RoboCup 2018 Rescue Rapidly Manufacturing Robots Challenge Montreal, Kanada

logo

Dijaki pograma Tehnik mehatronike; David Žuraj, Nejc Ločičnik in Žan Sotošek so si v letošnjem šolskem letu zadali izziv in razvili idejo hitro prototipiranega reševalnega robota. Med drugim so se prijavili na tekmovanje Rapidly Manufacturing Robots Challenge, ki se odvija v okviru svetovnega prvenstva RoboCup. Izziv so vzeli zelo resno in se skozi raziskovalno delo s svojo inovativnostjo v kvalifikacijah uvrstili med 12. ekip najboljših ekip iz celega sveta (ZDA, Japonska, Brazilija, Kitajska, Mehika, Avstralija, Anglija (Univerza Cambridge) in drugi. Tako smo se v mesecu juniju 2018 odpravili v Montreal na RoboCup 2018 novim izzivom naproti.

Dijaki so v celoti sami razvili robota od ideje do izdelka. Tako so razvili  in modelirali funkcionalen 3D CAD model, natisnili posamezne sklope in sestavili v delujočo celoto. Robot je v celoti izdelan s tehnologijo 3D tiska (PLA material). Prednost robota so fleksibilne gosenice, katerim lahko nastavimo nagib glede na teren. Razvili so senzorsko tehniko (temperatura, CO2, kamera za QR kodo,  detekcijo simbolov za nevarnost, detekcijo gibanja, vodenje na daljavo), celotna zadeva pa je vodena z mikroračunalnikom Raspberry PI in programirana v programskem jeziku Phyton.

Svetovnega prvenstva RoboCup 2018 v Montrealu, se je udeležilo 4000 tekmovalcev in 480 ekip iz celega sveta. Tekmovanje poteka v različnih panogah iz področja robotike in eno izmed njih je RMRC. Tekmovanje podpira ameriška vlada (National Institute of Standard and Technology) in je namenjeno je razvoju robotov v primeru naravnih nesreč (potresi, orkani itd.) ter iskanju kadrov iz področja robotike. Bistvo tekmovanja RMRC je razvoj robustnih, zanesljivih in avtonomnih robotov. Operater robota mora upravljati robota  na daljavo s pomočjo kamer. V prvem delu mora robot prevoziti različne terene (ovire, nakloni, pesek, kamen itd.). Drugi del namenjen preverjanju senzorske tehnike. Tako mora robot izmeriti temperaturo, izmeriti vrednost CO2, detektirati gibanje, zaznati različne simbole za nevarnosti (npr. pozor plin, kislina itd.), ter prepoznati QR kodo in preveriti odprtine v ceveh. Robot mora med drugim biti opremljen s prijemalom, s katerim je potrebno odpreti ventil.

Tekmovanje je potekalo 5 dni. Prvi dan so potekale priprave, ogled tekmovališča in priprava robota. Naslednje tri dni so reševali različne naloge ter zbirali točke. Zelo pomembna je bila taktika pri izbiri določenega poligona in naloge. Najboljših pet ekip se je peti dan uvrstilo v finale, kjer so jih čakali novi izzivi. Dijaki so se s svojim neutrudnim delom in entuziazmom uvrstili med pet ekip in edini iz Evrope v finale!  Premagali so ekipe iz Anglije, Avstralije, Brazilije, Kitajske, Mehike in druge. Potrebno je poudariti njihovo predanost in vztrajanje kljub  težavam, ki so jih seveda uspešno reševali. Tako so v finalu dosegli 4. mesto v svetovnem merilu, uvrščeni za ekipami Japonske, ZDA in Mehike. Ekipa iz male Slovenije je uspešno konkurirala ekipam svetovnih velesil, ki že več let tekmujejo na tem tekmovanju, z veliko več viri znanja ter velikimi finančnimi vložki in sponzorji. Čestitke fantom za njihov trud in entuziazem!

Pridobljene izkušnje bodo zelo dobra popotnica dijakom na njihovem strokovnem področju. Mentorji pa so pridobili izkušnjo, ki jo lahko predajo na naslednje generacije dijakov. Projekt Montreal je bil organizacijsko in finančno zelo zahteven, zato se moramo zahvaliti vsem donatorjem in sponzorjem ter Štipendijskemu, razvojnemu in invalidskemu skladu RS za štipendijo. Zahvala gre tudi direktorju ŠC Celje, Igorju Dosedli ter ravnateljici SŠSMM Simoni Črep za izjemno podporo. Hvala, s skupnimi močmi v nove izzive.

Več informacij:
Promo video: https://www.youtube.com/watch?v=W-PPPYYimM0
Link facebook: https://www.facebook.com/rmrc.celjesloveniaeu
Blog: http://rmrc2018.blogspot.com/

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije
Pot na Lavo 2, 3000 Celje
Mentorja: mag. Matej Veber univ. dipl. inž. in mag. Andro Glamnik univ. dipl. inž.   
ŠC Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije
Tel.: +386 3 428 58 00
www.sc-celje.si

 

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!