Komunikacijske rešitve proizvajalca HMS Industrial Networks

logo

Pri podjetju Inea RBT ponudbo opreme za avtomatizacijo dopolnjujemo s produkti in rešitvami za komunikacijo v industriji švedskega proizvajalca HMS Industrial Networks. V osnovi gre za pretvornike, ki omogočajo prehod med različnimi komunikacijskimi protokoli (pretvorniki Anybus), module, ki omogočajo CAN in Safety komunikacijo (moduli IXXAT), ter modeme eWON za oddaljeni dostop do naprav.

V preteklosti smo že pisali o industrijskih modemih, ki v luči Industrije 4.0 postajajo vse pomembnejši, v temu članku pa skozi uporabnost in funkcionalnosti opisujemo produkte Anybus in IXXAT. Našteti produkti dobivajo pomen predvsem v smislu Industrije 4.0, Industrijskega interneta stvari in medsebojne komunikacije naprav v različnih industrijah.

Pretvorniki in vmesniki Anybus so namenjeni prevajanju različnih komunikacijskih protokolov znotraj omrežij in med omrežji. Osnovni problem, ki ga pretvorniki Anybus rešujejo, je v dveh nezdružljivih komunikacijskih protokolih (kot v sliki 1 protokola PROFINET in CC-link IE Field). Rešitev za prevajanje dveh različnih komunikacijskih protokolov so pretvorniki Anybus Communicator in Anybus X-Gateway, s katerimi je mogoče pokriti večino kombinacij/parov komunikacijskih protokolov. Pretvorniki se lahko namestijo na letev v elektro omarici.

Poleg omenjenih pretvornikov blagovna znamka Anybus za potrebe strojegradnikov in proizvajalcev elektronike nudi tudi vgradljive komunikacijske vmesnike – vstavljive module, vezja in komunikacijske kartice. Ob večjih količinah strojev, kjer gre za serijsko proizvodnjo in kjer proizvajalec želi zagotoviti povezljivost z določenim komunikacijskim protokolom, so smiselne integrirane komunikacijske rešitve.

Poleg pretvornikov Communicator, X-Gateway in vgradljivih rešitev za kompatibilnost protokolov, v okviru blagovne znamke Anybus obstajajo tudi produkti za vzpostavljanje brezžične komunikacije med omrežji, napravami in tudi upravljalci strojev (njihovimi pametnimi napravami ali računalniki).

Dva izmed omenjenih produktov sta Anybus Wireless Bolt in Anybus Wireless Bridge. Anybus Wireless Bolt je uporaben predvsem za vzpostavitev brezžične povezave s strojem in deluje kot pristopna točka z Web strežnikom. Vgradnja Wireless Bolt-a je enostavna, medtem ko brezžično povezovanje operaterja, ki dostopa do Wireless Bolt-a, temelji na principih Web strežnika. Pred prvim brezžičnim dostopom do naprave (preko Bolt-a) se pristopno točko Wireless Bolt enostavno skonfigurira preko vnosa statičnega IP naslova v brskalnik. Prednost uporabe take pristopne točke je predvsem v temu, da operater stroja ali vzdrževalec do stroja ne potrebuje pristopati fizično preko HMI panela, ampak to lahko stori preko pametnega telefona, tablice ali računalnika. Omogočeno je oddaljeno parametriranje, upravljanje in vzdrževanje naprave. Brezžična povezava med upravljalcem in napravo preko Bolt pristopne točke lahko temelji na Bluetooth in WiFi komunikaciji, največji doseg brezžične povezave do pristopne točke Bolt pa je 100 metrov. Žična povezava med napravo (npr. krmiljeno s PLC-jem) in pristopno točko Bolt pa je mogoča preko Ethernet-a.

Primer uporabnika produkta Wireless Bolt je dansko podjetje Infuser, ki proizvaja robote za čiščenje različnih prostorov – npr. operacijskih sob in dvoran ter industrijskih prostorov. Wireless Bolt je enostavno pritrjen na robota, ki se premika po prostoru, ter žično povezan s PLC krmilnikom, ki krmili robota. Na drugi strani upravljalec krmili robota brezžično preko tablice in WLAN komunikacije. Rešitev je priročna tudi zato, ker Wireless Bolt omogoča hkratno komunikacijo več parov pristopnih točk (Bolt) in npr. upravljalskih PC tablic v istem prostoru brez komunikacijskih motenj.

V okviru brezžičnih rešitev Anybus obstaja tudi namenski produkt Wireless Bridge za brezžično spajanje dveh omrežij, kjer žična komunikacija ni mogoča ali zaželena. Mogoča sta dva načina komunikacije. Produkt Wireless Bridge – Serial – Bluetooth omogoča brezžično Bluetooth povezavo (domet 300 metrov) med dvema točkama, ki jih želimo brezžično spojiti, ter serijsko RS-232/422/485 komunikacijo med omrežjem in pristopno točko Wireless Bridge. Druga možnost povezave je uporaba pristopne točke Wireless Bridge II – Ethernet. Ta omogoča Bluetooth in WiFi brezžično premostitev razdalje med dvema omrežjema (z dometom 400 metrov) ter Ethernet komunikacijo med pristopno točko Bridge in omrežjem. Oba omenjena produkta Wireless Bridge se uporabljata v paru, saj sta namenjena vzpostavitvi brezžične komunikacije med dvemi omrežji.

Poleg rešitev za prevajanje različnih komunikacijskih protokolov proizvajalec HMS Industrial Networks nudi tudi rešitve za protokol CAN (tudi CAN FD in CANopen). Rešitve za te protokole podjetje HMS ponuja pod imenom IXXAT. Protokol CAN je bil prvotno razvit za potrebe avtomobilske industrije oziroma komunikacije med komponentami v osebnih vozilih – med aktuatorji, senzorji in drugimi komponentami, a se je njegova raba preselila tudi v druge industrije. Danes se uporablja v številnih panogah in napravah, npr.: v medicinski in laboratorijski opremi, majhnih robotih, ladjah, pri avtomatizaciji zgradb, merilnih sistemih, v vozilih ter v naftni in plinski industriji.

Glavni produkti IXXAT so CAN vmesniki in komunikacijski prehodi, CAN komunikacijski ponavljalniki ter produkti za varno »Safety« komunikacijo. IXXAT moduli, prehodi in vmesniki omogočajo prevajanje CAN komunikacije na protokole USB, Ethernet, LIN, Profinet, Bluetooth in ostale protokole.

Primer komunikacije z napravo, ki temelji na CAN protokolu, je mogoče videti pri dvigalih. Dvigala so kot transportno sredstvo predmet občasnih varnostnih pregledov, v vmesnem obdobju pa je dvigalo mogoče varnostno diagnosticirati preko komunikacije z zunanjo napravo. Sodobna dvigala so poleg alarmne tipke in internega komunikacijskega sistema opremljena še s številnimi senzorji, ki pridobivajo najrazličnejše informacije o dvigalu. Komunikacija med senzorji in nadzornim sistemom dvigala pogosto sloni prav na CAN protokolu, zaradi fizičnih omejitev pa se podatki iz CAN protokola dvigala na centraliziran nadzorni center za spremljanje dvigal (lahko) prenašajo na Ethernet protokol. Za pretvorbo se lahko uporablja IXXAT-ov prehod CAN@net NT 200, ki omogoča zanesljiv prenos podatkov z majhno zakasnitvijo med dvema različnima omrežjema. Na eni strani modul preko CAN vmesnika pridobiva podatke iz nadzornega sistema dvigala, na drugi strani pa statusne podatke dvigala preko Ethernet port-a sporoča na LAN omrežje stavbe in naprej v centralno nadzorno lokacijo (računalnike za monitoring). Rešitev je kompatibilna z računalniki različnih operacijskih sistemov (Windows, Linux, VxWorks ali QNX). Komunikacija med nadzornim računalnikom (oziroma Ethernet omrežjem stavbe) in CAN@net NT 200 vmesnikom je izvedena preko standardne TCP/IP vtičnice in »za implementacijo« enostavnim ASCII protokolom, ki omogoča prenos podatkov v programsko orodje za monitoring oziroma vizualizacijo.

Drugi primer uporabe CAN vmesnikov so naprave v medicini. Leta 1992 se je za rabo v medicini v okviru podjetja Philips Medical Systems pojavil programski protokol, ki je služil kot osnova za protokol CAL. Slednji je predstavljal temelje za današnji CANopen protokol. Danes se le ta uporablja v mnogih medicinskih napravah. Moderne medicinske naprave so sestavljene iz množice modulov, ob uporabi standardiziranega protokola, kot je CANopen, pa so lahko komponente modularno povezljive. Za nadzor medicinskih nalog preko računalnika morajo računalniki biti zmožni komunicirati s CAN/CANopen protokolom. Povezljivost medicinskih naprav (ki komunicirajo na CANopen protokolu) in računalniki je mogoče doseči z uporabo IXXAT-ovih PC/CAN vmesnikov. Poleg modulov za omenjeni protokol, HMS nudi tudi CANopen gonilnike za operacijski sistem Windows. Z uporabo programskega orodja IXXAT CANopen Manager API so lahko medicinske naprave nadzorovane preko računalnika, podatki pa uvoženi za nadaljnjo presojanje in ocenjevanje. IXXAT CANopen Manager API podpira aplikacijski protokol CiA 425, ki omogoča enostavno integracijo komponent v zaključen sistem. Nadzorni računalnik z IXXAT CANopen Manager API-jem prepozna povezane naprave in njihovo lokacijo v omrežju, ter omogoča samodejno konfiguracijo in nadzor celotnega sistema.

Poleg omenjenih produktov in rešitev za CAN komunikacijo je znamka IXXAT uveljavljena tudi na področju rešitev za testiranje avtomobilskih sistemov in komponent. Že omenjeno – moderni avtomobili so opremljeni z različnimi elektronskimi komponentami in kontrolnimi sistemi (od nadzora motorja, airbag-ov do elektronsko nastavljivih sedežev). Za potrebe testiranja vgrajenih komponent so na voljo sistemi za preverjanje voznih lastnosti, trkov, različnih delov avtomobilov in ostalih funkcionalnosti.

V »luči« Interneta stvari se precej govori o povezanosti avtomatizacijskih naprav, senzorjev in ostalih komponent/naprav od najnižjega do najvišjega nivoja. Primeri uporabe v smislu IoT kažejo predvsem na izboljšano diagnostiko, vzdrževanje in zmožnosti sredstev (naprav in sistemov). Proizvajalec HMS Industrial Networks ima kar nekaj rešitev za medsebojno povezovanje naprav (in tudi za povezovanje med uporabniki in napravami). Namen medsebojne povezljivosti naprav in uporabnikov naprav je poenostaviti delo uporabnikov naprav ter znižati stroške in povečati produktivnost. Pri medsebojni povezljivosti med napravami pa je namen izboljšati njihovo funkcionalnost in fleksibilnost ter zagotoviti boljše/prave informacije na najvišje nivoje podjetja.

Viri

  • interno in promocijsko gradivo podjetja HMS Industrial Networks.
Inea RBT – oprema za avtomatizacijo d.o.o.
Stegne 11, 1000 Ljubljana
Tel: 01 513 81 00
E-pošta: info@inea-rbt.si
www.inea-rbt.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!