Izjemno natančna analiza električnega omrežja z EtherCAT moduli

logo

Klasična avtomatizacija in merjenje porabe električne energije se vedno bolj prepletata. Integracija modula EL3783 v standardne krmilne sisteme omogoča natančno analizo električnega omrežja za sisteme, ki proizvajajo električno energijo. Modul omogoča analizo 3-faznih napetostnih sistemov do 690 V na 6 kanalih hkrati s frekvenco vzorčenja do 20 tisoč vzorcev na sekundo neposredno v krmilniku.

Za vsako od treh faz modul EL3783 vzorči napetosti do 400/690 Vrms in tokove do 1 ali 5 Arms, ki so predstavljeni kot trenutne 16-bitne vrednosti. Meritve na 6 kanalih se izvajajo istočasno po EtherCAT oversampling principu z ločljivostjo 50 µs, torej bistveno hitreje od cikla krmilnega programa. Z uporabo funkcionalnosti EtherCAT Distributed clocks je možno izvajati meritve sinhrono (< 1 µs) z ostalimi EtherCAT napravami tako v manjših kot tudi večjih sistemih. To omogoča npr. zaznavanje napak, ki se širijo po električnem omrežju.

Za namene izračuna »true RMS« vrednosti in izkoristka sistema ali zahtevnejših algoritmov so krmilniku na voljo podrobni podatki, ki npr. omogočajo analizo napetostnih in tokovnih krivulj. Poleg tega lahko EtherCAT modul EL3783 doseže 650 % nominalnega merilnega območja (1 A) s samodejnim preklapljanjem merilnega območja, kar ponuja visoko točnost z največjo napako merjenja samo 0,2 % celotnega merilnega območja.

V kombinaciji s knjižnico TF3650 – TwinCAT 3 Power Monitoring – predstavlja modul EL3783 visoko dinamični merilni sistem za detajlno analizo električnega omrežja, ki je integriran v standardno PC krmilno tehnologijo. Tako se lahko na primer določi potrebne ukrepe na omrežju v primeru padcev napetosti (LVRT – Low Voltage Ride Through) ali pa se uporabi analizo harmonikov za spremljanje stanja (condition monitoring) brez dodatnih stroškov, ki jih predstavljajo senzorji pospeška.

www.beckhoff.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!