Nova programska oprema za testiranje materialov

logo

Podjetje Mecmesin iz Velike Britanije že 40 let razvija in proizvaja opremo za merjenje sile in navora. Prilagodljivi sistemi za testiranje se uporabljajo v raziskovalnih in razvojnih centrih, v laboratorijih za nadzor kakovosti in v proizvodnih obratih po vsem svetu. Z razvojem nove testne naprave OmniTest™ in s programsko opremo VectorPro MT je podjetje razširilo svojo ponudbo še na področje testiranja materialov in izdelkov.

Mecmesin je mednarodno priznan proizvajalec vsestranske testne opreme, uporabne za širok spekter meritev sile in momenta; med drugim natega, tlaka, navora, oprijema, upogiba, koeficienta trenja, stiskanja, striženja, luščenja, trganja, prebadanja, drobljenja, »top load« preizkusov in zapiranja. Bogate dolgoletne izkušnje podjetja se odražajo v novi napredni seriji sistemov za testiranje materialov OmniTest™.

OmniTest™ s svojim kompaktnim ogrodjem omogoča natančne meritve mehanskih lastnosti kovin, plastike, polimerov, zlitin, kompozitov, lesa, tkanin, stekla, laminatov in keramike pri obremenitvah do 50 kN.

Celoten proces razvoja novega izdelka je potekal znotraj podjetja. Rezultat je popolnoma nova mehanska struktura, ki jo odlikuje izjemna togost z minimalnim upogibom pri polnem raztezku in obremenitvi. Za dodatno varnost poskrbijo zgornja in spodnja varnostna stikala, površina merilne plošče pa omogoča meritve tudi večjih vzorcev.

Namensko razvita programska oprema VectorPro MT uporablja napredno tehnologijo računalnika z zaslonom na dotik, ki je zahvaljujoč izjemni intuitivnosti uporabniku prijazna in enostavna za uporabo.

Programska oprema VectorPro MT je združljiva z različnimi aplikacijami OmniTest™ za učinkovito testiranje izdelkov in materialov. Z vgrajenimi in vnaprej nastavljenimi izračuni napetostnih obremenitev materialov ter zmogljivimi orodji za pripravo vrednotenj in poročil predstavlja idealno rešitev za poglobljeno analizo lastnosti materialov.

Patrick Collins, tehnični direktor podjetja Mecmesin, poudarja: »Naš cilj je bil razviti enotno programsko platformo za podporo vseh različnih sistemov testiranja, vendar brez poenostavljanja uporabniškega vmesnika ali oteževanja samega testnega postopka. Z uporabo metode ‘povleci in spusti’ v vseh fazah, potrebnih za izdelavo testnega programa, se lahko za izdelavo poročil in analiz uporabijo skupni izračuni stresa in deformacij.«
»Vmesnik, ki temelji na osnovi ikon, uporabnika učinkovito vodi korak za korakom tudi skozi najbolj kompleksne testne postopke z zmožnostjo sprotnih izboljšav. Uporabnika usmerja k izdelavi zaporedja korakov preizkušanja in izbiri standardnih tipov vzorcev ter operacij, ki temeljijo na vrsti opravljenega testa.« Parametri »ustrezno/neustrezno« se enostavno dodajo vsakemu izračunu in so jasno prikazani operaterjem.

VectorPro MT podpira delo brez povezave s testno napravo, kar omogoča sestavljanje testnih programov, še preden so na voljo preizkusni vzorci. Rezultat slednjega je prihranek časa in večja učinkovitost pri uvedbi novih izdelkov. »Prednosti intuitivne programske opreme se odražajo tudi v izobraževalnih procesih, saj lahko študenti ali operaterji izdelajo več testnih postopkov, ne da bi morali povezati testno napravo,« še poudarjajo v podjetju.

Programiranju preizkusnega postopka v programski opremi seveda sledi sam preizkus. Serija OmniTest™ s pomočjo krmilne plošče omogoča izbiro parametrov prikaza, natančen krmilni gumb pa omogoča hitro pozicioniranje vpenjalne glave. Prefinjena notranja elektronika brez težav komunicira s programsko opremo VectorPro MT, kar se odraža v hitrem in učinkovitem poteku testnega postopka.

»Za večino testnih postopkov obstaja zelo malo možnosti skrajšanja časa, potrebnega za izvajanje postopkov testiranja in dostopa do zahtevanih podatkov. Vsekakor pa rešitev. OmniTest™ izboljša učinkovitost dela, ki je potrebno pred izvedbo preizkusa,« zaključujejo v podjetju Mecmesin.

Uradni zastopnik za Slovenijo je podjetje
PSM merilni sistemi,
del skupine LOTRIČ Metrology

PSM merilni sistemi d. o. o.
Pri borštu 2
1210 Ljubljana – Šentvid
info@psm.si
www.mecmesin.com
www.psm.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!