Električna prijemala

logo

Proizvajalec Zimmer-Group zaokrožuje ponudbo in na sejmu Motek 2017 predstavila novo serijo električno gnanih prijemal za majhne obdelovance, ki so zelo preprosti za krmiljenje.

Tip GEP2000 predstavlja novo serijo električno gnanih prijemal.

Prijemala so opremljena z mehansko zaščito, ki preprečuje izgubo obdelovanca v primeru izpada električne energije. Opremljena so tudi z integriranim krmiljem v treh opcijah: IO link, digitalnim I/O in digitalnim I/O v kombinaciji z analognim izhodom za preverjanje pozicije čeljusti.

Ključna dejstva:

  • namenjeni so predvsem potrebam montaže in rokovanja z malimi obdelovanci;
  • v seriji so prijemala v treh vgradnih velikostih, nastavljive moči od 80N-400N in hoda čeljusti med 10 in 16 mm.
  • GEP2000 z I/O: I/O Link ponuja prijemalu vse sistemske prednosti I/O linka, se pravi ne samo preprosto upravljanje in uporabo ampak tudi nezahtevno integracijo. Z priključitvijo samo enega kabla lahko prijemalo komunicira z krmiljem. Parametri prijemalne moči in hitrosti vpenjanja so centralno nastavljeni preko IODD (IO Device Description) in javljajo podatke vodilnemu krmiljenju. S tem prihranimo veliko časa pri zagonu ali menjavi prijemala. IO-Link omogoča tudi napredno diagnosticiranje in preventivno vzdrževanje kar omogoča daljšo življenjsko dobo naprave. Dodatni hardver v obliki kontrolnih naprav ni potreben, zahvaljujoč visoko naprednemu krmiljenju. Za povezovalni člen med prijemalom in Feldbusom zadostuje IO- Link master. Tudi v primeru uporabe SPS ni potrebno implementirati dodatnega programa.

Proizvajalec se zavzema za enostavno posluževanje in ponuja tudi lastno povezavo človek-stroj (Human Machine Interface HMI). To orodje z specialnim,prijemalu prilagojenim delovno površino, lahko hrani parametre za do 32 različnih obdelovancev.

Digital I/O: preprost kot pnevmatski ventil

V I/O izvedbi so prijemala vodena enostavno kot dosedanji pnevmatski ventil. Na signal krmiljenja se prijemalo odpre, na drug signal se odpre – brez signala ni premika. Pri tej cenovno ugodni varianti zadostuje 4-polni kabel, ki prijemalo povezuje z elektriko in krmilnimi podatki. Za istočasno upravljanje več prijemal zadostuje že obstoječa centralna delilna enota. Če potrebujete pozicijo prijemala, lahko to uredite z magnetnim senzorjem, za katerega sta že predvidena dva utora. Pri uporabi teh senzorjev prijemalo javi kot normalno pnevmatsko prijemalo, da je doseglo nastavljeno pozicijo. Nastavljanje maksimalne moči prijemala je uporabniku prijazno, nastavlja se direktno na prijemalu v 4 različnih nastavitvah. To ni samo preprosto in hitro, ampak ima tudi prednost, da lahko pri izpadu elektrike ali menjave prijemala vidimo, katera jakost je bila nastavljena

Digitalni I/O z analognim izhodom: natančno pozicioniranje čeljusti prijemala. Za izvedbe, ker potrebujemo natančno pozicijo prijemalnih čeljusti nam proizvajalec Zimmer-Group ponuja digitalno I/O verzijo prijemala z analognim izhodom. V tej izvedbi je v prijemalu integriran analogni senzor, ki pri vsaki poziciji prijemalnih čeljusti sproži napetost med 0 in 10V. Ta napetost nam preko analogne karte v nadrejenem krmiljenju omogoči oceniti pozicijo čeljusti z natančnostjo pod 0,05 mm.

Mehanske lastnosti z robustno izdelavo:  tudi kar se mehanike tiče je GEP2000 na vrhu tehnično izvedljivega. Prijemalo ponuja maksimalno robustno izvedbo in zanesljivost, ohišje je izdelano iz trdo anodiziranega aluminija. Za vodila so projektanti namenili tekom let preverjena drsna vodila, ki imajo daljšo življenjsko dobo, kot večina konkurenčnih prijemal. Življenjska doba je 10 milijonov ciklov brez vzdrževanja. Prijemalo je zatesnjeno po standardu IP40, njegova menjalna natančnost omogoča hitro menjavo, brez nepotrebnih motenj v proizvodnji. Pritrdi se lahko na treh straneh, kar je prednost, saj se lahko uporabnik pri montaži orientira po dolžinah priključnih kablov in tako zmanjša možnost napak pri krmiljenju. Prijemalo serije GEP2000 je gnano s 24 VDC in mu za premikanje čeljusti zadostuje manj kot 500mA. V trenutku zagona, ko se sprosti mehanska varnostna zavora in motor potrebuje obrate, se zviša tok za nekaj milisekund, na do 2A. Ta tok dobavljajo vsi obstoječi I/O-Link Masterji. Mehanična zavora v sili nudi varnost v vseh situacijah. Vse tri variante z svojo mehanično zasilno zaporo ponujajo zelo važen varnostni faktor v vseh situacijah. Če je potrebno v izredni situaciji prijemalo ročno odpreti, lahko preko odprtine v prijemalu ročno sprostimo polža zasilne zavore. Preko tega nam je omogočeno, da pri izgubi električne energije lahko prijemalo mehansko odpremo in pridemo do obdelovanca.

INO­TEH d. o. o.
K železnici 7, SI-2345 Bistrica ob Dravi
E-pošta: info@inoteh.si
Tel.: 02 673 01 34
www.inoteh.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!