Konferenca o prihodnosti avtomatizacije podjetja Siemens

logo

Jeseni se na vseh znanih lokacijah spet odpirajo vrata dvoran, v katerih različna podjetja organizirajo konference, predavanja, predstavitve, posvete in podobne dogodke in poskušajo v zgoščeni obliki slušateljem posredovati čim več informacij s področij, ki jih zanimajo.

Brez dvoma lahko popolnoma neinformiran obiskovalec v nekaj urah dobi vsaj medlo sliko o delovanju neke sebi neznane tehnologije, recimo temu preprosto okostje nekega vedenja ali znanja, ki ga na podlagi dragocenih osnovnih informacij lahko potem sam nadgradi v svojem segmentu do takšnega nivoja, ki mu zagotavlja njeno uspešno obvladovanje. Zato so ti dogodki res srečanja ljudi, ki so se odločili, da bodo vse napredno znanje in tehnologije današnjega časa vpletli v svoje delo, svoje projekte in izkoristili prvi ugoden veter in z zvrhano mero poguma izpluli iz varnega pristanišča.

Na Siemensove dogodke nas vedno zvabijo velika pričakovanja in radovednost, koliko se je novega zgodilo na področju avtomatizacije, IoT, kakšne so napovedi, kam usmeriti svoje sile in razvoj. Veliko odgovorov dobimo, veliko se jih skriva med vrsticami, in kako si bomo pripravili življenje v prihodnosti, je odvisno od naših prostovoljnih odločitev. Je pa prav, da poslušamo, ocenimo vrednost informacije in jo dopolnimo, kadar se pojavijo nejasnosti, šele zatem pa se odločimo za nadaljnje korake, ki včasih sicer pomenijo korenite spremembe, nekje v prihodnosti pa vendarle zagotavljajo tudi obstoj in konkurenčnost.
Živimo v dobi, ko bomo priča morda najbolj dramatične industrijske revolucije doslej, Industrije 4.0! Pogled pa je istočasno uprt v prihodnost, v predvidevanja in napovedovanje poteka in razpleta naslednje revolucije, ki bo njeno logično nadaljevanje. Siemens je globalni velikan, ki že desetletja postavlja standarde in orje ledino na vseh področjih avtomatizacije, in če sploh kdo, lahko strokovnjaki iz Siemensa z veliko verjetnostjo napovejo, kako in kam bo tekel glavni tok razvoja na tem področju. Z armado vrhunskih strokovnjakov lahko zagotavljajo varno pot skozi nemirna obdobja, s sodobnimi naprednimi tehnologijami krmiljenja, komunikacije in umetne inteligence k optimalnim rešitvam za čas, v katerem živimo, in za čas, ki ga danes vidimo in imenujemo kot svojo prihodnost.

Komunikacijska in varnostna infrastruktura IoT v industriji
Vsekakor je rdeča nit revolucije Industrije 4.0 digitalizacija in prav z zanimanjem smo spremljali predavanja v zvezi z izzivi, ki jih Siemens vidi v prehodu na vsesplošno digitalizacijo, komunikacijo, infrastrukturo in IoT v industriji prihodnosti. Revolucija, ki smo ji danes priča, za razliko od ostalih revolucij ne podira in ne ruši, ampak želi izkoristiti vse najnaprednejše digitalne tehnologije za izboljšanje rezultatov na obstoječi opremi in infrastrukturi in pri tem doseči revolucionarno dobre rezultate. Razumljivo je, da bo ob tem včasih potrebna tudi nadgradnja obstoječih sistemov, vendar je za uspeh digitalizacije pomembno predvsem to, da združuje vse člene oskrbovalne verige, ki ne more delovati, če vsi členi verige nimajo na voljo pravih in ažurnih podatkov. Zato je potreben nek enoten, univerzalen podatkovni model, ki vsem akterjem v oskrbovalni verigi služi v takšni meri, da lahko svoje delo dobro opravijo. S tem v zvezi je povezanih kar nekaj tehnologij, IT je gotovo ena izmed njih, sem pa spadajo tudi analitika in upravljanje z ogromno količino podatkov (big data), umetna inteligenca in strojno učenje (machine learning), ki nam omogočajo, da zberemo podatke s svojih strojev in senzorjev in iz teh podatkov izluščimo neko korist, neko dodano vrednost, nek pozitiven poslovni učinek. Simulacije so prav tako ključno orodje, naši zbrani podatki služijo za izboljšanje delovanja samega modela simulacije in kasnejše uporabe optimiziranega modela v realnem svetu, na fizično obstoječih napravah.

Seveda je ob tako velikih količinah podatkov potrebna tudi velika računalniška zmogljivost, ki skrbi za njihovo shranjevanje, varovanje, preračunavanje in obdelavo. Brez dvoma se je tehnologija delovanja v oblaku izkazala kot najprimernejša oblika pristopa k tem nalogam tudi v industrijskih proizvodnih okoljih, prinesla pa je tudi velik izziv glede kibernetske varnosti, ki se mora prilagoditi tem novim pristopom.

Harvard Business Review je na pobudo Siemensa izvedel raziskavo v zvezi z IoT v podjetjih in rezultati so bili več kot zanimivi: 69 % vodstvenega kadra v podjetjih je izjavilo, da so v zadnjih dveh letih s spremembo poslovnega modela vstopili v nov segment trga, na katerem prej sploh niso bili prisotni. To je najbrž dovolj prepričljiv indikator tega, kako hitro se stvari okrog nas obračajo. 74 % vprašanih je mnenja, da bo IoT v naslednjih dveh letih velik faktor konkurenčnosti. Zakaj? Če gledamo s tehnološkega vidika, je to ena izmed redkih tehnologij, ki ima za k napredku usmerjena podjetja res ogromen potencial. Že samo z boljšim razumevanjem lastnih proizvodnih procesov, ki ga dobimo po zaslugi IoT (kar je seveda njegova naloga!), dosežemo uvajanje drugačnih poslovnih modelov in drugačnih storitev, ki jih lahko ponudimo svojim strankam. Na podlagi zajetih podatkov imamo možnost izboljšanja storitev in izdelkov, možnost vpliva na njihovo kvaliteto in vpogled v kazalce učinkovitosti, ki nam pomagajo pri optimizaciji vseh proizvodnih in storitvenih procesov in omogočajo njihove predvidljive spremembe.

Seveda pa se v zvezi z IoT zastavljajo številna vprašanja in eno izmed bolj izstopajočih je gotovo pripravljenost okolja, podjetij, da IoT tehnologijo sprejmejo kot nekaj naprednega, koristnega, kot tehnološko prednost v primerjavi s konkurenčnimi podjetji, ki so do nje še bolj zadržana.

Glavni cilj uporabe IoT je, da v svojem proizvodnem okolju zbrane podatke analiziramo, obdelamo in iz njih izluščimo, s kakšnimi akcijami bi lahko posamezne procese izboljšali, sledimo posledicam sprememb in analiziramo njihov vpliv na poslovne rezultate. Znotraj IoT lahko oblikujemo mogoče scenarije v treh različnih smereh, in sicer v smeri povezovanja in spremljanja, potem analize in predvidevanja ter končno še digitalizacije in transformacije. Beseda je tekla o teh smereh in še veliko drugih vzporednih temah, ki spremljajo IoT in so z njim neločljivo povezane.

Pri Siemensu so se, kot vedno, do najvišje možne mere potrudili celostno predstaviti to zanimivo področje, v katerega nekateri vstopajo s plahimi koraki, nekateri pogumno in načrtovano, nekaterim pa je že sama misel nanj nočna mora! Pri Siemensu zagotavljajo, da je industrijski IoT zgrajen na trdnih in stabilnih temeljih, da je mogoče zagotoviti kibernetsko varnost v enaki meri kot v ostalih delih določenega sistema in da njegova izgradnja terja premišljeno načrtovanje in postopne korake, predvsem pa odgovore na vprašanja, kaj želimo doseči, kako lahko to ovrednotimo ali ocenimo, kakšne podatke potrebujemo, kako jih zajemati, kako jih obdelati in analizirati, da bomo v tem trenutku vedeli, kje se nahajamo, jutrišnji rezultati pa nam bodo pokazali, če smo res na pravi poti.

https://svet-el.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!