CES 2018: Bosch predstavlja pametne rešitve v Las Vegasu

logo

Osredotočen na tehnologije za povezana mesta.

Na sejmu CES 2018, ki bo od 9. do 12. januarja 2018 potekal v Las Vegasu, bo Bosch pokazal, da so pametna in povezana mesta prihodnosti že realnost. Ponudnik tehnologije in storitev bo predstavil inovativne rešitve in storitve za urbano mobilnost in povezan delovni svet, kot tudi pametne domove in stavbe. Bosch boste lahko našli v osrednji hali, na stojnici št. 14028.

 • Boscheva stojnica na sejmu CES 2018: osrednja hala, stojnica št. 14028/Twitter #BoschCES.
 • Povezana mesta: vejačvarnost, energetska učinkovitost in udobje. 
 • Povezana mobilnost: Bosch se ukvarja z rešitvami za mobilnost prihodnosti brez nesreč, stresa in emisij.
 • Povezani domovi: pametni domovi se zanaaajo na Boscheve senzorje.
 • Povezana proizvodnja: ko gre za Industrijo 4.0, je Bosch vodilni uporabnik in ponudnik.
 • Nagrade za inovacije CES 2018 Innovation Awards®: tri nagrade za Boscheve rešitve.

Rešitve za povezana mesta, varnost, energetska učinkovitost, manj stresa Odpravljanje nevšečnosti parkiranja: Bosch bo predstavil različne rešitve za povezano in avtomatizirano parkiranje. Parkiranje v skupnosti voznikom omogoča, da najdejo to, kar je v stanovanjskih predelih in mestnih središčih postala prava redkost: prosto parkirno mesto. Ko se avtomobil pelje mimo, samodejno prepozna in izmeri velikost prostora med parkiranimi avtomobili, prenese podatke v realnem času na zemljevid digitalnega parkirnega mesta, ki voznikom omogoči, da najdejo prosta parkirna mesta. Boschevo avtomatizirano parkiranje avtomobilov gre še korak dlje – avtomobil se parkira sam, popolnoma brez pomoči voznika. Vozniki pustijo svoja vozila na vhodu v parkirno garažo in pošljejo ustrezen ukaz s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu: avtomobil nato sam poišče prazno mesto in se parkira brez pomoči. Eden od dejavnikov, ki uresničuje popolnoma avtomatizirano parkiranje, je pametna infrastruktura parkirne garaže, ki se poveže s programsko opremo v vozilu.

Pametno napajanje z mikromrežami DC: Mikromreže so sorazmerno majhni, neodvisno nadzorovani sistemi za upravljanje energije, ki lahko napajajo velike stavbne komplekse. Njihova zmožnost delovanja na tradicionalnih in obnovljivih gorivih pomeni, da ugodno vplivajo na okolje. Druga velika prednost mikromrež je njihova samozadostnost, zaradi česar so zanesljiv vir moči, ko izpadi zaradi vremena ali varnosti vplivajo na širšo mrežo. Za razliko od običajnih sistemov Boscheve mikromreže delujejo na enosmerni tok (DC) namesto na izmenični tok (AC), kar omogoča do 10-odstotni prihranek energije. Boscheva mikromreža na enosmerni tok (DC) je bila razvita v ZDA kot del strateškega projekta za razvoj novih poslovnih priložnosti za podjetja v zagonskem okolju. Že v letu 2015 je Bosch opremil obstoječi objekt v Fort Braggu v Severni Karolini z rešitvijo pametne mikromreže, ki zagotavlja cenejšo in okolju prijaznejšo elektriko.

Zgodnje opozorilo o poplavi: Nova Boscheva rešitev nudi zgodnje opozorilo pred morebitnimi poplavami s pomočjo digitalnega spremljanja nivojev rek in drugih vodnih teles v bližini mest v realnem času. Do sedaj so bili nivoji vod vedno merjeni z mehanskimi sredstvi. Traja lahko več ur, da so podatki na voljo tretjim osebam. Bosch trenutno preizkuša svoj sistem za nadzor poplav v pilotnem projektu na reki Neckar v Ludwigsburgu v Nemčiji. Tam ultrazvočne senzorske sonde in kamere sledijo spremembam v nivoju vode, hitrosti vode in stopnji izpusta. Ti podatki se pošljejo v oceno v Boschev oblak IoT. Ko so kritične meje prekoračene, prizadete občine, stanovalci in lastniki stavb vnaprej prejmejo sporočilo SMS z opozorilnim alarmom. Tako imajo dovolj časa, da sprejmejo previdnostne ukrepe proti poplavam ali škodi zaradi poplav. Številne občine, izpostavljene poplavam v Indiji in Južni Ameriki, so že izrazile zanimanje za to rešitev.

Aplikacija Vivatar – digitalni angel varuh: Že ko tečete v temi ali pa ko se odpravljate peš domov, ko vam je odpeljal že zadnji avtobus, je dovolj, da se počutite neprijetno. Tukaj pa nastopi Boscheva aplikacija Vivatar. Ljudje jo lahko uporabijo, da vzpostavijo stik s svojimi prijatelji in družino, ki jih digitalno »pospremi« domov prek GPS-a. Uporabniki se sami odločijo, kdaj potrebujejo spremstvo in koga želijo, da jih spremlja. Premium različica aplikacije Vivatar omogoča uporabnikom 24-urni dostop do Boschevega pomočnika za nujne primere, strokovno usposobljene ekipe za nujne primere.
Boscheva zagonska podjetja razvijajo rešitve za pametna mesta: Bosch želi s svojo interno zagonsko platformo hitreje izkoristiti nova področja poslovanja. Istočasno pa inovativna zagonska podjetja uporabljajo njeno infrastrukturo in dolgoletne izkušnje ponudnika tehnologije in storitev, kot je Bosch. Na sejmu CES 2018 bosta dve zagonski podjetji iz platforme predstavili svoji rešitvi povezanega mesta. Ena od njih je aplikacija MyScotty, ki uporabnikom omogoča tako dostop kot tudi plačilo lokalnih storitev mobilnosti različnih ponudnikov. Že ena prijava je dovolj za stalni dostop do tisoč avtomobilov, koles in skuterjev. To pomeni, da potrebujemo veliko manj aplikacij. MyScotty je bi prvič predstavljen v sredini leta 2017 v Nemčiji, druge države pa še sledijo. Druga rešitev, pametni center mobilnosti BePart, je še v fazi razvoja. Zasnovan je tako, da mestom omogoča, da preprečijo zastoje s preusmerjanjem prometa v času prometne konice. Dnevni migranti lahko od občinskih organov prejmejo priporočila v realnem času in v skladu s tem prilagodijo svoje poti. Cilj je izboljšati kakovost zraka v somestjih. Prvotni pilotni projekti bomo v letu 2018 delovali v enem ali dveh mestih v Nemčiji.

Nova mobilnost prihodnosti: potovanje v mestih, ki je pametno, varno in brez stresa Kabine nove generacije: Bosch prinaša futuristično kabino za naslednjo generacijo motornih vozil. Obiskovalci sejma CES 2018 lahko v živo doživijo prikaz in nadzor koncepta od začetka do konca v razstavnem vozilu, ki temelji na vozilu Cadillac Escalade. Vmesnik med voznikom in vozilom (HMI) s svojimi petimi med seboj povezanimi zasloni omogoča vožnjo, ki je varnejša in manj stresna, in voznikom omogoča, da se bolje osredotočijo na prometne razmere. Kamera v kabini in programska oprema za prepoznavanje glasu prepoznata voznika in samodejno naložita ne samo osebne nastavitve sedeža in ogledal, ampak tudi njihove priljubljene sezname predvajanja. Ne da bi morali umakniti oči s ceste, lahko vozniki upravljajo sistem za infotainment, navigacijo in klimatski sistem, bodisi prek glasovnega nadzora ali zaslona na dotik s haptično povratno informacijo.

Bosch bo predstavil storitve mobilnosti za povezana vozila v novem konceptnem vozilu na podlagi vozila BMW i3. S tem ko se povečuje število povezanih vozil – po podatkih Gartnerja bo do leta 2020 na svetu povezanih okoli 250 milijonov avtomobilov – raste tudi potencial za nove digitalne storitve. Bosch ponuja širok nabor storitev za vozila, ki vozniku pomagajo najti brezplačno in prosto parkirno mesto s čim manj napora. Druge storitve vključujejo opozorilo za voznika, ki vozi v prepovedani smeri, in samodejno aktivacijo klica v sili v primeru nesreče.

Mobilnost prihodnosti: Boschev povezani razstavni avtomobil nazorno prikazuje prihodnost mobilnosti. Razstavni avtomobil je vedno na spletu in povezan s svojo okolico, kot tudi s pametnim domom lastnika. Ta povezljivost uporabnikom omogoča, da si rezervirajo najbližje razpoložljivo e-kolo ali zaprejo okna doma, če začne deževati – potreben je le dotik ali premik po zaslonu. Priročna uporaba aplikacij na motornih kolesih in drugih dvokolesnikih: Bosch s svojo rešitvijo za integracijo pametnih telefonov mySPIN omogoča voznikom, da na svojih pametnih telefonih enostavno dostopajo do naprednih funkcij, kot so navigacija, osebni avdio sistem in vreme tudi med vožnjo. mySPIN je od leta 2014 že na voljo za avtomobile, zdaj pa je bil optimiziran za dvokolesnike in štirikolesnike. Na sejmu CES 2018 Bosch predstavlja sistem mySPIN na cestnem vozilu iz BRP: Can-Am® Spyder® F3 Limited.

Povezana težka gospodarska vozila za optimizirano logistiko: Bosch je skupaj z družbo Daimler Trucks in Fleetboard razvil skupno telematsko platformo, ki jo upravitelji voznih parkov lahko uporabijo za spremljanje tehničnega stanja komponent vozil. Opozori jih o morebitnih okvarah, preden se zgodijo, s čimer se izognejo nenačrtovanim popravilom, dodatno optimizirajo načrtovane obiske servisnih delavnic in povečajo zanesljivost dostav. Boscheva pionirska telematska rešitev za pametna težka gospodarska vozila je prejela nagrado CES 2018 za inovativnost v kategoriji »tehnologija za boljši svet« (Tech For A Better World).

Opozorila v kritičnih situacijah prek komunikacije med vozilom in x: Prometni zastoj za hribom ali vozilo, ki nenadoma pride s skrite stranske ceste: ko vozila komunicirajo med seboj in svojo okolico, pošljejo opozorila o takih kritičnih situacijah in naredijo vožnjo varnejšo in manj stresno. Boscheva nova kontrolna enota povezljivosti CCU je vgrajena enota, ki regulira komunikacijo med »vozilom in x« (vozilo-in-vse). CCU med »vozilom in x« je združljiva z vsemi veljavnimi komunikacijskimi standardi, kot so Wi-Fi, LTE ali DSRC, in se lahko uporablja kjerkoli na svetu.

Zavarovanje povezanih vozil: Sistem za odkrivanje in preprečevanje vdorov IDPS, ki ga je razvila družba Escrypt, Boscheva hčerinska družba, uporablja namensko varnostno programsko opremo za prepoznavanje in analizo morebitnih napadov na povezana vozila, kar omogoča hitro ukrepanje za zaščito posameznih vozil ali celotnega voznega parka. Escrypt, strokovnjak za varnost, bo svojo rešitev za varstvo podatkov za komunikacijo med vozilom in x prav tako predstavil na sejmu CES 2018.

Pametni domovi se zanašajo na tehnologijo in programsko opremo senzorjev Robotski sesalnik Roxxter z umetno inteligenco: Bosch je pionir, ko gre za povezljivost kuhinje. Lansko leto je družba zaokrožila svoj portfelj naprav, ki omogočajo spletno povezovanje, v vseh kategorijah aparatov. Ampak pametni dom še ni končan. Bosch bo letos predstavil prvi povezani robotski sesalnik: Roxxter. Ta visokozmogljivi pomočnik je opremljen s senzorji, ki jih uporablja za skeniranje in izdelavo interaktivnih zemljevidov svojega okolja. Zaradi funkcije RoomSelect mu lahko določite posebno delo ali pa mu daste navodila za območja, kamor ne sme. Roxxter je mogoče celo nadzirati z glasovnim ukazom z uporabo Amazon Alexe, če rečete, na primer: »Alexa, naj robotski sesalnik Home Connect posesa dnevno sobo!«

Od jeseni 2017 je z glasovnimi ukazi Amazon Alexe mogoče celo upravljati rešitve kamere za pametni dom – zaradi česar so to prve kamere, ki ponujajo to možnost. Od začetka leta 2018 bo mogoče z glasovnimi ukazi nadzirati celoten Boschev sistem pametnega doma.

Nagrajene kamere za varen dom: Notranja kamera 360° in zunanja kamera Eyes, ki sta prejeli nagrade, kot je nagrada RED DOT AWARD 2017, sta na voljo kot pametni, samostojni rešitvi. Od začetka leta 2018 jih bo po želji mogoče integrirati v Boscheve sistemske rešitve pametnega doma. Poleg tega izboljšajo alarmne sisteme tako, da preverijo stanje s snemanjem kamere, takoj ko se sproži obvestilo o alarmu.

Platforma povezane stavbe: Ta rešitev v oblaku analizira podatke iz tehnologije in senzorjev stavb, kot so kakovost zraka in človeška dejavnost. Platforma zato zagotavlja osnovo za učinkovito upravljanje stavbe, na primer z napovednim vzdrževanjem in pristopi k večji produktivnosti. Zagotavlja tudi informacije o uporabi sob in delovnega prostora. Na primer, to omogoča zaposlenim v pisarnah s prilagodljivim delovnimi postajami, da hitro najdejo naslednje razpoložljivo mesto in optimalno uvedbo čistilnih storitev. Odkrivanje prisotnosti ljudi in iskanje opreme pomagata optimizirati procese znotraj stavbe. Rešitev je bila razvita na podlagi Boscheve platforme IoT Suite.

Majhen, a zelo zmogljiv senzor pospeška: Nov, izjemno energetsko učinkovit mikroelektromehanski senzor (MEMS) BMA400 se uporablja v elektronskih napravah, ki jih je mogoče nositi, in v aplikacijah IoT. Porabi desetkrat manj energije kot obstoječi izdelki, hkrati pa zagotavlja enako visoko zmogljivost. To znatno podaljša življenjsko dobo baterije in s tem naprav. Senzor pospeška je še posebej zanimiv za aplikacije v pametnem domu, kot so varnostni sistemi. Integriran energetsko učinkovit pedometer lahko opremi nove elektronske naprave, ki jih je mogoče nositi, kot so običajne zapestne ure, s funkcijo zaznavanja dejavnosti brez večjih razvojnih stroškov. Senzor je prejel nagrado CES 2018 za inovacijo v kategoriji vgrajenih tehnologij. Na sejmu CES lahko obiskovalci iz igranjem igre s kockami na Boschevi stojnici št. 14028 na območju »Pametni dom« interaktivno preizkusijo izdelek BMA400. Interaktivni uporabniški vmesnik: Uporaba elektronskih naprav v vsakdanjem življenju je v porastu – bodisi kot elektronske naprave, ki jih je mogoče nositi, na poti ali v pametnem domu. Zaradi tega je čedalje pomembneje izboljšati način interakcije med ljudmi in tehnologijo. Eden ključnih komponent teh rešitev je Boschev mikro skener. Ustvari fleksibilne in intuitivne virtualne uporabniške vmesnike – in jih v visoki ločljivosti projicira na vse običajne površine. Ta drobni senzor se tako lahko uporabi za realizacijo natančnega uporabniškega vmesnika na zahtevo za internet stvari, vključno za gospodinjske aparate, tablične računalnike in socialne robote, če navedemo le nekaj primerov. Rezultat je zmožnost komuniciranja z napravami na kompleksen, intuitiven in uporabniku prijazen način, ki omogoča nemoteno integracijo njihovih funkcij v vsakdanje življenje.

Nova uporaba stare tehnologije Bosch do leta 2020 od rešitev industrije 4.0 pričakuje dodatno prodajo v vrednosti več kot 1 milijardo evrov in še nadaljnjo milijardo evrov prihrankov. Kot vodilni uporabnik in ponudnik industrije 4.0 Bosch ponuja vse za povezano proizvodnjo in celotno dobavno verigo iz enega samega vira. Podjetje ponuja tudi rešitve za naknadno vgradnjo. Na primer njegova povezava IoT, ki združuje senzorje, programsko opremo in industrijske kontrole, kompatibilne z IoT, omogoča zaznavanje stanja strojev. To lahko operaterjem starejših strojev omogoča izkoriščanje prednosti povezane industrije. Veliko število strojev, ki jih uporabljajo trgovci in tovarne, nima nekaterih bistvenih zahtev za industrijo 4.0, kot so senzorji, programska oprema ali povezave z informacijskimi sistemi podjetja. Samo v Nemčiji je prizadetih več deset milijonov strojev. Potencial za rešitve naknadne vgradnje je tako izjemno visok – globalno je trg vreden milijarde. Zaradi povezave IoT je Boscheva 130-letna stružnica prav tako bila katapultirana iz dobe industrije 1.0 v dobro industrije 4.0. Na sejmu CES 2018 bo Bosch prikazal repliko, ki ustreza izvirniku.

Interaktivna postaja: Bosch uporablja igro za prikaz delovanja IoT Tri glavne komponente interneta stvari (IoT) – programska oprema, senzorji in storitve: Na sejmu CES 2018 bo Bosch v samo treh korakih na novi igralni postaji prvič pokazal, kako IoT deluje. Prvi korak: senzorji omogočajo, da stvari reagirajo in zagotovijo podatke. Drugi korak: podatki se pošljejo v oblak s pomočjo programske opreme in algoritmov ter se analizirajo v realnem času. Tretji korak: na tej podlagi se lahko hitro razvijejo nove storitve, ki naredijo vsakdanje življenje enostavnejše, varnejše in učinkovitejše – in včasih celo rešijo življenje. Primer je Boscheva storitev eCall. Obiskovalci stojnice so vabljeni, da uporabijo svojo roko in se dotaknejo brenčala z Boschevim senzorjem pospeška, ki je skrit v notranjosti. Senzor zahteva silo 5 G, da reagira. Ko je to doseženo, se na zaslonu virtualno aktivira zračna blazina. Zaradi algoritma programske opreme se signal senzorja zračne blazine pošlje v Boschev oblak IoT, kjer se podatki obdelajo in dodelijo ustrezno storitev. V tem primeru Boscheva storitev eCall opozori Boschev klicni center. Na sejmu CES 2018 se bo to odvijalo na zaslonu. Toda v resničnem življenju bo nadzorni center ob trku opozoril voznika, da določi, ali je treba poslati servisno vozilo za pomoč ali reševalno vozilo. Če se voznik ne odzove na klic, je na kraj dogodka nemudoma poslano medicinsko osebje.

Igra je bila razvita skupaj s platformo XDK, platformo za razvoj senzorjev, ki se lahko uporablja za razvoj prototipov in novih aplikacij za IoT. Postaja ima na zalogi še eno presenečenje: s pritiskom na brenčalo sprožite tudi fotoaparat, ki posname fotografijo, ki jo lahko prenesete s pomočjo kode QR in delite na družbenih medijih z uporabo oznake, kot je #BoschCES.

Nagrade CES za inovativnost: tri nagrade za Bosch Večje udobje, več varnosti in več možnosti: Tovornjaki, domovi, stanovanja in nosljive elektronske naprave z Boschevimi rešitvami povezljivosti postajajo pametnejše in učinkovitejše. Na sejmu CES v Amsterdamu je Bosch za te rešitve prejel dve nagradi CES 2018 za inovativnost. Prestižna podelitev nagrad vsako leto nagradi najboljše rešitve pred največjim elektronskim šovom na svetu in je pokazatelj trendov v prihodnosti. 7. januarja 2018 bo v Las Vegasu še ena rešitev prejela nagrado v kategoriji pametna mesta.

 • CES V LAW VEGASU: nedelja, 7. januar 2018, 17.00–20.30 (lokalni čas), hala Shorelines Exhibit Hall, Mandalay Bay
 • TISKOVNA KONFERENCA: ponedeljek, 8. januar 2018, 8.00–8.45 (lokalni čas) v hotelu Mandalay Bay Hotel, južni kongresni center, 2. nivo; dvorane Mandalay Bay B,C&D
 • STOJNICA: od torka do petka, 9.–12. januar 2018, v osrednji hali, stojnica #14028
 • SLEDITE Boschevim objavam s sejma CES 2018 na Twitterju: #BoschCES
 • BOSCHEVI STROKOVNJAKI NA FORUMIH:
  • sreda, 10. januar 2018, 13.45–14.30 (lokalni čas), seja »Povezana vozila in povezani eko sistemi« z Mikom Mansuettijem, predsednikom Bosch Severna Amerika, konferenca o pametnih mestih, Westgate.
  • četrtek, 11. januar 2018, 11.30–12.30 (lokalni čas), seja »Prihodnost robotov pri delu in doma« s Philom Roanom, generalnim direktorjem Engineer Robotics, BSH Hausgeräte GmbH, kongresni center Las Vegas, severna dvorana, N258.
www.bosch.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!