Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotov

logo

Kombinacija hitrosti in zavajanja, zaradi katere je pozidni pajek med najbolj zastrašujočimi plenilskimi pajki, bo služil kot navdih nove generacije večnogih robotov.

Raziskovalci Kalifornijske univerze Merced in Akademije znanosti so preučili, kako določeni pajki iz družine Selenopidae (pozidni pajek), zaznajo bližnji plen, ki se giblje kjerkoli okrog njih, se zavrtijo v njegovo bližino in ga zabodejo. In vse to v le v eni osminki sekunde!

“Proučujemo in modeliramo njihove hitre obrate, da bi začrtali pot za načrtovanje hitrejših robotov in ostalih strojev,” je povedal glavni avtor študije, doktor Yu Zeng, univerze Merced.

S pomočjo počasnih posnetkov je ekipa ugotovila, da hiter zasuk omogoča hitro skrčenje pajkovih nog. Ta obrat je najhitrejši živalski obrat, ki ga lahko proizvedejo noge. Kotna hitrost obrata je do 3000 stopinj na sekundo. Počasen posnetek tega obrata so raziskovalci ujeli s pomočjo dveh sinhroniziranih kamer, ki so slike zajemale štiridesetkrat hitreje kot navadne kamere. Ugotovili so, da celotna rotacija poteka blizu tal, kar daje pajku večji doseg.

Vsaka noga je usmerjena v drugo smer in tako pokriva svoj del 360 stopinjske okolice pajka. To pajku pomaga pri lovu, saj se lahko zavrti v poljubno smer enako hitro.

“Le okrog polovica pajkov lovi plen z mrežami,” je povedala Sarah Crews, post-doktorska raziskovalka Kalifornijske akademije znanosti. “Nekateri zalezujejo in napadejo plen, medtem, ko drugi prežijo in presenetijo, kot pozidni pajek.”

Čeprav imajo pozidni pajki osem oči, ni znano do kakšne mere jih sploh uporabljajo. Znano pa je, da plen zaznajo preko visokofrekvenčnih motenj v zraku, ki jih povzročajo skakajoči črički in leteče vinske mušice.

Raziskovalci so napadalski manever v eksperimentu sprožili s čričkom, ki so ga spustili v bližino pajka.

Ugotovili so, da se noga, ki je najbližja plenu usidra in ustvari točko vzvoda, s pomočjo katerega pajek povleče svoj trup bližje plenu. Noge, ki so najdlje od plena se odrinejo in s tem začnejo hitro rotacijo, nato pa pajek navznoter potegne preostale noge, kar mu da 40% večji pospešek vrtenja in omogoča, da pajek pristane natanko pred plenom, z usti obrnjenimi proti plenu, ne glede od njegovo začetno pozicijo.

“Pozidni pajki evolucijsko vedno za en korak prehitevajo svoj plen,” je še zaključila dr. Crews. “Bolj kot je pajek oddaljen od plena v njegovem dosegu, hitreje se bo gibal proti njemu. Plen zares ne more ubežati.”

Povzeto po: https://www.rdmag.com/article/2018/02/fast-spinning-spider-could-inspire-new-robots?et_cid=6262848&et_rid=518628079&location=top&et_cid=6262848&et_rid=518628079&linkid=content
www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!