Projekt – Končna kontrola izdelka

logo

Naloga našega podjetja je bila izdelava testnega pulta za potrebe končne kontrole izdelka – elektro naprave s petimi vhodnimi in izhodnimi konektorji.

Gre dejansko za sistem elektro meritev, osnovno obdelavo merjenih podatkov v krmilniku in pregled ter shranjevanje v ustreznem nadzornem sistemu. Končna kontrola obsega podrobna električna merjenja končnega izdelka z vsemi zahtevanimi testi, kot so npr. obremenitev z nazivno močjo, test kratkega stika in testiranje ostalih funkcij končnega proizvoda.

Ohišje naprave za testiranje – dejansko gre za mobilen pult – je sestavljeno iz elementov programa Rittal z mizo na kolesih in s predalom za tipkovnico in miško ter iz petih mehanskih priprav za hitro vpetje merjenca, nameščenih na testni mizi pulta.
Zaradi potrebe po dodatnem prostoru za elektro merilno opremo sta levo in desno na stranskih stenah pulta simetrično dodani dodatni elektro omarici. Celoten pult in omarici sta prisilno hlajeni zaradi elektro elementov, ki pri samem procesu merjenja oddajajo toplotno energijo.

Za generiranje potrebne električne energije za merjenje testiranih električnih parametrov se uporablja poseben za to prirejen transformator z odcepi, ki je nameščen v osrednji del mizice. Na pultu so v vrsti nameščene mehanske priprave z ročico. V te priprave se namestijo merjenci za končno kontrolo. Z ročicami na mehanski napravi se merjenci fiksirajo. Istočasno se na vse električne priključke – konektorje – avtomatsko namestijo merilne iglice in vtič za napajanje. Testna naprava avtomatsko zazna, da je merjenec nameščen, in od tu dalje poteka končna kontrola avtomatsko po programu. Začne se s skeniranjem kode izdelka s serijsko številko in zaključi s končnim shranjevanjem izmerjenih rezultatov na trdi disk nadzornega računalnika.

Za indikacijo delovanja, posameznih vmesnih faz in rezultatov ali napak je uporabljena RGB LED signalizacija z možnostjo kombiniranja barv. Za enostaven in natančen pregled poteka meritev in prikaza rezultatov same končne kontrole je nameščen na zadnji strani pulta večji LCD zaslon.

Tako je bila zagotovljena končna kontrola merjenca in shranjevanje vseh relevantnih testnih podatkov le-tega, vse od registracije serijske številke do rezultatov vseh zahtevanih testov. Le-ti se avtomatsko prenesejo na nadrejeni sistem arhiviranja procesnih podatkov.

www.telem.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!