Dozirni sistemi Movacolor

logoKako lahko z natančnim doziranjem dosežemo manj izmeta in večjo produktivnost?

Natančnost pri barvanju plastičnih produktov

Vsak posamezni kos, ki zapusti proizvodnjo linijo, mora izpolnjevati visoke standarde kakovosti pri barvni konsistentnosti. To pomeni, da mora vsak brizg za brizgom, dan za dnem, izpolnjevati natančne standarde kvalitete in kakovosti. To je stopnja natančnosti, ki vam jo ponuja Movacolor.

Movacolor meri natančnost brizg za brizgom, ker je to tisto, kar vam je pomembno. Nekateri proizvajalci oglašujejo natančnost z uporabo statističnih podatkov na podlagi povprečij. Merjenje povprečij pušča možnosti, da je velik odstotek posameznih odmerkov nad ali pod pravilnim odmerkom, dokler je povprečje vseh teh odmerkov znotraj sprejemljivega razpona.

Kadar kose pregleda skupina za nadzor kakovost, lahko zavrne vse izdelke, ki imajo višji ali nižji povprečni odmerek, kljub temu, da je povprečni izdelek sprejemljiv. Za proizvajalca je pomemben posamezen rezultat in ne povprečje vseh rezultatov, saj vsak izdelek zase izpolnjuje standard kakovosti barve.

Visoka natančnost privede do prihrankov pri dragih barvilih

Gravimetrični in volumetrični sistemi Movacolor zagotavljajo natančne odmerke. To privede do prihrankov pri masterbatch, tekočih barvilih in barvilih v prahu. Operaterji ne bodo več potrebovali dvigniti stopnje barvil v poskusu zmanjšanja neskladnosti barv. Poleg tega Movacolor dovoljuje uporabo mlevca – s ponovno uporabo pogač in zavrnjenih kosov ponuja dodatne prihranke.

Visoka natančnost vodi do kakovostnejših končnih izdelkov

Gravimetrični in volumetrični sistemi Movacolor preprečujejo prekomerno doziranje in hkrati zagotavljajo stabilen postopek barvanja. Dozirni cilinder vnaša barvo neposredno v glavni material, kar preprečuje ločevanje barv. Konsistentna barva prispeva k visokokakovostnemu končnemu izdelku, zmanjšuje izmet, znižuje število neustreznih izdelkov in povečuje dobiček.

Movacolorjev sistem za doziranje z visoko natančnostjo omogoča stabilno proizvodnjo tako v brizganju, kot v proizvodnih procesih ekstrudiranja.

Dozirni sistem za brizganje

Volumetrični in gravimetrični dozirni sistemi so pri brizganju bistveni. Proizvodni proces brizganja ustvarja dele tako iz termoplastov kot duraplastov. Zaradi visokih stroškov orodij se brizganje pretežno uporablja v množični proizvodnji, kjer se proizvaja tisoče delov. Vsi ti tisoči deli, ki jih proizvaja stroj za brizganje plastike, morajo zadoščati enemu standardu: najvišja kakovost. Dozirna enota je zato bistveni del barvanja glavnega materiala z odmerjanjem masterbatcha, mlevca, tekočin ali praha v glavni material.

Najbolj natančna dozirna tehnika za odmerjanje masterbatcha, praškov ali mlevca v brizganju temelji na uporabi dozirnega cilindra. Gravimetrična ali volumetrična dozirna enota, ki je opremljena z dozirnim cilindrom, je zelo natančna. Dozirni cilinder sprosti aditiv v stalnem toku neposredno v glavni material.

Koračni motor zagotavlja maksimalno kontrolo brez zastojev ali impulzov. Metoda odmerjanja, ki temelji na dozirnem cilindru, zagotavlja veliko bolj natančno doziranje kot druge tehnike doziranja, ki temeljijo na mešanju z uporabo vijaka, diskov ali traku, zlasti v sodobnih brizgalnih strojih s skrajšanimi proizvodnimi cikli.

Dozirna enota za hitro in enostavno spremembo barve

Vsaka minuta nehotenega zastoja stroja za brizganje še vedno veliko stane. Movacolor oblikuje dozirne enote tako, da se barvila lahko spremenijo v manj kot eni minuti. Vsi volumetrični in gravimetrični sistemi so robustni in enostavni za čiščenje. Dozirne enote, oblikovane za plastično industrijo, so enostavne za uporabo. Zasnovane so tako, da z njimi lahko upravlja vsak operater, zaposlen v industriji plastike.

Modularni dozirni sistem

Modularna zasnova predelovalcem plastike, ki uporabljajo stroje za brizganje, omogoča izdelavo dozirne enote po meri, ki se popolnoma prilagodi njihovemu specifičnemu tipu proizvodnje. Sistemi so lahko prilagodljivi, možne so razširitve in nadgradnje.

Konstantno odmerjanje

Predelovalci plastike iščejo različne lastnosti v dozirnih sistemih. Nekateri iščejo prihranke pri stroških barvil. Nekateri iščejo stabilnejši proizvodni proces. Drugi poskušajo povečati učinkovitost ali izboljšati kakovost. Movacolor sistemi združujejo vse te prednosti v integriranih sistemih za odmerjanje.

Dozirni cilinder

Movacolorjev dozirni cilinder je njihov lasten izum. Cilinder zagotavlja redno serijo najmanjših odmerkov (0,01 kg/h) do največjega odmerka (1000 kg/h). Ima neverjetno veliko kapaciteto doziranja za eno samo dozirno orodje: 0,7 – 18 kg/h z GX cilindrom.  Movacolor rešuje težave nerednega doziranja, zastojev in mašenja, ki je pogost pojav pri tradicionalnih dozirnih napravah na osnovi diskov in vrtalnih polžev.

Koračni motor za natančno hitrost in nastavek – grlo

Movacolorjev dozirni cilinder poganja koračni motor. Ta motor je boljši od DC motorja, ker deluje v korakih, kar omogoča operaterju hitro prilagajanje hitrosti cilindra. Spodnji nastavek – grlo – pa preprečuje ločevanje materiala z vnosom barvila neposredno v grlo stroja.

Top teh d.o.o.
Tel: 01 787 16 61
E-pošta: info@topteh.si
www.topteh.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!