iRobot Roomba

logoiRobot Roomba: intervju z Blažem Moletom, direktorjem podjetja Tilt, d. o. o., uvoznikom za sesalnike iRobot.

Prihodnost robotskih sesalnikov je svetla
Obdobje sprememb, ki prihajajo, ne prinaša le milenijcev, temveč tudi robote. Ti že prevzemajo naloge človeka, na srečo tudi takšne, ki jih ne maramo. Med njimi je tudi sesanje, ki ga utegnemo kmalu v celoti prepustiti robotom. O trendih na tem področju smo se pogovarjali z Blažem Moletom, direktorjem podjetja Tilt, uvoznika robotskih sesalnikov iRobot.

V čem vidite ključne prednosti robotskega sesalnika iRobot Roombe pred navadnim sesalnikom?
Saj ne vem, kje začeti. Morda naštejem samo nekaj prednosti. Ali boste z navadnim sesalnikom sesali vsak dan? Težko, ker nimate časa. Roomba pa sesa vsak dan. In vsak dan posesa enako temeljito, ker je robot. Zakaj ne bi imeli vsak dan čisto? Brez slabe vesti lahko zatrdim, da Roomba posesa bolje od klasičnega sesalnika. Pa veste, zakaj? Zato, ker je Roomba robot, ki bo šel vsakič pod mizo, pod pohištvo in okoli njega – vsak dan bo obiskal vsak kotiček vaših tal. Saj veste, kako sesamo sami. Med tednom samo tam, kjer se od daleč vidi, med generalnim čiščenjem pa res bolj temeljito, a ne vselej čisto povsod. Naš prostor je vsak dan lepo vzdrževan, kar pomeni, da porabimo manj časa tudi za sobotna generalna čiščenja. Ne pozabimo na čas, ki nam ga privarčuje. Kot zanimivost lahko povem, da je iRobot izmeril povprečen čas čiščenja na letni ravni in izdal podatek, da Roomba v povprečju sesa 110 ur letno. To je 110 ur, ki jih lahko uporabimo za kaj drugega, ne da bi se s tem odpovedali čistemu stanovanju. Naj strnem. Prednost Roombe pred klasičnimi sesalniki je, da imamo vsak dan čist dom, brez napora in s privarčevanim časom, ki ga lahko porabimo za kaj drugega.

Kaj običajno izpostavijo tisti, ki imajo sesalnik iRobot Roombo na testiranju? Kakšni so odzivi? Ga neradi vrnejo?
Vsi odzivi, od prvega do zadnjega so v znamenju navdušenja. Mislim, da ni bilo niti enega posameznika, ki bi imel Roombo na testiranju in je ne bi potem kupil. Težko je verjeti, da lahko Roomba toliko doprinese h kakovosti našega življenja. Ko pa jo enkrat preizkusiš, ni več poti nazaj.

Poleg tega, da iRobot posesa tla in preproge, se morda prednosti v smislu čistoče odražajo še kje drugje? Po koliko časa opazimo te spremembe?
Ker je Roomba vakuumski robot, prahu med sesanjem ne dviguje. In ker sesa takrat, ko nas ni doma, je ves prah na tleh, prepuščen na milost in nemilost Roombi. Rezultat tega je manj prahu v zraku in s tem tudi na pohištvu. Prav zaradi tega Roombo različna društva alergikov priporočajo tistim, ki so alergični na hišni ali cvetni prah. Omenim naj še, da imata seriji 800 in 900 HEPA filter, ki zadrži prah do enega mikrona. Z uporabo Roombe spremembo opazimo takoj naslednji dan, ko pridemo v čisto stanovanje in seveda po enem tednu uporabe. Prilbližno en teden vsakodnevnega čiščenja namreč potrebuje Roomba, da vaše stanovanje normalizira. Kako to vemo? Ker je prvih nekaj dni košek nabito poln in zahteva večkratno praznjenje, tudi če so tla videti čista. Zato tudi priporočamo vsakodnevno sesanje. Zakaj ne? Saj je robot in ga to res ne moti. Pa še za življenjsko dobo baterije je bolje.
 
Med različnimi modeli iRobot Roombe so razlike. Kakšne značilnosti imajo najosnovnejši modeli in kaj odlikuje najboljše modele? Na kaj morajo biti uporabniki pozorni, ko se odločajo za nakup?
No, ob tej priložnosti naj poudarim, da ne glede na serijo ali model vse Rooombe prostemu očesu očistijo enako kakovostno. So pa velike razlike v tem, koliko prostora vam bo lahko očistila z enim polnjenjem, koliko prahu bo šlo nazaj v zrak in koliko dela boste imeli z njo. Ali vam je vseeno, da jo prenašate iz sobe v sobo, ali vam je dovolj, da dnevno posesate samo osrednji prostor? Ali vas moti čiščenje navitih las iz krtač, imate psa, dolge lase? Bi ji radi nastavili urnik, jo morda upravljali preko vašega telefona? Vedno je dobro, da se pred nakupom pozanimate o posamezni seriji in modelu. Ker se med seboj po zmogljivosti res razlikujejo. Pomembno je, da je primerna tako za vaše stanovanje kot za vaš žep.
 
Nam lahko namignete, kaj prinaša prihodnost robotskih sesalnikov?
Prihodnost? Mislim, da je prihodnost robotskih sesalnikov svetla. Da bodo v kratkem v naših domovih enako zastopani kot na primer pomivalni stroji. Kam bo šla sama tehnologija? Mislim, da v povezovanje robotskega sesalnika s pametnimi sistemi v hiši. Da bo čim manj skrbi z njim in da bo uporaba še bolj enostavna.
 
Kje smo trenutno Slovenci pri uporabi robotskih sesalnikov? So znani kakšni podatki, ki bi jih lahko primerjali s tujino?
Slovenci smo zelo napredni, kar se tiče tehnologije. Prav zato si delimo tretje mesto po prodaji iRobot Roombe na prebivalca, kljub manjši kupni moči. Število uporabnikov robotskih sesalnikov je strmo v porastu, tudi pri nas. Kupce Roombe lahko razdelimo na več skupin. Imamo tehnološke »frike«, tiste, ki prisegajo na čistočo, starše, ki imajo premalo časa, ljudi s hišnimi ljubljenčki, zadnje čase pa opažamo porast v prodaji tudi pri starejših ljudeh in športnikih. Starejši se težje gibajo in slabše vidijo, športnikom pa vedno primanjkuje časa oziroma ga raje porabijo za šport kot za sesanje. In ravno v tem je ves čar. Da lahko počnemo nekaj, kar nas veseli, medtem ko robot sesa namesto nas. In to temeljiteje kot mi sami. 

www.irobot.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!