Boljši od človeškega očesa?

logo

Najnovejši sistem strojnega vida OMRON FH, ki je primeren za aplikacije končne kontrole in meritev, deluje hitro in natančno, kot še nikoli do sedaj.

Novi sistem strojnega vida OMRON serije FH
azlog je v novi kameri z 21 milijoni slikovnih pik in s skupno ločljivostjo slike do 80 milijonov slikovnih pik (z združevanjem slik), odlikuje pa ga tudi najvišja hitrostna obdelava, ki je na voljo v industriji. Poleg tega sistem prinaša popolnoma novo tehnologijo osvetlitve za kontrolo in meritve, kar še dodatno poveča sposobnost sistema za zaznavanje majhnih prask in napak. Nova tehnologija osvetlitve – imenovana Multi-Direction Multi-Color Light (MDMC) – je prvi sistem osvetljevanja v industriji, ki spreminja kot svetlobe in barvo svetlobe, odvisno od objekta, ki ga pregleduje. To pomeni, da lahko sistem istočasno zazna napake z majhnimi barvnimi razlikami ter napake z različnimi karakteristikami. Do sedaj je takšno zaznavanje bilo možno le s človeškim očesom.

Rezultat integracije tovrstne rešitve v proizvodnjo se odraža v povečani produktivnosti, manjšemu številu končnih izdelkov z napako ter v nižjih stroških.

To, kar iščejo proizvajalci!
Da bi zagotovili popoln izdelek in zadovoljili naraščajoče povpraševanje po kakovosti, proizvajalci povečujejo število vizualnih pregledov z razlogom čimprejšnje zaznave majhnih napak na izdelku, ki ga je nato potrebno izločiti. Za odkrivanje teh napak je potrebno človeško oko, kar predstavlja visok strošek, hkrati pa se zaradi utrujenosti in pomanjkanja koncentracije možnost pojava napake povečuje. Z uporabo novega in izboljšanega sistema strojnega vida FH z visoko občutljivimi kamerami, hitrim procesiranjem in novo tehnologijo osvetlitve, se lahko tovrstnim napakam izognemo. Tako se proizvajalci lahko zanesejo na zelo zanesljiv, hiter in zelo natančen avtomatizirani vizualni pregled proizvodov 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

Avtomatsko shranjevanje rezultatov kontrole
Poleg osvetlitve MDMC so nadgrajeni tudi krmilniki in kamere serije FH, ki kvantitativno zaznavajo in določajo miniaturne napake, ki jih človeško oko ne more zaznati ter hkrati upravljajo z rezultati pregleda. Zahvaljujoč visoki hitrosti obdelave in visoki sinhronizaciji z ostalimi napravami za avtomatizacijo, ki poteka preko komunikacijskega omrežja, lahko serija FH shranjuje vse rezultate kontrole, ki so potrebni za skladnost, predpisano z zakoni in predpisi v farmacevtski industriji, ne da bi pri tem ogrožali samo produktivnost. Poleg tega se lahko osvetlitveni vzorec MDMC svetila fleksibilno spreminja s programsko funkcijo Scene Switch. Tudi pri dodajanju novih elementov kontrole zaradi dodatnih zahteve kupcev, ni potrebe po dodajanju ali prilagajanju svetila, ampak se programsko spremeni vzorec osvetlitve. Serija FH tako pomaga zagotoviti stabilno kakovost proizvodnje ter povečanje produktivnosti.

Da, napake lahko zaznava bolje, kot človeško oko, ker:

  • svetilo MDMC omogoča fleksibilno spreminja barve in kota svetlobe,
  • fotometrična stereo obdelava slike izvleče površinske napake celo na površinah s teksturo, ki se ustvari s kombiniranjem slik visoke ločljivosti, posnete pod različnimi koti osvetlitve,
  • ker se lahko dodajo filtri, ki poudarijo napake z nizkim kontrastom.

Strojni vid, ki podpira hitro in natančno upravljanje stroja:

  • OMRON tehnologija obdelave slik visoke ločljivosti omogoča pozicioniranje v širokem vidnem polju z uporabo slike z najvišjo ločljivostjo, ki je na voljo v industriji.
  • Vizualne povratne informacije dosegajo mikronsko natančnost trikrat hitreje od tipične metode, kadar je sistem FH povezan z drugimi napravami OMRON, kot sta krmilnik za avtomatizacijo stroja ter servomotorji. Nova tehnologija krmiljenja pošilja podatke o položaju, izmerjenih s sistemom FH visoke ločljivosti, motorjem, pri čemer se izogne ponovnemu zagonu, ki ga povzročajo vibracije in mehanske napake.
  • Orodje za vzpostavitev komunikacije z robotom je preprosto za uporabo in omogoča integracijo za Pick&Place ter druge aplikacije, kjer so industrijski roboti različnih proizvajalcev povezani s sistemom strojnega vida.
  • Z integracijo komunikacijskega protokola Profinet sistem strojnega vida FH podpira še več širše podprtih industrijskih standardov, kar omogoča enostavno integracijo sistema strojnega vida OMRON v vsa avtomatizirana okolja.

Shranjuje vse rezultate kontrole:

  • Procesorski krmilnik je izboljšan in v primerjavi z običajnimi modeli zagotavlja dvakrat hitrejšo hitrost obdelave slike, kar omogoča hiter pregled in shranjevanje vseh rezultatov kontrole.
  • Rezultate kontrole je s pomočjo krmilnika in EtherCAT komunikacije možno shraniti neposredno v podatkovno bazo. Rezultate, povezane s slikovnimi podatki in podatki o kontroli (npr. datum, ura in LOT) pa lahko iz sistema pošljemo kot izhodne podatke.
  • Slika z 80 milijoni slikovnih točk se ustvari s sestavljanjem več hkrati posnetih slik iz največ štirih kamer z ločljivostjo 20,4 milijoni slikovnih točk.

 

Miel, d.o.o.
Efenkova cesta 61
3320 Velenje
E-pošta: info@miel.si
Tel.: +386 (0)3 77 77 000
www.miel.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!