SLO manus, natečaj podjetja IGUS

logo

Podjetje Hennlich iz Kranja je v sredo, 25. septembra, v okviru Dneva inovativnosti, ki je potekal na Brdu pri Kranju, podelilo nagrade SLO manus za inovacije, v katerih so bile uporabljene rešitve proizvajalca igus®.

V večini primerov gre za polimerne ležaje in puše, ki se vse bolj uveljavljajo v industrijskih rešitvah. Predsodki o plastiki kot slabem in cenenem materialu se počasi umikajo iz stroke. Veliko razvojnih inženirjev že prisega izključno na polimerne rešitve in najboljši dokaz so ravno prijavljene inovacije za natečaj manus®. Svoje ideje utemeljujejo z možnostjo izračuna življenjske dobe, prav tako tudi z rezultati opravljenih testov, ki jih podjetje Igus vseskozi opravlja v svojem testnem laboratoriju. Rezultati so dostopni, tako da se lahko vsak prepriča o kakovosti polimerov.

manus® je skupna pobuda podjetja igus®, raziskovalca in proizvajalca polimernih drsnih ležajev iz Kölna v Nemčiji, tehnične publikacije Industrieanzeiger, tehnične fakultete iz Kölna in Inštituta za kompozitne materiale iz Kaiserslauterna. V Sloveniji so se priključili temu mednarodnemu natečaju z natečajem SLO manus, s čimer so želeli spodbuditi domače inovatorje, pomagati pri razvoju svetovno uspešnih rešitev, prav tako pa sponzorirati in nagrajevati tudi študente.

Za samo idejo tega natečaja v Sloveniji stojita produktni vodja, gospod Stojan Drobnič, in direktor podjetja, gospod Matej Tomšič. Zasnovan je na široko in odprt za vse, ki želijo predstaviti svoje znanje, ideje, inovacije in izboljšave, na natečaju pa so dobrodošli prav vsi predlogi, od čisto preprostih do najzahtevnejših projektov. Vsem prijavljenim projektom je skupno to, da gre za izboljšave, ki ne potrebujejo niti mazanja niti vzdrževanja, v vseh primerih pa gre za napredne ideje, ki vodijo v prihodnost. To je bila že peta podelitev, prvič je bil ta natečaj v Sloveniji organiziran v letu 2011, drugič pa leta 2013. Letošnja prireditev je bila že tradicionalna, torej peta zapored.

Zanimalo me je, kako lahko nek dijak, študent, inovator, razvojni inženir ali povsem ljubiteljski raziskovalec ob podpori podjetja Hennlich začne snovati rešitev, ki bi bila primerna za prijavo na natečaj manus. V razumnih mejah lahko podjetje Hennlich pomaga s svetovanjem in predlogom, kako bi bilo določeno rešitev mogoče rešiti z izdelki Igus, podjetje Igus lahko v projekt za izvedbo prispeva brezplačne vzorce svojih izdelkov, s katerimi naj bi se rešitev izvedla, na inovatorju zamisli pa je sama realizacija te rešitve. Veseli so vsake povratne informacije, kako se je rešitev izkazala v praksi in kakšne težave so bile s to rešitvijo odpravljene. Najbolj pa se veselijo na natečaj manus prijavljenih predlogov, ki so dokaz, da gre resnično za izdelke z rešitvami za izzive prihodnosti.

Da morda ne bi kdo podvomil v sposobnost in inovativnost slovenskih inovatorjev, lahko postrežem s podatkom, da si v svetovnem merilu po številu prijavljenih rešitev z Nemčijo delimo tretje mesto, saj imamo na natečaj manus tako kot oni prijavljenih 41 inovacij. Če bi izračunali razmerje med številom inovacij in številom prebivalcev posamezne države, ki je sodelovala na razpisu manus, pa Slovenija vodi daleč pred vsemi sodelujočimi državami. Da ne gre le za majhen in nepomemben dogodek, nam zgovorno priča podatek, da se je na mednarodni natečaj manus skupno prijavilo kar 445 udeležencev iz 32 držav.

Na podelitvi so na kratko opisali vseh 41 prijavljenih inovacij, nekatere celo sami avtorji, z vsemi podrobnostmi in izzivi, s katerimi so se srečali na poti od zamisli do končne rešitve. Bilo je zanimivo, pravo malo neuradno srečanje slovenskih inovatorjev z vseh področij in vsak izmed njih je v zvezi s svojim delom rad povedal še tiste majhne podrobnosti, brez katerih bi bil končni rezultat pod vprašajem.

Prireditev manus je organizirana vsaki dve leti, zmagovalec dobi zlato manus priznanje, drugouvrščeni srebrno manus priznanje, tretjeuvrščeni pa bronasto manus priznanje. Letos so podelili tudi dve posebni manus priznanji.

Priznanje zlati manus je dobil g. Dean Vidmar iz podjetja 1024 d.o.o. za model mehaniziranega nalaganja zabojnikov.
Izdelek »model mehaniziranega nalaganja zabojnikov« je bil narejen v sodelovanju s svetovno priznanim umetnikom JR (Jean René). Namen instalacije je bil razlagati projekt JR Women are Heroes, ki je bil leta 2014 odpremljen iz pristanišča Le Havre na kontejnerski ladji CMA CGM Magellan. Modelni žerjavi na instalaciji delujejo samostojno s pomočjo strojnega vida, prilagojene elektronike in posebej izdelane programske opreme. Namestitev je v stalnem gibanju in vsaki dve uri sestavi sliko na eni strani modelne ladje, ki predstavlja sliko, ki jo je JR naredil leta 2014 (slika 4).

Uvodna predstavitev je bila junija 2018 v galeriji Perrotin v New Yorku in obiskovalci so jo odlično sprejeli. V model so vgrajena Igusova vodila in vozički, ki ne potrebujejo mazanja in delujejo brez vzdrževanja. Gibanje je gladko in brez zastojev.

Priznanje srebrni manus je bilo podeljeno gospodu Mateju Megliču iz podjetja ElevonX d.o.o. za lansirnik brezpilotnih letal.
ElevonX je proizvajalec brezpilotnih letal (UAV) oziroma celotnih sistemov. Elastični lansirnik ElevonX Scorpion se uporablja za lansiranje brezpilotnih letal, ki za vzlet potrebujejo začetno hitrost. Varnost in vzdržljivost sistema je bil moto pri razvoju, zato ima ta sistem prednosti pred ostalimi, in sicer: vsi elastični deli so zaščiteni in preprečujejo poškodbe operaterja v primeru odpovedi, zanesljiv mehanizem za sprostitev, varnostna zaponka in mehanizem za napenjanje na zadnji strani.

Pri lansiranju se pojavljajo izredno visoke sile, kar pomeni, da mora biti sistem natančno izdelan.

V elastični lansirnik ElevonX Scorpion so vgrajeni elementi DryLin®, ki so komponente visoke kakovosti, da zagotavljajo najboljše rezultate in varnost uporabnika. Prav zaradi uporabe izdelkov DryLin® je uporaba lansirnika skoraj brez vzdrževanja.

Bronasti manus je bil podeljen gospodu Mateju Štefancu iz podjetja VISARD, Matej Štefanac s. p., za svetilko PLUSminus.

Skrivnost in čarobnost osvetlitve PLUSminus je mehanizem gibanja, ki omogoča premik na nekonvencionalen način. Za premikanje svetilke je dovolj le nežen dotik prsta ene roke. Ko smo zadovoljni s položajem, mehanizem samodejno zaklene položaj na želeni višini in razdalji. Z uporabo puš iglidur svetilka skoraj plava, premika se v vodoravni ter navpični smeri in se vrti okoli dveh osi. Poleg tega, zahvaljujoč lahki konstrukciji in minimalistični obliki, skoraj ne zastira vidnega polja.

Letos so na prireditvi podelili tudi dve posebni nagradi manus, ki sta šli v roke študentov in njihovih mentorjev.

Posebno nagrado manus so dobili dr. Sebastjan Šlajpah in skupina študentov EF Univerze v Ljubljani za izobraževalni robotski komplet.

Izhodišče njihovega projekta je bilo načrtovanje izobraževalnega robotskega kompleta, ki naj bi vseboval minimalno količino materiala, vendar bi kljub temu moral zagotavljati različne funkcionalne zasnove robotskih mehanizmov. Vključeni material naj bi bilo mogoče uporabiti na različne načine: če se en del uporablja kot linearno vodilo v enem dizajnu, ga lahko uporabimo kot segment robotov v drugem. Uporabljeni materiali bi morali biti lahki, z minimalnim ali celo brez vzdrževanja. Celotna mehanska zasnova bi morala biti enostavna za sestavljanje in dovolj majhna in lahka, da je prenosna. Igusov sistem DryLin® je izpolnjeval vse zahtevane kriterije.

Prav tako so posebno nagrado manus dobili tudi mag. Marijan Španer s skupino študentov FERI Univerze v Mariboru za svojo analogno uro (slika 10).

Skupina študentov FERI je pripravila idejno zasnovo, konstruiranje in seveda tudi praktično izdelavo modela analogne ure z naprednim vodenjem. Konstrukcija mehanskega dela je relativno preprosto zasnovana, zato so se odločili, da bodo mehanizem izdelali sami. V delavnici, opremljeni le z osnovnimi stroji in orodji, se pojavi problem natančnejših strojnih obdelav, ki so sicer potrebne za izdelavo ležajnih sedežev in doseganje tolerančnih nasedov osi in gredi. Zato so z veseljem izkoristili možnost, ki jo ponuja uporaba polimernih drsnih ležajnih puš proizvajalca IGUS, in so jih uporabili na prav vseh ležajnih elementih zobniškega prenosa kot tudi za gredi pogona kazalcev.

Dogodek s podelitvijo nagrad SLO manus 2019 lahko mirno označim kot srečanje in obenem praznik inovatorjev, saj je bila rdeča nit vseh predstavljenih projektov izvirna inovacija, seveda trdno podprta s strani slovenskega podjetja Hennlich in ob sponzorski podpori proizvajalca naprednih polimernih izdelkov IGUS. Za vse inovatorje je ta natečaj odlična priložnost, da ob pomoči organizatorjev svoje projekte uresničijo, saj so v podjetju Hennlich vedno pripravljeni pomagati z nasveti, rešitvami in materialom in skupaj z dobro zamislijo postati del zgodbe o uspehu.

https://svet-el.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!