Roboti namenjeni popravljanju naftnih platform

logoRobote, ki lahko samodejno pregledujejo, popravljajo in vzdržujejo energetske platforme na morju, bo razvil konzorcij univerz v novem 36 milijonov evrov vrednem projektu.

Te naloge so na splošno drage in nevarne za izvedbo, hkrati je potrebno visoko strokovno znanje. Strokovnjaki so dejali, da bodo roboti pomagali omejiti potrebo, da bi ljudje delali v teh nevarnih scenarijih.

Vozlišče Offshore Robotics for Certification of Assets (ORCA) vključuje univerzo Heriot-Watt, Univerzo Edinburg, Imperial College London, Univerzo Oxford in Univerzo v Liverpoolu, pa tudi ducate podjetij iz industrije.
Gre za ustvarjanje “tehnologij za inšpekcijske in vzdrževalne mehanizme s pomočjo robotov, ki lahko samostojno in polavtonomno sprejemajo odločitve in posege v zraku, na vrhu stavb in na morju”.

Raziskave so pokazale, da novi diplomanti iščejo varnejše delo na kopnem in vodje projektov verjamejo, da je potrebna nova tehnologija, da bi bila offshore industrija ekonomsko uspešna.

Profesor David Lane, direktor organizacije ORCA Hub, je dejal: “Mednarodna energetska industrija na morju se sooča s številnimi izzivi, vključno s skoraj nenehnimi nizkimi cenami nafte, z dragimi obveznostmi razgradnje stare infrastrukture, zlasti v Severnem morju, in majhnimi maržami na trgovini z blagom cena na KWh priobalne obnovljive energije.

“V povezavi s tem je treba omeniti, da se offshore delovne sile starajo, saj nova generacija kvalificiranih diplomantov išče manj nevarne priložnosti na kopnem.

“Cilj je razviti samostojne in polavtonomne rešitve za pregled, vzdrževanje in razgradnjo energetske infrastrukture na morju, ki uporabljajo morske, kopenske in letalske robotske sisteme”.
Več kot 14 milijonov funtov je zagotovil raziskovalni svet za tehnične in fizikalne vede, z nadaljnjimi 18 milijonov funtov od več kot 30 industrijskih partnerjev in 3,6 milijona funtov iz univerzitetnega konzorcija.

Profesor Sethu Vijayakumar, namestnik direktorja vozlišča, je dejal: “Naftni energetski sektor v Združenem kraljestvu trenutno znaša 40 milijarde funtov in podpira 440.000 delovnih mest, prav tako pa ima dobavno verigo dodatnih 6 milijard dolarjev za izvoz blaga in storitev.

“Za zagotovitev, da bodo naftna in obnovljiva energetska področja Združenega kraljestva še naprej ekonomsko uspešna, je nujno, da se razvijejo produktivnejši in bolj prilagodljivi proizvodi in storitve, ki jih lahko MSP v Združenem kraljestvu, podjetja in obstoječa dobavna veriga izvozijo na mednarodni ravni.

“To skupno partnerstvo, ki vključuje strokovnjake s petih vodilnih univerz, bo razvilo tehnologije, ki lahko načrtujejo in pregledujejo kompleksne strukture na morju z uporabo več robotov, ki so opremljeni z porazdeljenimi, mobilnimi optičnimi in akustičnimi prostorskimi senzorji.”

Elisabeth Proust, direktorica Total E & P UK, je dejala: “ORCA je jasen signal, da partnerstvo med univerzami, industrijo in vladami deluje.

“Skupaj vlečemo in ustvarjamo ideje, ki bodo poskrbele, da Združeno kraljestvo še naprej vodi razvoj tehnologije nafte in plina po vsem svetu.

“Podjetje Total je dolgoletni zagovornik avtonomne robotske tehnologije in skupaj imamo jasno zgodovino v zgodnjem sprejetju.

“Zavedamo se tudi, da za resnično nove procese potrebujemo sodelovanje in močno partnerstvo, zato smo z veseljem podpirali ORCA.”

Cena električne energije, ki jo proizvajajo platforme za vetrne elektrarne na morju v Združenem kraljestvu, je septembra padla na rekordno nizko ceno. Pobudniki so kasneje pozvali Združeno kraljestvo, naj še naprej prevzame tehnologijo nad alternativami, kot je jedrska energija.

Povzeto po
https://eandt.theiet.org/content/articles/2017/11/robots-designed-to-repair-offshore-platforms-to-be-developed-in-36m-project/

https://eandt.theiet.org

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!