Izjemno natančna analiza električnega omrežja z EtherCAT moduli

logo

Klasična avtomatizacija in merjenje porabe električne energije se vedno bolj prepletata. Integracija modula EL3783 v standardne krmilne sisteme omogoča natančno analizo električnega omrežja za sisteme, ki proizvajajo električno energijo. Modul omogoča analizo 3-faznih napetostnih sistemov do 690 V na 6 kanalih hkrati s frekvenco vzorčenja do 20 tisoč vzorcev na sekundo neposredno v krmilniku.

Za vsako od treh faz modul EL3783 vzorči napetosti do 400/690 Vrms in tokove do 1 ali 5 Arms, ki so predstavljeni kot trenutne 16-bitne vrednosti. Meritve na 6 kanalih se izvajajo istočasno po EtherCAT oversampling principu z ločljivostjo 50 µs, torej bistveno hitreje od cikla krmilnega programa. Z uporabo funkcionalnosti EtherCAT Distributed clocks je možno izvajati meritve sinhrono (< 1 µs) z ostalimi EtherCAT napravami tako v manjših kot tudi večjih sistemih. To omogoča npr. zaznavanje napak, ki se širijo po električnem omrežju.

Za namene izračuna »true RMS« vrednosti in izkoristka sistema ali zahtevnejših algoritmov so krmilniku na voljo podrobni podatki, ki npr. omogočajo analizo napetostnih in tokovnih krivulj. Poleg tega lahko EtherCAT modul EL3783 doseže 650 % nominalnega merilnega območja (1 A) s samodejnim preklapljanjem merilnega območja, kar ponuja visoko točnost z največjo napako merjenja samo 0,2 % celotnega merilnega območja.

V kombinaciji s knjižnico TF3650 – TwinCAT 3 Power Monitoring – predstavlja modul EL3783 visoko dinamični merilni sistem za detajlno analizo električnega omrežja, ki je integriran v standardno PC krmilno tehnologijo. Tako se lahko na primer določi potrebne ukrepe na omrežju v primeru padcev napetosti (LVRT – Low Voltage Ride Through) ali pa se uporabi analizo harmonikov za spremljanje stanja (condition monitoring) brez dodatnih stroškov, ki jih predstavljajo senzorji pospeška.

www.beckhoff.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!