UNIMOTION SIZING SELECTION TOOL – spletno orodje za izbiro primerne linearne enote

logo

Spletno orodje SIZING SELECTION TOOL omogoča hitro in enostavno izbiro primerne linearne enote z možnostjo doseganja optimalnega razmerja med dano zmogljivostjo in ceno.

Pomembnejše novosti prenovljene različice orodja:

  • izjemno natančna napoved življenjske dobe linearnih enot,
  • povsem splošno definiranje cikla in obremenitvenega stanja linearnih enot,
  • natančna ocena povesov linearnih enot (upoštevanje upogibnih in torzijskih deformacij ter deformacij konstrukcijske izvedbe linearne enote) in
  • celovito ovrednotenje dobljenih rezultatov.

Izbira linearne enote temelji na zahtevah uporabnika. Pri tem je v ospredju predvsem zahteva po doseženi življenjski dobi, hkrati pa je potrebno upoštevati tudi zahteve, ki jim ustreza linearna enota sama (npr. dopustne obremenitve in povesi, dopustne maksimalne hitrosti …). Preverjanje ustreznosti linearnih enot glede na omenjene zahteve se lahko enostavno, hitro in natančno preverja s pomočjo izpopolnjenega spletnega orodja SIZING SELECTION TOOL.

Uporabniku prijazno orodje SIZING SELECTION TOOL uporabnika korak za korakom vodi po naslednjih sekcijah:

  • orientacija in način montaže linearne enote (nakloni linearne enote, izbira gibajočega se elementa linearne enote – profil/voziček),
  • cikel, ki se izvaja (osnovni in naprednejši vnos cikla ter vnos obremenitvenega stanja, ki mu je linearna enota izpostavljena),
  • obratovanje in okolje, v katerem linearna enota deluje (št. želenih ciklov, temperatura okolja,  želena ponovljivost enote …),
  • podatki za preračun povesov (način podprtja in definiranje točke na linearni enoti, za katero nas zanimajo povesi oz. premiki),
  • dodatne možnosti linearne enote (št. vozičkov, podpore vretena …) in
  • izbor primerne linearne enote.

Posebna pozornost je namenjena natančni napovedi življenjske dobe linearne enote, za kar je potrebno v čim večji meri popisati dejansko stanje aplikacije oz. pogoje, ki jim je linearna enota izpostavljena. Prav zaradi tega se uporabniku dopuščajo povsem proste roke pri definiranju cikla, ki ga izvaja linearna enota. Za enostavnejše cikle je možno izbirati med trapeznimi in trikotnimi tipi profila cikla, medtem ko se pri naprednejšem vnosu brez težav definirajo posamezni koraki, kjer lahko povsem ločeno nastopa le pospešeno, pojemajoče ali konstantno gibanje oz. mirovanje.

Znotraj posameznega koraka cikla spletno orodje dopušča opisovanje tudi več obremenitvenih stanj, ki jim je linearna enota hkrati izpostavljena. Lahko se na primer definira več masnih točk, ki delujejo na različnih ročicah. Podobno velja tudi za dodatne sile, momente in konstantno porazdeljene obremenitve, s katerimi je linearna enota obremenjena v vseh treh glavnih smereh koordinatnega sistema.

Velik del razvoja tega spletnega orodja je bil namenjen tudi natančni oceni povesov linearnih enot, ki so pomembni zlasti pri aplikacijah xyz strežnih sistemov. Tam nastopajo daljša območja nepodprtja linearne enote, ali pa so za dano aplikacijo zanimivi maksimalni nihaji (odmiki) enote, predvsem pri doseganju visokih pospeškov in pojemkov. Spletno orodje v izračunih upošteva upogibne in torzijske deformacije, pa tudi deformacije konstrukcijske izvedbe linearne enote.
Po opravljenem preračunu orodje poleg klasičnega nabora rezultatov (življenjske dobe linearne enote, podatkov za izbiro primernega motorja, varnostnih faktorjev, povesov …) vrne tudi celovito ovrednotenje dobljenih rezultatov in ustreznosti same linearne enote. Uporabniku s tem zagotavlja hiter vpogled v pogoje oziroma postavke, zaradi katerih izbrana enota morda ne ustreza vsem danim zahtevam (kot na primer: »možnost nastanka uklona,« »kritična hitrost enote je presežena,« »aksialna sila glede na dano hitrost premika je prevelika« …). Uporabnik izbrani linearni enoti ob zaključku določi še fleksibilen del naročniške kode in izvede naročilo, pošlje povpraševanje ali shrani enoto pod svoje projekte za kasnejšo obdelavo.

Poudariti je potrebno, da se v prenovljeni različici SIZING SELECTION TOOL uporabljajo povsem novi pristopi in naprednejši izračuni za izbiro linearnih enot, kjer se teoretična znanja povezujejo in nadgrajujejo z eksperimentalno pridobljenimi rezultati ter večletnimi izkušnjami. Predstavljeno zmogljivo programsko orodje bo že v začetku leta 2018 na voljo na UNIMOTION in HYPEX spletnih straneh.

Hypex, d.o.o
Alpska cesta 43, 4248 Lesce
E-pošta: info@hypex.si
Tel.: +386(0)4 53-18-700
www.hypex.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!