3D tiskalnik na poti proti mednarodni vesoljski postaji

logo

Tovorno plovilo Cygnus se približuje mednarodni vesoljski postaji. Njegov tovor so med drugim več ton potrebščine za posadko, znanstvene eksperimente, od 3D tiskanja in recikliranja, do simulacije nastanka nebesnih teles iz zvezdnega prahu.

3D tiskanje in recikliranje

Refabricator je prvi 3D tiskalnik in reciklator filamenta na vesoljski postaji. Odpadne plastične predmete reciklira v visoko kvaliteten filament za 3D tisk, kar je uporabno za trajnostno izdelovanje, popravljanje in recikliranje plastike na dolgih misijah v vesolju. Sposobnost reciklaže zmanjša potrebo po velikih zalogah filamenta. Trenutna izziva takšnega tiskanja sta nadzor kakovosti in dosledna kvaliteta filamenta.

Čutne zaznave v mikrogravitaciji

V mikrogravitaciji se čutne zaznave spremenijo, kar lahko vodi do napak pri obdelavi čutnih informacij in s tem občutka za orientacijo, hitrost in razdalje. Naprava VECTION preučuje te učinke in kako se astronavti na njih prilagodijo na dolgih misijah, ter kako te prilagoditve vplivajo nanje, ko se vrnejo v zemljino težnost. Z uporabo VR prikazovalnika astronavti ocenjujejo dolžine, oddaljenosti in orientacije objektov v prostoru. Ta test se izvede pred, med in po misiji. Raziskava tega pojava se imenuje po vizualni iluziji premikanja (vection), ko človek miruje, okolica pa se premika.

Strjevanje cementa v vesolju

Raziskava MVP-Cell 05 uporablja centrifugo za preučevanje kompleksnega procesa strjevanja cementa v mikrogravitaciji. To je korak do morebitne gradnje betonskih struktur v vesolju. Ta raziskava je nadaljevanje že izvedenih študij strjevanja cementa v mikrogravitacijskem polju (MICS). Združeni podatki obeh raziskav bodo inženirjem pomagali razumeti lastnosti in mikrostrukturo cementa za načrtovanje lahkih vesoljskih bivališč in izboljšanja izdelovalnih postopkov za cement na Zemlji.

Od zvezdnega prahu do osončij

Velik del vesolja je ustvarjen iz zvezdnega prahu, ki se je pod vplivom medsebojne gravitacije združil v srednje velike objekte, ki so se sčasoma združili v planete, satelite in druga vesoljska telesa. Veliko vprašanj na tem področju pa je še neodgovorjenih. Raziskava EXCISS bo iskala odgovore s simuliranjem visoko energetskih in nizko gravitacijskih okoliščin, ki so vladale ob nastajanju sončnega sistema. Znanstveniki nameravajo električno spodbujati namensko ustvarjen prah, da se bo združil v večje delce, nato pa preučiti njihovo obliko in zgradbo.

Glavna raziskovalka Tamara Koch pojasnjuje, da je prah izdelan iz forsterita (Mg2SiO4), minerala, ki pretežno sestavlja večino meteoritov. Mineral je soroden olivinu, poznanem tudi kot dragi kamen Peridot. Premer delcev praha je primerljiv z debelino človeškega lasu.

Rast kristalov za boj proti Parkinsonovi bolezni

Raziskava CASIS PCG-15 se ukvarja s pomembno beljakovino za rast velikih kristalov, z Levcinom bogate ponavljajoče kinaze 2 (LRRK2) v mikrogravitaciji za kasnejšo analizo na Zemlji. Ta beljakovina sodeluje pri razvoju Parkinsonove bolezni, zato bi lahko analiza njene sestave in oblike znanstvenikom pomagala razumeti mehanizem razvoja te bolezni in razviti zdravila in terapije za zdravljenje. Kristali LRRK2, ki jih je mogoče sintetizirati v zemljini gravitaciji, so namreč preveč stisnjeni in premajhni za analizo, zaradi česar je mikrogravitacija pomemben korak v teh raziskavah.

Boljše membrane za ločevanje plinov

Membrane so med najcenejšimi in najučinkovitejšimi tehnologijami za ločevanje in odstranjevanje ogljikovega dioksida iz izpušnih plinov, kar bi bilo uporabno za zmanjševanje toplogrednih emisij. Raziskava CEMSICA bo testirala membrane narejene iz kalcijevega silikata (C-S) s porami manjšimi od 100 nm. Izdelava teh membran v mikrogravitaciji bi se lahko izognila določenim problemom, ki jih predstavlja zemljina težnost in vodila do izdelave cenejših in bolj vzdržljivih membran, za katere bi porabili manj energije. Tehnologija bi lahko pomagala zmanjšati škodljive emisije ogljikovega dioksida.

To je le nekaj od več sto raziskav, ki se izvajajo na krovu mednarodne vesoljske postaje, laboratorija v Zemljini orbiti.

Povzeto po: https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/ng-10_research_highlights

www.nasa.gov

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!