Proporcionalni regulator tlaka VEAA/VEAB

logo

Proporcionalni regulator tlaka VEAA/VEAB, ki ga predstavlja podjetje FESTO, je inovativna komponenta za pnevmatične pogone.

Omogoča visoko precizno krmiljenje toka tudi do 20 l/min, ima majhno histerezo, veliko natančnost ponovljivosti in majhno porabo energije. Proporcionalne značilnosti upogibnega piezoelementa z neposrednim delovanjem zagotavljajo stabilno in zanesljivo regulacijo in brezstopenjsko spreminjanje tlaka. Ker deluje VEAA/VEAB brez hrupa, je primeren za številne primere uporabe v različnih branžah.

Življenjska doba regulatorja tlaka je ekstremno dolga, saj piezoelement praktično deluje brez mehanskega trenja in obrabe. Število delovnih ciklov oziroma sprememb stanja je ekstremno veliko (okrog 300 milijonov).

Regulator je zelo prijazen uporabnikom. S krmilnimi parametri, ki jih je mogoče izbrati iz spravljenih vrednosti v elektroniki, je mogoče pokriti skoraj vse uporabnikove primere uporabe. Tako ni potrebno nastavljati nobenih parametrov – regulator se priključi in je že pripravljen za delovanje.
V primerjavi z regulatorji tlaka, ki delujejo na principu vklop/izklop, regulirajo ventili VEAA in VEAB bolj natančno, brez hrupa in stabilno, brez nihanj izhodnega tlaka tudi pri nihajoči porabi zraka na izhodu in tako idealno regulirajo nastavljeni tlak. Ventili VEAA in VEAB zanesljivo regulirajo tudi manjše pretoke zraka tako pri podtlaku kot nadtlaku.

Za najboljše karakteristike in učinkovitost regulatorji VEAA in VEAB združujejo inovativno piezotehnologijo z zaprtozančno digitalno krmilno tehnologijo. Zato so atraktivni za številne aplikacije in nudijo odlične ključne značilnice, kot so:

 • učinkovite karakteristike regulacije tlaka,
 • dolgotrajna stabilnost,
 • visoka natančnost ponovljivosti,
 • majhna histereza,
 • tiho delovanje,
 • izredno majhna poraba energije.

Regulatorji tlaka VEAA in VEAB so še posebej ustrezni za regulacijo tlaka pri majhni in mikroporabi zraka pri valjih, prijemalih in rotacijskih aktuatorjih kakor tudi pri aplikacijah, ki zahtevajo visoko dinamične odzivne karakteristike.

Glavna industrijska področja uporabe VEAA in VEAB:

 • specialna strojegradnja,
 • montaža majhnih delov,
 • medicinski laboratoriji,
 • tiskarski stroji in papirna industrija,
 • proizvodnja hrane in pakiranje,
 • elektronska industrija,
 • obdelovalni stroji.

Regulatorji so uporabni pri procesih regulacije tlakov, kontrole, meritev, doziranja, različnih operacij stiskanja, robljenja in vtiskovanja.

Prihodnost je piezotehnologija.

Tabela 1: Tehnične značilnosti

FESTO d. o. o.
Blatnica 8, 1236 Trzin
Tel.: 01 530 21 00
E-pošta: info_si@festo.com
www.festo.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!