Sistemi držal za orodja

logo

Pametno držalo orodja regulira postopek odrezovanja v realnem času.

Tresljaji, sledovi odskakovanja, odpovedi orodja – vse to je doslej krajšalo spanec uporabnikom obdelovalnih strojev, zdaj pa bi moralo počasi postati preteklost: S pametnim hidravličnim steznim vpenjalnim trnom iTENDO predstavljata podjetje SCHUNK in mlado podjetje TOOL IT prvo pametno držalo orodja na svetu, ki nadzoruje postopek odrezovanja neposredno na orodju ter omogoča prilagajanje parametrov odrezovanja v realnem času.

Pametna držala orodij SCHUNK, razvita v sodelovanju z Dunajsko tehnološko univerzo in podjetjem TOOL IT GmbH iz Dunaja, izkoriščajo potenciale integriranega nadzora procesov neposredno tam, kjer se dogaja odrezovanje. Podjetje SCHUNK imenuje to strategijo »Closest-to-the-part« (najbliže obdelovancu) in integrira inteligenco neposredno v obdelovancu najbližji element strojne opreme, ki se ne obrablja. Pametno orodje, ki bo v letu 2019 na začetku na voljo v kombinaciji s hidravličnimi steznimi vpenjalnimi trni SCHUNK TENDO, omogoča celovito dokumentiranje procesne stabilnosti, samodejni nadzor mejnih vrednosti, prepoznavanje zloma orodja in regulacijo vrtljajev ter podajalne hitrosti v realnem času.

»iTENDO je mejnik v tehnologiji držal orodij,« poudarja glavni družbenik in izvršni direktor Henrik A. Schunk. »Prvič združujemo izjemne mehanske lastnosti našega vodilnega modela TENDO z možnostmi, ki jih ponuja digitalni nadzor procesa.« Friedrich Bleicher, direktor Inštituta za proizvodno tehnologijo (IFT) na Dunajski tehnološki univerzi in ustanovitelj podjetja TOOL IT, pravi, da omogoča pametno držalo orodja edinstveno sinergijo: »Tehnologija vgrajenih sistemov (Embedded Systems) združuje največjo možno mero preglednosti procesa z možnostjo avtonomne regulacije procesa, ne da bi se zato uporabniki morali odpovedati kakovosti in zmogljivosti preverjenih preciznih držal za orodja,« pojasnjuje Bleicher.

Senzorika ne spreminja geometrije in zmogljivosti
Držala orodij z vgrajeno procesno inteligenco imajo enake motilne obrise kot klasična držala orodij. Tudi raba hladilnega maziva je mogoča enako kot doslej. Pametni sistem vključuje tipalo, akumulator in oddajnik ter neposredno na orodju zajema podatke o procesu, ki jih nato brezžično pošlje sprejemniku v stroju, od koder se po kablu pošljejo v enoto za regulacijo in vrednotenje podatkov. Algoritem pri tem neprekinjeno ugotavlja parameter stabilnosti procesa. Za vsak način uporabe je mogoče s spletno storitvijo opredeliti mejne vrednosti in ustrezne odzive ob njihovi prekoračitvi. Vsi procesni podatki ostanejo znotraj zaprte regulacijske zanke stroja, kar zagotavlja največjo možno varnost podatkov.

Stalen nadzor in regulacija procesa
Med obdelavo inteligentno držalo orodja stalno analizira postopek odrezovanja. Če postane postopek nestabilen, ga je mogoče v realnem času in brez posredovanja uporabnika ustaviti, upočasniti na prej opredeljene osnovne parametre ali prilagoditi tako, da se rez vrne v stabilno območje. Sistem na eni strani omogoča celovito dokumentiranje in nadzor mejnih vrednosti, po drugi pa izboljšanje kakovosti obdelave s samodejnim prilagajanjem podatkov odrezovanja ob pojavljanju tresljajev. Pametna držala orodij omogočajo poleg tega še analizo stanja orodja in povečanje hitrosti odrezovanja. Nadgradnja sistema je izredno preprosta, saj ni potrebna predelava ali zamenjava delov stroja. Ker algoritmi delujejo avtonomno in mora uporabnik določiti le mejne vrednosti ter odzive, strokovna ocena pridobljenih podatkov ni potrebna. Sistem namesto tega na podlagi predpisanih podatkov samostojno uravnava proces v realnem času.

Od leta 2019 standardna ponudba
V prvem koraku podjetje SCHUNK ponuja svoja pametna držala orodij posameznim strankam za projektno delo. V začetku leta 2019 je načrtovana standardizacija znotraj programa držala orodij. Poleg hidravličnih steznih vpenjalnih trnov bodo v prihodnje s pametno senzoriko opremljena tudi druga držala orodij iz programa SCHUNK Total Tooling.

SCHUNK Intec GmbH
Friedrich- Schunk-Straße 1
AT 4511 Allhaming, Austria
info@at.schunk.com
www.schunk.com

Distributer v Sloveniji:
MB-NAKLO d.o.o.
Ulica Toma Zupana 16
4202 Naklo, Slovenija
andraz.krzisnik@mb-naklo.si
041 605 797
www.mb-naklo.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!