MB-NAKLO: Postopek vijačenja Clamp Force Control (CFC)

logo

DEPRAG CFC = Stalna vpenjalna sila kljub nihanju navorov zategovanja.

Depragov prilagodljivi postopek vijačenja zagotavlja stalno vpenjalno silo tudi pri nihanju navora pri privijanju. Privijanje vijaka poteka tako, da naprava najprej prepozna stik glave s podlago, nato pa privije vijak, dokler ni dosežena določena razlika navora ali določen kot.
Tipični način uporabe je samorezno privijanje v umetne mase in/ali kovino. Novi postopek vijačenja za servovijačnike DEPRAG EC v kombinaciji z AST40 se uporablja v primerih, ko se navori zategovanja močno spreminjajo.

Do teh nihanj lahko pride zaradi sprememb geometrije vijakov in/ali luknje, zgradbe materiala delov, sprememb kakovosti površine navoja vijaka, elastičnosti elementov ali usedanja. Zanesljivo prepoznavanje stika glave s podlago zagotavlja stalno vpenjalno silo.
Prednosti:

  • Minimalna potreba po parametriranju
  • Izračun upošteva naključna nihanja navora med postopkom, ki jih ne povzroči stik glave vijaka s podlago
  • Postopek zagotavlja stalno vpenjalno silo

Računska metoda

Glavni element je zaznavanje stika glave vijaka s podlago: glede na potek navora se stalno tvori matematična funkcija za vrednotenje. Stik z glavo se šteje kot prepoznan, ko ta funkcija preseže določeno mejno vrednost. Navor in kot se nato računata glede na trenutek stika glave s podlago.

MB-NAKLO d.o.o.
E-pošta: andraz.potocnik@mb-naklo.si
Tel: 051 354 904
www.mb-naklo.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!