Napoveduje se nov super trd material z unikatnimi lastnostmi

logo

Kemiki iz Rusije in Kitajske so napovedali nov super trd material, tungstenov borit, ki bi ga lahko uporabili pri vrtanju, strojegradnji in drugje.

Nadomestil bi predvsem ‘pobedit’, trdo zmes tungstenovega karbida in kobalta z umetnim dodatkom diamanta. Rezultati njihove študije so bili objavljeni v ‘The Journal of Physical Chemistry Letters’. Super trde snovi imajo širok spekter uporabe: vrtanje vodnjakov, strojegradnja, obdelava kovine, vojaška, medicinska in druge. Najtrša do sedaj znana snov je diamant, ki pa je za čisto vse mogoče aplikacije seveda predrag. Njegov najbližji tekmec »pobedit« se je množično uporabljal zadnjih 80 let, razvit pa je bil že v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Med drugim je bil v drugi svetovni vojni uporabljen celo v konicah protitankovskih izstrelkov. Njegovo ime izhaja iz ruske besede za zmago ‘pobeda’ (zmaga) in vse od takrat se uporablja pri vrtalnih glavah na naftnih ploščadih. Na splošno pa trši materiali pri izdelavi zahtevajo visok tlak, sicer lahko pod pritiskom pokajo.

Ekipa znanstvenikov iz Skoltecha, ki jo vodi Profesor Artem Oganov, je za iskanje novega tršega materiala WB5 uporabila evolucijski algoritem USPEX. WB5 je mogoče sintetizirati pod naravnim tlakom in je močna konkurenca pobeditu z najpomembnejšima parmetroma: trdota (50% večja) in odpornost na pok (20% nižja glede na pobedit). Študijo so izvajali pod okriljem projekta podjetja Gazprom Neft za razvoj novih materialov, ki naj bi se uporabljali pri vrtanju.

»Pred odkritjem novega materiala smo preučevali več računalniških modelov, da bi predvideli stabilne kemične spojine in njihove lastnosti. Rezultat teh raziskav so bile zanimive spojine, vendar niso bile konkurenčne pobeditu. Na neki točki med raziskavami smo že izgubil upanje, da bi bilo mogoče odkriti boljšo spojino od pobedita, ki se uporablja že skoraj stoletje, nakar smo odkrili WB5,« pravi vodja študije Artem Oganov.

Povzeto po https://www.rdmag.com/news/2018/06/scientists-predict-new-superhard-material-unique-properties

www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!