Implementirajte umetno inteligenco in razvijte pametne aplikacije

logoVgrajen sistem eBox560-900-FL z modulom Jetson TX2.

Axiomtek je za namene razvoja pametnih rešitev s pomočjo umetne inteligence razvil vgrajen sistem z modulom Jetson TX2. Modul je namenjen napravam, ki se zanašajo na dinamične vhodne parametre, na katerih se izvaja že naučena nevronska mreža. Samo učenje te nevronske mreže običajno poteka na gručah stotin GPU-jev, ki jih lahko na primer najamemo pri različnih zunanjih ponudnikih.

Računalnik eBox560-900 z modulom Jetson naloge izvaja s pomočjo grafične procesne enote (GPU). Zaradi paralelne zgradbe je sposoben lokalno zmogljivo obdelovati velike količine računskih operacij hkrati in pospešiti delovanje strojnega in globokega učenja ter delovanje nevronskih mrež, ki so lahko osnova za sisteme z umetno inteligenco (AI).

Prilagojen delovanju nevronskih mrež

S paralelno zasnovo je eBox560-900 usklajen z računskim modelom nevronskih mrež, ki vzporedno obdelujejo informacije. Osnovni gradniki mreže so umetni nevroni oz. pragovne funkcije. Mreže imajo več vhodov in en ali več izhodov. Vhodi so različno uteženi in so povezani z izhodom preko enega ali več nivojev – na skici je prikazan en nivo.

Matematični model nevrona sešteje signale (wn) različno uteženih vhodov (xn). Kolikor vsota preseže določen prag (θ), nevron glede na aktivacijsko funkcijo odda signal. Če je mreža večnivojska, kar ponavadi je, oddani signal prejme drug nevron v naslednji plasti, ki ga prav tako obdela.

Sinaptične uteži: vrednosti wn so uteži, povezane s posameznim nevronom, ki določi moč vhodnega vektorja xn.

Prag nevrona je vrednost, pri kateri se aktivira izhod.
Aktivacijska oz. prenosna funkcija, ki je lahko različnih oblik (na sliki sigmoidna), izvaja matematično operacijo na izhodnem signalu.
Izhod mreže je utežena vsota vhodov.

Uteži nevronov ter prag, pri katerem nevron odda signal, se oblikujejo z učenjem. V učnem načinu torej mrežo naučimo, kako naj reagira na določen vzorec vhodov. Za učenje uporabimo veliko bazo vhodnih podatkov ter določimo želeni izhod. Da dobimo želen rezultat, mreža z učenjem išče optimalne vrednosti uteži ter pragove.

Operacije z nevronskimi mrežami se izvajajo paralelno, saj vsak nevron deluje relativno neodvisno od ostalih, zato so se nevronske mreže zmožne prilagajati zapletenemu okolju z veliko vhodnimi parametri in z minimalnimi zakasnitvami v realnem času.

Specifikacije vgrajenega sistema eBox560-900-FL

Modul TX2 je dvakrat zmogljivejši in varčnejši od predhodnika TX1. CPU modul TX2 vsebuje dvojedrnik Nvidia Denver 2.0 ter štirijedrnik ARM Cortex A57. GPU temelji na arhitekturi Pascal z 256 jedri. Vgrajenega je 8 GB LPDDR4 pomnilnika ter 32 GB eMMC diskovnega prostora z možnostjo razširitve na M.2 vodilu.

Računalnik ima USB, dva Ethernet izhoda ter HDMI izhod, ki podpira 4K resolucijo. Ima prostor za razširitveno kartico PCIE Mini, za WLAN in Bluetooth ali 3G/4G/LTE/GPRS modul, ki preko možnosti priklopa štirih zunanjih anten zagotavlja brezžično povezljivost.

Kompakten in robusten dizajn računalnika eBOX560-900 ustreza zaščiti IP40. Deluje v razširjenem temperaturnem območju od ‒10 °C do 50 °C in je odporen proti vibracijam do 3G ter skladen s certifikatom CE in FCC Class A. Različne možnosti montaže omogočajo vgradnjo računalnika na DIN letev ali stensko montažo.

Računalnik temelji na operacijskem sistemu Linux 16.04, razvijalcem pa je na voljo SDK Jetson Development Pack (JetPack), ki vsebuje vsa potrebna orodja za razvoj aplikacij. JetPack vsebuje orodja za strojno učenje, računalniški vid, GPU izračune ter multimedijo.

JetPack orodja:

  • Deep Learning: TensorRT, cuDNN, NVIDIA DIGITS™ Workflow
  • Computer Vision: NVIDIA VisionWorks, OpenCV
  • GPU Compute: NVIDIA CUDA, CUDA Libraries
  • Multimedia: ISP Support, Camera imaging, Video CODEC

Primeri iz industrije

Modul bo našel prostor v sistemih, ki potrebujejo lokalno paralelno procesiranje podatkov in varčujejo s porabo električne energije. Veliko današnjih naprav, npr. glasovni asistenti, kot je Alexa, pošilja podatke na strežnike, kjer jih obdelajo in pošljejo nazaj v napravo. S takim modulom se lahko izognete komunikaciji z oblakom in informacije ob- delate lokalno. Tako lahko povečate mero zasebnosti, saj se informacije ne bodo pretakale izvenZ vgrajenim sistemom eBox560-900-FL boste lahko hitreje izvajali analize slikovnih posnetkov v dronu ali avtomobilu, saj se mora analiza tam izvajati izredno hitro. Lokalno procesiranje slik je zahtevano tudi v samovozečih vozilih, saj sta pri njihovem delovanju tako hitro komuniciranje s strežnikom in analiza v realnem času skoraj nemogoča.

Želite izvedeti več primerov uporabe vgrajenega sistema eBox560-900-FL?

Obiščite https://tipteh.com/si/ebox-jetson, kjer lahko najdete več video posnetkov primerov uporabe!

Tipteh d.o.o.
info@tipteh.si
Tel.: +386 (0)1 200 51 50
https://tipteh.com/si/

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!