Inteligentne komponente za v omrežje povezane orodne stroje (3)

logo

Intervju z tehničnim direktorjem podjetja Schunk.

1. Digitalizacija proizvodne tehnologije je v polnem zamahu. Kje vidi podjetje Schunk svoje mesto?
a področju avtomatiziranega podajanja obdelovancev v stroje, pri izboljšanju prilagodljivosti manipulacijskih procesov in procesno integriranega preverjanja obdelovancev, pa tudi pri digitalizaciji vpenjalne tehnologije šteje SCHUNK za svetovno vodilno podjetje na področju tehnologije in inovacij. S svojimi prijemali in vpenjali smo od nekdaj v neposrednem stiku z obdelovancem, »closest to the part«. Naš cilj je izkoristiti ta izpostavljeni položaj za ustvarjanje dodane vrednosti za uporabnike. Konkretno to pomeni: Vsak korak procesa podrobno nadzorujemo. Prijemala in vpenjala stalno zagotavljajo procesne podatke za krmilnik sistema ter nadrejeni sistem ERP, pa tudi podatkovne zbirke za analitiko in rešitve v oblaku. To zagotavlja največjo mogočo preglednost procesa in ustvarja podlago za visokoprilagodljive procese.

2. Kako dolgo že razvijate konkretne rešitve in v kolikšni meri so tudi praktično uporabne?
Z mehatronično izvedbo prijemanja se v podjetju SCHUNK ukvarjamo že od sredine 80. let prejšnjega stoletja. Takrat smo kot tehnološko študijo predstavili prve servoelektrične prijemalnike na svetu, ki so že vključevali funkcije za občutljive meritve. Leta 2003 smo začeli novo dobo s prvim standardiziranim gradnikom SCHUNK za mehatroniko. Danes je podjetje SCHUNK vodilni ponudnik mehatronskih standardnih komponent. Trenutno smo najbolj ponosni na pametna vzporedna prijemala SCHUNK EGL PROFINET, ki smo jih razvili posebej za izredno prilagodljivo uporabo v raznolikem okolju industrije 4.0. Gre za prvo univerzalno prijemalo s certifikatom PROFINET z vgrajeno elektroniko na svetu. Z izredno zmogljivim vmesnikom PROFINET omogoča bliskovito izmenjavo podatkov in ustvarja predpogoje za regulacijo procesa v realnem času ter visoko zmogljivost.

3. So ti izdelki načrtovani po načelu Plug-and-Play ali morajo uporabniki svoje procese posebej prilagoditi?
Prijemala EGL PROFINET imajo številne funkcije za hiter začetek uporabe: S standardiziranimi vtiči, certificiranim vmesnikom PROFINET in čarovnikom za začetek uporabe omogočajo preprosto integracijo v sisteme. Od konfiguracije strojne opreme in vključitve datoteke GSDML do programiranja krmilnika PLC vodimo uporabnika skozi vsak korak postopka pri začetku uporabe. Vgrajene funkcije za preizkušanje omogočajo preverjanje posameznih postopkov. Diagnostični vmesnik omogoča dostop do glavnih procesnih podatkov in podatkov o stanju prijemala. To omogoča zelo hitro realizacijo preprostih poizvedb. Pri kompleksnih scenarijih za pametno prijemanje s povezavo s storitvami v oblaku in regulacijo procesa v realnem času še naprej priporočamo podrobno opredelitev vsakokratnih zahtev. Poleg tega je mogoče izvesti različna programska orodja za nadzor procesa in obdelovancev v realnem času (Real-Time Process and Part Monitoring), statistični nadzor procesa ter stanja (Statistical Process and Condition Monitoring) in analize podatkov (Data Analytics), ki jih je mogoče po meri prilagoditi posameznim načinom uporabe.

4. Ali sodelujete z drugimi ponudniki – obdelovalnih strojev, programske opreme itd.?
Zaradi velikega števila komunikacijskih protokolov, platform v oblaku in operacijskih sistemov je pomembno, da razvijamo v tesnem stiku s strankami, kar pomeni natančno prilagajanje rešitev vsakokratnim zahtevam ter sistemom. V ta namen vzdržujemo stike s proizvajalci obdelovalnih strojev, pa tudi s sistemskimi integratorji, razvijalci programske opreme in univerzami. Učinkovito povezovanje v smislu industrije 4.0 bo uspelo le, če bodo posamezne panoge tesno sodelovale.

5. Kako lahko vaše rešitve obdelovalne stroje in nadrejene podatkovne zbirke oskrbujejo s procesnimi informacijami?
To je zelo odvisno od arhitekture strankinega sistema. V podjetju SCHUNK uporabljamo za pripravo podatkov v lastnih aplikacijah na primer podatkovni prehod. Tega izvedemo vzporedno s krmilnikom in deluje kot prevajalec med protokoli na ravni vodila ter ravni upravljanja. Prehod omogoča preprost, natančen in nadzorovan dostop do podatkov. Na ravni vodila se podatki izmenjujejo s ciklično in aciklično komunikacijo med prijemalom, krmilnikom PLC ter prehodom, pri čemer ostanejo varnostne lastnosti sistema neokrnjene. Prehod sprejema podatke, jih obdela in posreduje naprej, na primer v storitev v oblaku. S tem postane vozlišče sodobnih proizvodnih okolij in izvaja varnostne funkcije za zaščito operativne ravni. Ob tem omogoča tudi usmerjeno upravljanje pretokov podatkov in predhodno obdelavo podatkov.

6. Kako vidi podjetje Schunk prihodnost?
Izredno hitra rast števila različic v številnih panogah zahteva veliko bolj prilagodljive procese kot do zdaj. Temu se vedno pogosteje pridružuje še strategija ničelne stopnje napak v poteku procesov skupaj s stalnim naraščanjem stroškovnega pritiska. Prijemala in vpenjala bodo kmalu znala samostojno presojati, ali so obdelovanci ustrezni ali ne. S samostojno zabeleženimi izmerjenimi podatki bodo v prihodnje skrbela tudi za dokumentacijo in ocenjevanje kakovosti dobaviteljev. Informacije o meritvah se bodo ob tem v realnem času pošiljale tudi drugim delom sistema, tako da se bodo lahko individualno prilagajali vsakemu sestavnemu delu. Digitalne storitve ustvarjajo možnost sistematičnega analiziranja procesov, prepoznavanja šibkih točk in posredovanja predlogov za optimizacijo neposredno pristojnim zaposlenim.
Obiščite nas na sejmu IFAM 2018, hala 2 – 101

MB-NAKLO d.o.o.
E-pošta: andraz.potocnik@mb-naklo.si
Tel: 051 354 904
www.mb-naklo.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!