Napoveduje se nov super trd material z unikatnimi lastnostmi

logo

Kemiki iz Rusije in Kitajske so napovedali nov super trd material, tungstenov borit, ki bi ga lahko uporabili pri vrtanju, strojegradnji in drugje.

Nadomestil bi predvsem ‘pobedit’, trdo zmes tungstenovega karbida in kobalta z umetnim dodatkom diamanta. Rezultati njihove študije so bili objavljeni v ‘The Journal of Physical Chemistry Letters’. Super trde snovi imajo širok spekter uporabe: vrtanje vodnjakov, strojegradnja, obdelava kovine, vojaška, medicinska in druge. Najtrša do sedaj znana snov je diamant, ki pa je za čisto vse mogoče aplikacije seveda predrag. Njegov najbližji tekmec »pobedit« se je množično uporabljal zadnjih 80 let, razvit pa je bil že v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Med drugim je bil v drugi svetovni vojni uporabljen celo v konicah protitankovskih izstrelkov. Njegovo ime izhaja iz ruske besede za zmago ‘pobeda’ (zmaga) in vse od takrat se uporablja pri vrtalnih glavah na naftnih ploščadih. Na splošno pa trši materiali pri izdelavi zahtevajo visok tlak, sicer lahko pod pritiskom pokajo.

Ekipa znanstvenikov iz Skoltecha, ki jo vodi Profesor Artem Oganov, je za iskanje novega tršega materiala WB5 uporabila evolucijski algoritem USPEX. WB5 je mogoče sintetizirati pod naravnim tlakom in je močna konkurenca pobeditu z najpomembnejšima parmetroma: trdota (50% večja) in odpornost na pok (20% nižja glede na pobedit). Študijo so izvajali pod okriljem projekta podjetja Gazprom Neft za razvoj novih materialov, ki naj bi se uporabljali pri vrtanju.

»Pred odkritjem novega materiala smo preučevali več računalniških modelov, da bi predvideli stabilne kemične spojine in njihove lastnosti. Rezultat teh raziskav so bile zanimive spojine, vendar niso bile konkurenčne pobeditu. Na neki točki med raziskavami smo že izgubil upanje, da bi bilo mogoče odkriti boljšo spojino od pobedita, ki se uporablja že skoraj stoletje, nakar smo odkrili WB5,« pravi vodja študije Artem Oganov.

Povzeto po https://www.rdmag.com/news/2018/06/scientists-predict-new-superhard-material-unique-properties

www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!