Nove izolacijsko-zaščitno tesnilne mase

logo

Podjetje Marchiol d.o.o. ima v svojem prodajnem programu tudi izdelke italijanskega proizvajalca Raytech, ki izdeluje izolacijsko-zaščitno tesnilne mase za električne spoje in vezja. Na kratko predstavljamo štiri najpogosteje uporabljene izdelke.

MagicPowerGel je dvokomponentni gel z zelo visokimi dielektričnimi in toplotnimi lastnostmi, idealen za priključne sisteme (spojke ali doze) za napajalne kable.

Izolacijski gel deluje kot tesnilo, ki, zalito v ustreznem ohišju, zagotavlja zaščito proti vodi in prahu stopnje IP68 in lahko zamenja katero koli vrsto smole (Slika 1). Izolacijski gel je dvokomponentni tesnilni polimer, obe komponenti sta na voljo v dveh praktičnih embalažah. Gel dobimo tako, da obe komponenti v posodi hladno premešamo ter ga uporabimo takoj, ko ima zanj značilno zelo nizko viskoznost, saj tako pokrije, objame in zaščiti kakršno koli vrsto materiala. Strdi se v manj kot 15 minutah pri temperaturi 23 °C. Gel je nestrupen, pri strjevanju se ne segreva, zato ne greje materialov, s katerimi pride v stik. Uporablja se tudi pri srednjih napetostih (prebojna trdnost > 23 kV/mm, 2 x 1015 Ω cm) in visokih temperaturah (do 200 °C). Nima roka trajanja, je UV odporen in lahko se ga ponovno uporabi. Po standardu UL 94-HB.

GelGum je dvokomponentni gel z visokimi dielektričnimi, tesnilnimi in toplotnimi lastnostmi, je vodoodporen in se ga da ponovno uporabiti.

GelGum je fleksibilen elastomer visoke trdnosti, njegova formula je optimizirana za zaščito povezav energetskih in telekomunikacijskih kablov ter elektronskih vezij za napetosti do 1 kV. Sestava daje proizvodu posebno lastnost, ki združuje značilnosti gela in gume, zato je elastičen in prilagodljiv kot gel, hkrati pa je obstojen in suh kot guma (slika 2). Ima vse značilnosti MagicGela in je odporen na vibracije. Uporablja se ga tako v slani kot klorirani vodi.

SkyPlast je dvokomponentna guma iz nestrupene izolacijske mase, oblikovana, samougasljiva, z visokimi dielektričnimi lastnostmi.

SkyPlast je bil razvit kot posledica stalnega in skrbnega raziskovanja ter razvoja novih tehnologij proizvajalca Raytech. Ta tehnološka inovacija se uporablja za pokritje, izolacijsko in ognjevarno (z zmanjšano emisijo dimnih plinov) zaščito kakršne koli električne ali neelektrične povezave. Pred uporabo komponenti združimo v razmerju 1 : 1 in ju gnetemo (približno 2 min), dokler ne dobimo enakomerne spojine. V manj kot 5 minutah pri sobni temperaturi začne spojina SkyPlast delovati. Spojino potem uporabimo tako, da jo zavijemo okoli zaščitene komponente, tako se hitro pretvori v gumo z visokimi dielektričnimi lastnostmi (Slika 3).

RayResin je dvokomponentna epoksidna smola za instalacije do 1 kV.

Ustrezno premešano dvokomponentno smolo, ki se uporablja za električno izolacijo v inštalacijah do 1 kV (Slika 4).

Obe komponenti, tako osnovna smola kot trdilec, se skupaj mešata (20 min na 20 °C) v posodi in povzročita reakcijo mreženja. Značilnost smole je odličen oprijem na kovinske komponente, plastične materiale in gume. Absorpcija vode je do 0,8%.

Marchiol d.o.o.
Kromberk , Industrijska cesta 05
5000 NOVA GORICA
Tel: 05/33-13-100
www.raytech.it
www.marchiol.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

 

 

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!