Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotov

logo

Kombinacija hitrosti in zavajanja, zaradi katere je pozidni pajek med najbolj zastrašujočimi plenilskimi pajki, bo služil kot navdih nove generacije večnogih robotov.

Raziskovalci Kalifornijske univerze Merced in Akademije znanosti so preučili, kako določeni pajki iz družine Selenopidae (pozidni pajek), zaznajo bližnji plen, ki se giblje kjerkoli okrog njih, se zavrtijo v njegovo bližino in ga zabodejo. In vse to v le v eni osminki sekunde!

“Proučujemo in modeliramo njihove hitre obrate, da bi začrtali pot za načrtovanje hitrejših robotov in ostalih strojev,” je povedal glavni avtor študije, doktor Yu Zeng, univerze Merced.

S pomočjo počasnih posnetkov je ekipa ugotovila, da hiter zasuk omogoča hitro skrčenje pajkovih nog. Ta obrat je najhitrejši živalski obrat, ki ga lahko proizvedejo noge. Kotna hitrost obrata je do 3000 stopinj na sekundo. Počasen posnetek tega obrata so raziskovalci ujeli s pomočjo dveh sinhroniziranih kamer, ki so slike zajemale štiridesetkrat hitreje kot navadne kamere. Ugotovili so, da celotna rotacija poteka blizu tal, kar daje pajku večji doseg.

Vsaka noga je usmerjena v drugo smer in tako pokriva svoj del 360 stopinjske okolice pajka. To pajku pomaga pri lovu, saj se lahko zavrti v poljubno smer enako hitro.

“Le okrog polovica pajkov lovi plen z mrežami,” je povedala Sarah Crews, post-doktorska raziskovalka Kalifornijske akademije znanosti. “Nekateri zalezujejo in napadejo plen, medtem, ko drugi prežijo in presenetijo, kot pozidni pajek.”

Čeprav imajo pozidni pajki osem oči, ni znano do kakšne mere jih sploh uporabljajo. Znano pa je, da plen zaznajo preko visokofrekvenčnih motenj v zraku, ki jih povzročajo skakajoči črički in leteče vinske mušice.

Raziskovalci so napadalski manever v eksperimentu sprožili s čričkom, ki so ga spustili v bližino pajka.

Ugotovili so, da se noga, ki je najbližja plenu usidra in ustvari točko vzvoda, s pomočjo katerega pajek povleče svoj trup bližje plenu. Noge, ki so najdlje od plena se odrinejo in s tem začnejo hitro rotacijo, nato pa pajek navznoter potegne preostale noge, kar mu da 40% večji pospešek vrtenja in omogoča, da pajek pristane natanko pred plenom, z usti obrnjenimi proti plenu, ne glede od njegovo začetno pozicijo.

“Pozidni pajki evolucijsko vedno za en korak prehitevajo svoj plen,” je še zaključila dr. Crews. “Bolj kot je pajek oddaljen od plena v njegovem dosegu, hitreje se bo gibal proti njemu. Plen zares ne more ubežati.”

Povzeto po: https://www.rdmag.com/article/2018/02/fast-spinning-spider-could-inspire-new-robots?et_cid=6262848&et_rid=518628079&location=top&et_cid=6262848&et_rid=518628079&linkid=content
www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!