Sodelovalni roboti, prijemala Co-act in strojni vid

logo

Že pripravljena sodelovalna prijemala.

Kako je mogoče v nestrukturiranih okoljih izvesti scenarije sodelovanja pri manipulaciji? Temu vprašanju so se v podjetju SCHUNK posvetili v sodelovanju s podjetjema KUKA in Roboception. V tehnološki študiji so ta tri podjetja pokazala, kako je mogoče že pripravljena sodelovalna prijemala preprosto, hitro in učinkovito uporabiti za delo s sodelovanjem.

Naloga je bila realistična: nerazvrščene kovinske dele je bilo treba s sodelovalnim robotom prijeti v zaboju, vstaviti v brusilni stroj in po obdelavi odložiti v točno določen položaj. Hkrati morajo imeti delavci med delovanjem možnost ročnega dovajanja, premikanja ali odstranjevanja prevozne embalaže ali posameznih delov. Študija tako združuje že pripravljena prijemala s sodelovanjem med človekom in robotom (nem. »Mensch-Roboter-Kollaboration« – MRK) ter pri tem povezuje različne sodobne tehnologije s področja robotike, prijemalne tehnike in strojnega vida. Pasivni sistem s stereokamero rc_visard iz podjetja Roboception na podlagi ujemanja s podatki CAD prepoznava nerazvrščene obdelovance. Prvo 3D-tipalo na svetu, ki robotom hkrati omogoča 3D-meritve in določanje položaja v prostoru, v manj kot sekundi izračuna globinske slike s polno ločljivostjo neposredno v sistemu s kamero, na podlagi tega določi vsakokrat optimalne točke prijemanja ter jih nato brez uporabe dodatnega računalnika posreduje neposredno v robot KUKA za delo s sodelovanjem. Poleg slike kamere zagotavlja to cenovno ugodno industrijsko tipalo še globinsko sliko, sliko točnosti in sliko gotovosti. Zadnja pove, v kolikšni meri lahko zaupamo izračunanim vrednostim globine, in jo lahko pri uporabi metod z umetno inteligenco (UI) vključimo v odločanje. Ker sistem s pasivno kamero prepoznava svojo okolico tako v naravni svetlobi kot tudi pri umetni razsvetljavi v različnih delovnih okoljih, podpira različna okolja uporabe.

Ponudba prijemal Co-act
Roka sodelovalnega robota je opremljena s posebej za to razvitim namenskim prijemalom SCHUNK Co-act, ki izpolnjuje zahteve standardov EN ISO 10218-1/-2 in ISO/TS 15066 ter omogoča varno interakcijo s človekom. Celotna krmilna in močnostna elektronika je vgrajena v samo prijemalo, tako da ne zavzema prostora v stikalni omari. Tako vmesnik kot tudi mere in motilne polmere so v podjetju SCHUNK posebej prilagodili načinu uporabe. Poleg takšnih namenskih prijemal Co-act ponuja podjetje SCHUNK tudi standardna prijemala za uporabo s sodelovanjem, ki vključuje na primer prijemalo za male dele SCHUNK Co-act EGP-C s certifikatom DGUV, kmalu pa se mu bo pridružilo tudi prijemalo z velikim premikom SCHUNK Co-act EGL-C, ki ima prav tako certifikat za uporabo s sodelovanjem. S slednjim bo mogoče pri načinih uporabe MRK prvič izvesti prijemalne sile do 450 N.

Intuitivno programiranje robota
Ročno usmerjanje sodelovalnega robota omogoča zelo preprosto in intuitivno programiranje novih položajev odlaganja. Pri nenačrtovanih prekinitvah si robot KUKA zapomni vsak izvedeni premik ali dejavnost in lahko delo brez ponovnega učenja nadaljuje od tam, kjer je bilo prekinjeno. Ker je rešitev preprosta za izvedbo tako glede tipala kot tudi robota in ne zahteva veliko usposabljanja, je primerna za najrazličnejše načine uporabe ter skupine uporabnikov. Prav tako ne zahteva obsežnega znanja o robotiki ali strojnem vidu. Potrebna integracija je s tem zmanjšana na najmanjšo možno mero. Sistem s kamero je mogoče po potrebi modularno razširiti z dodatnimi projektorji in z enotami za nevronsko učenje. Deluje lahko stacionarno ali mobilno na sodelovalnem robotu, tako da so mogoči tudi prilagodljivi načini uporabe na mobilnih platformah.

SCHUNK Intec GmbH
Friedrich-Schunk-Straße 1
AT 4511 Allhaming, Austria
info@at.schunk.com
www.schunk.com

Distributer v Sloveniji:
MB-NAKLO d.o.o.
Ulica Toma Zupana 16
4202 Naklo, Slovenija
andraz.potocnik@mb-naklo.si
051 354 904
www.mb-naklo.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!