Tako pozno kot možno, vendar tako zgodaj kot je potrebno

logo

Ukrepi prediktivnega vzdrževanja se pogosto amortizirajo s komponentami podjetja Murrelektronik že ob prvem izpadu, ki ste se mu izognili.

Odločilen dejavnik za ekonomičnost strojev in naprav je izkoristek učinkovitosti komponent v obliki maksimalnega uporabnega delovanja. Pri komponentah za oskrbo z električno energijo je za podjetje Murrelektronik zato zelo pomembno, da so le te zamenjane ob optimalnem času, to pomeni »tako pozno kot možno, vendar tako zgodaj kot je potrebno«.
Kdor neko komponento uporablja vse do »grenkega« konca, tvega nenačrtovane zaustavitve strojev. Takšna oseba je lahko vsaj prepričana, da je sestavno komponento maksimalno izrabila. Po drugi strani pa poraba, bodisi časovna bodisi denarna, ki je potrebna za nadaljevanje proizvodnje, ne ponuja razloga za veselje. Kot bolj defenziven pristop velja zgodnja zamenjava komponent neke naprave, in sicer v času, ko delujejo z absolutno gotovostjo. Ta pristop se lahko dobro organizira, vendar se kot njegova pomanjkljivost smatra to, da se zapravljajo viri.

Namen koncepta »prediktivno vzdrževanje« je najti srednjo pot med tema izrazitima variantama. Po eni strani poskuša izčrpati življenjsko dobo, hkrati pa ne povzročiti nobenih nenačrtovanih izpadov stroja – in tako je v končni fazi najbolj ekonomičen način uporabe komponent.

Primer dobre prakse je stikalni napajalnik Emparro67 Hybrid za uporabo v industrijskem polju (stopnja zaščite IP67). Naprava ponuja zajetne diagnostične podatke, ki jih je mogoče brez težav razbirati prek vmesnika IO-Link. Naprava nadzira tok in napetost, preobremenitev, temperaturo, kratke stike kakor tudi število zagonov. Na tej podlagi pripravi napoved o svojem preostalem času delovanja.

Pri stikalnem napajalniku Emparro 3 ~ 40A se prav tako stalno spremljajo podatki, kot so temperatura, število zagonov, obremenitev in življenjska doba komponent. Če je prekoračena ena mejna vrednost, naprava to opozori prek signalnega kontakta. To omogoča, da se zamenjava načrtuje v naslednjem servisnem intervalu.

Še ena zanimiva rešitev je UPS modul Emparro ACCUcontrol, ki zagotavlja neprekinjeno napajanje z električno energijo (in je tako samo po sebi naprava za prediktivno vzdrževanje). Vgrajen je v posebej občutljive instalacije strojev in naprav ter skrbi za delovanje strojev in procesov, kadar pride do izpada električne energije. Modul nadzira delovanje priključenih svinčenih gel akumulatorjev kakor tudi njihovo uporabno obdobje in koordinira strukturirano polnjenje, ko je dosežena spodnja meja neke določene količine. Ta postopek polnjenja je temperaturno voden, z namenom, da se doseže najvišja življenjska doba baterij. Ampak to še ni vse: informacije lahko razberete prek signalnega kontakta ali vmesnika USB.

Medtem ko se je preventivno diagnostična funkcija v zgoraj omenjenih komponentah večinoma uporabljala kot vrsta samonadzora, je inteligentni sistem za spremljanje električne energije Mico Pro osredotočen na potrošnike v instalaciji strojev in naprav. Mico Pro nadzira posamezne kanale in prikaže v obliki svetleče LED (kot tudi preko signala skozi izhod), če porabi več kot 90 odstotkov obremenitve, določene za ta kanal. Tako se lahko poseže v procese še preden pride do mirovanja, ki ga sproži varovalka. Klasične indikacije so »plazeči se procesi«; na primer, ker poraba električne energije motorjev ali ventilov med obratovanjem narašča.

Podjetje Murrelektronik v svojih izdelkih pripisuje velik pomen možnosti »prediktivnega vzdrževanja«, saj to podpira trend do 100-odstotne varnosti procesa. Izpadi se bodo hitro zmanjšali ali hitro rešili. V številnih primerih se bodo finančni stroški, naloženi v »prediktivno vzdrževanje« amortizirali že ob prvem izpadu, ki ste se mu izognili. Podjetja, ki se že zgodaj zavedajo takega pristopa, povečajo svojo konkurenčnost oziroma jo prenesejo na svoje končne kupce. Prav podjetja s procesi, pri katerih prekinitve povzročajo visoke stroške ali v najslabšem primeru celo nevarnost, so za take inovacije zelo odprta. Naraščajoč trend, da strojegradnja podjetja ne prodajajo samo strojev ali opreme, ampak prek določenih modelov financiranja tudi njihovo razpoložljivost, bo poglobil senzibilnost za to tematiko.

www.murrelektronik.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!