Napajalniki za KNX sisteme

logo

Na naših straneh smo že pisali o Mean Well napajalniku za KNX, KNX-20E-640. Tokrat pa si bomo ogledali zakaj je namenski napajalnik za KNX sistem potreben in kaj ga loči od navadnega napajalnika.

Avtomatizacija stavb

napredkom tehnologije se povečujejo zahteve po avtomatizaciji stavb, tako v privatnem, kot tudi poslovnem okolju. Avtomatizacija obsega več področji, od nadzornih sistemov za klimo, varnostne sisteme, razsvetljavo itd. V preteklosti so bili sistemi ločeni in je vsak potreboval svojo nadzorno enoto, ter komplicirano ožičenje. Posledica so zahtevno projektiranje, inštalacija ter vzdrževanje takšnih sistemov. Za odpravo omenjenih težav je bil razvit sistem KNX, ki omogoča komunikacijo preko dveh dodatnih žic med vsemi napravami povezanimi v sistem. Na ta način se zmanjša obseg inštalacije, ter zahtevnost vzdrževanja.

Napajalnik za KNX vodilo

Ne glede na kompleksnost KNX sistema, za pravilno delovanje potrebujemo napajalnike za napajanje KNX vodila. V osnovi potrebujemo za napajanje KNX vodila 30V napetosti, vsaka naprava pa porabi 10mA toka. Vendar pa sistem z navadnim 30V napajalnikom ne bi deloval, saj mora imeti KNX napajalnik vgrajeno dodatno »dušilko« za pravilno delovanje. Sicer pa si oglejmo tri primere:

V prvem primeru imamo med seboj povezano stikalo, ter elektronske rolete. KNX napajalnika ni priključenega in sistem ne deluje, saj ni napajanja za KNX vodilo.

V drugem primeru priključimo standardni 30V napajalnik. Ob pritisku na stikalu, stikalo pošlje aktivacijski pulz, vendar pa ta pulz ni popoln in komunikacija med napravama ne steče.

V tretjem primeru, pa je uporabljen KNX napajalnik z vgrajeno dušilko. Ko stikalo odpošlje aktivacijski pulz, bo napajalnik takoj »odgovoril« s svojim impulzom. Oba pulza skupaj trajata eno periodo 10kHz signala in skupaj tvorita logično »0« na KNX vodilu. Ko je na vodilu prisotnih samo 30V, to predstavlja logično »1«.

Opisan princip je osnova za komunikacijo po KNX vodilu in pojasni, zakaj mora biti napajalniku dodana dušilka. Kot je bilo zgoraj omenjeno posamezna naprava potrebuje 10mA toka. Če pogledamo specifikacijo Mean Well napajalnika KNX-20E-640, ima le-ta 640mA izhodnega toka, kar pomeni da lahko z njim napajamo sistem 64 naprav vezanih na KNX vodilo.
Velikost je pomembna
Večina KNX naprav je nameščenih v omaricah v stavbah. Ohišje KNX naprav naj bi bilo oblikovano v skladu z DIN 43880 standardom, kar zagotavlja enotnost naprav ob instalaciji. Širina naprav je označena z enoto SU (standard unit), kar je 18mm. Večinoma so napajalniki 640mA širine 4U, kar je 54mm. Omenjeni Mean Well napajalnik je širok 3U, kar pomeni več prostora na DIN letvi za druge naprave.

KNX sistem omogoča veliko prednosti pri nadzoru in opravljanju sistemov v stavbah. Za stabilno in zanesljivo delovanje je KNX napajalnik ključen element vsakega KNX sistema. Z več kot 30 letnimi izkušnjami na industrijskem področju je Mean Well razvil KNX-20E-640, ki bo zagotavljal zanesljivo in varno delovanje KNX sistema.

www.lcr.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!