dodaja Manfred Stern, predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe, podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corp.

Valilnica slovenskih strokovnjakov

Celotna naložba Yaskawe v novo tovarno znaša okoli 25 milijonov evrov, vlada pa je odobrila državno pomoč v višini 23 odstotkov naložbene vrednosti, to je približno 5,6 milijona evrov. Ob tem bodo odprli preko 200 novih delovnih mest. Za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za raziskave in razvoj, da bodo lahko svojim kupcem ponudili razvoj robotov glede na njihove zahteve in želje. Tu bodo zaposlovali predvsem slovenske strokovnjake. Pri tem Yaskawa dokazuje, da sinergija in dobro sodelovanje univerze in gospodarstva prinašajo pomembne uspehe. Kajti Inženirska akademija Slovenije je v zadnjih letih posvetila veliko pozornosti izobraževanju inženirjev, in oblikovala koncept, ki temelji na tesnejši povezavi z industrijskim razvojem v podjetjih. »Mnenja smo, da zgodnje vključevanje študentov vseh študijskih stopenj v problematiko podjetij, v katerih se nameravajo kasneje zaposliti, zagotavlja podjetjem optimalno izobražene mlade inženirje in s tem odlično osnovo za razvoj lastne tehnologije in na znanju temelječe proizvodnje,« dodaja prof. Stane Pejovnik, predsednik Inženirske akademije Slovenije.

Zgodovinski trenutek za Kočevje

Odločitev Yaskawe za gradnjo v Kočevju po ocenah župana in podžupana občine Kočevje predstavlja kraju največji pozitivni premik v zadnjih letih. »To je zgodovinski trenutek za nas. Občina Kočevje se že leta spopada z visoko stopnjo brezposelnosti. Priča smo bili upadu rodnosti, zmanjševanju števila otrok v šolah, množičnemu odseljevanju mladih. Podjetja se niso odločala za investicije. Kočevje je počasi a žal zanesljivo nazadovalo,« sta ob temelju nove tovarne poudarila Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje in njen podžupan Roman Hrovat. V korak z novimi potrebami so stopili tudi v Srednji šoli Kočevje, kjer bodo po dveh desetletjih ponovno uvedli šolski program strojnega tehnika. Prepričani so, da bodo z uvedbo učnih programov, prilagojenih Yaskawinim kadrovskim potrebam, soustvarjali tudi prihodnji uspeh tovarne. Investicije gospodarskih subjektov so se ponovno začele, mladi iščejo službo v Kočevju in da je rojstev več priča tudi gradnja novega vrtca.

Slovenija v nizu velikih projektov Yaskawe

Poleg nove robotske tovarne, Yaskawa trenutno gradi in investira v tri velike projekte, prvi je 10.000 m2 novih proizvodnih in pisarniških prostorov v Nantesu v Franciji. V Torsåsu na Švedskem odpirajo nova vrata tovarni skupaj z novimi delovnimi mesti. Oba projekta bosta zaključena konec leta 2018. V začetku prihodnjega leta pa bo končana razširitev stavbe z 4.000 m2 proizvodnega in skladiščnega prostora ter 1200 m2 pisarn v evropskem sedežu za robotiko v Allershausnu v Nemčiji. Vse te naložbe so del evropske pobude, ki sta jo ob koncu lanskega leta na tiskovni konferenci v Frankfurtu predstavila Hiroshi Ogasawara, generalni direktor divizije za robotiko Yaskawa, podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corp. in Manfred Stern. Poudarila sta, da strategija podjetja temelji na razvoju in izgradnji infrastrukture, zelo pomembna so tudi vlaganja v razvojni in aplikativni inženiring. Z novimi prevzemi posameznih podjetij se Yaskawa krepi tudi na področju energetike in pomorstva.

Podatki o korporaciji Yaskawa

YASKAWA ima več kot 3,5 milijarde evrov letnega prometa, podjetje je vodilni svetovni proizvajalec nove generacije servo pogonov (Sigma-7 serije), inverterskih pogonov (GA700) in Motoman industrijskih robotov. Ustanovljeno je bilo leta 1915 na Japonskem. Podjetje z več kot 100 letno tradicijo v lokalnem okolju zagotavlja najvišjo kakovosti izdelkov. Poslovne dejavnosti Yaskawa sestavljajo pogoni in gibanje (Drives & Motion), frekvenčni inverterji, servo pogoni, krmilniki strojev ter sistemi pogonov in strankam prilagojenih krmilnikov, ki jih proizvaja podjetje YASKAWA. Svojo vrednost na trgu dokazujejo že dolgo. Zaradi svojih izkušenj s prilagodljivimi rešitvami v avtomatizaciji in strokovnega znanja za številne panoge in načine uporabe so usposobljen partner za razvoj sistemskih rešitev. YASKAWA je s 380.000 roboti, nameščenimi po vsem svetu, ena od največjih proizvajalk industrijskih robotov. Širok nabor robotov poleg različic, ki temeljijo na načinu uporabe, kot so roboti za varjenje, paletiranje, lakiranje in rokovanje ter manipulacijo, vključuje robote, zasnovane za uporabo v laboratorijih in čistih sobah ter avtomatizirane sisteme na ključ za varjenje vrhunske kakovosti. Podjetje VIPA je že dolga leta gonilna sila inovacij na področju programirljivih logičnih krmilnikov in vmesnikov človek-stroj. Tako VIPA zaokroža portfelj osrednjih krmilnikov podjetja YASKAWA in omogoča kupcem nakup zmogljivih sistemov na enem mestu. Oktobra 2014 je del korporacije postalo podjetje The Switch Engineering Cooperation, ki se ukvarja z uporabo vetrne energije.

YASKAWA je eno redkih podjetij na svetu, ki lahko ponuja komponente in rešitve za skoraj vse sektorje. Z obsežno naložbo v raziskave in razvoj je podjetje proizvedlo veliko izumov, patentov in inovacij. Podjetje YASKAWA Europe s sedežem v nemškem Eschbornu ponuja rešitve s področja mehatronike in robotike za podjetja v Evropi, na Bližnjem Vzhodu, v Afriki in državah nekdanje Sovjetske zveze. S podružnicami na teh območjih in proizvodnimi obrati v Evropi so blizu zahtevam, ki jih postavlja trg.

Yaskawa Europe Robotics d.o.o.
Lepovče 23 , 1310 Ribnica , SLOVENIJA
E-pošta: mateja.nosan@yaskawa.eu.com
P + 386 (0) 1 8372-375
www.yaskawa.eu.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!