Kitajska hitro postaja svetovna velesila na področju robotske avtomatizacije

logo

Za industrijske robote med letoma 2018 in 2020 napovedujejo povprečno rast prodaje od 15 do 20 odstotkov letno. Letna prodaja je po številu enot na Kitajskem presegla dosedanje rekorde za posamezno državo. V letu 2016 je prodaja na Kitajskem narasla kar za 27 odstotkov, kar je skupno 87.000 prodanih enot. V lasti imajo tudi največjo zalogo industrijskih robotov na svetu, hkrati pa kitajski izdelovalci robotov povečujejo tržni delež tudi znotraj lastne države.

Joe Gemma, predsednik mednarodnega združenja robotike (IFR), pravi: “Kitajska ima daleč največje tržišče robotike na svetu, gledano tako po letni prodaji, kot po zalogi. Je najhitreje rastoče tržišče robotike na svetu. Na nobenem tržišču še nismo bili priče tako odločnemu vzponu v tako kratkem času.”

Glavna gonilnika sta električna in elektronska industrija

Glavna gonilnika hitre rasti te veje industrije na kitajskem sta električna in elektronska industrija. Prodaja se je v letu 2016 povečala za 75 odstotkov, na 30.000 enot. Približno tretjino robotov so izdelali kitajski ponudniki robotike in tako več kot podvojili prodajo, saj je to povečanje za skoraj 120%. Tudi drugi mednarodni proizvajalci robotov so precej povečali prodajo industrijskih robotov električni in elektronski industriji in sicer za slabih 60%. Po mnenju IFR se bo povpraševanje v prihodnosti še naprej povečevalo. Večja podjetja v električni in elektronski industriji so že začela z avtomatizacijo svoje proizvodnje. IFR navaja tudi velike investicije v avtomatizacijo podjetij v industriji polprevodnikov in industriji izdelave integriranih vezij. Dodajajo še, da se z roboti opremljajo tudi velika industrijska poslopja, v odgovor naraščajočem povpraševanju po akumulatorjih za električna in hibridna vozila.

Avtomobilska industrija je izgubila vodilni položaj na tržišču

Električna in elektronska industrija sta na področju uporabe robotike v svoji proizvodnji prehitela avtomobilsko industrijo, čeprav je tudi ta še vedno močan gonilnik proizvodnje in prodaje industrijskih robotov. Kitajska je istočasno postala največji avtomobilski trg, hkrati pa tudi največji proizvajalec avtomobilov. Na trgu imajo močno zastopanost tudi električni avtomobili, z velikim potencialom za rast v prihodnosti. V letu 2016 je Kitajska pokupila četrtino svetovne zaloge industrijskih robotov za avtomobilsko industrijo. Med letoma 2011 in 2016 so namestili dobrih 100.000 robotov, kar predstavlja 18 odstotno letno rast. Tržni delež kitajskih izdelovalcev robotov je sicer še vedno majhen, a se je povzpel iz 10 na 13 odstotkov. Kitajska je najbolj rastoč potrošniški trg, z naraščajočim povpraševanjem po vseh potrošnih dobrinah. Posledično so tudi mnoge druge industrije povečale obseg proizvodnje in jo avtomatizirale.
Nekateri mednarodni ponudniki robotov so že zagnali svoje tovarne na Kitajskem in v prihodnosti jim bodo najverjetneje sledili še mnogi drugi. Večina uvoženih robotov na kitajskem je iz Japonske, Koreje, Evrope in Severne Amerike.

Kitajska do leta 2020

Po svojem desetletnem načrtu želi kitajska vlada Kitajsko preobraziti iz industrijskega giganta v industrijsko svetovno velesilo. Načrt vključuje okrepitev kitajskih ponudnikov robotike in dodatno povečanje njihovega tržnega deleža znotraj in zunaj države. Kitajska do leta 2020 načrtuje velik vzpon med deset najbolj avtomatiziranih držav na svetu. Do takrat naj bi se gostota robotov povečala na faktor 150 robotov na 10.000 zaposlenih. V Aziji je sicer je po gostoti robotov vodilna Koreja s faktorjem 531, v Ameriki vodijo Združene Države s faktorjem 176, v Evropi pa Nemčija s faktorjem 301.

Povzeto po www.automationmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!