Novost v linearni tehniki: serija LKE – hitri električni pritrdilni elementi za tirna vodila

logo

Zimmer Group je z več kot 4000 izdelki in več kot 20 leti izkušenj na področju razvoja in trženja vodilni ponudnik linearne tehnike v svetovnem merilu, med drugim tudi pritrdilnih in zavornih elementov za tirna okrogla vodila.

Letos predstavlja zadnji dosežek svoje inovativnosti in svetovno novost – serijo električnih pritrdilnih elementov LKE. Ta bo nasledila obstoječo serijo LCE in jo nadgradila z znatno izboljšanimi lastnostmi, predvsem na področju hitrosti in kar se da preprostega prevzema v obratovanje. Nova serija LKE za razliko od pnevmatskih rešitev prepriča predvsem z vgrajenim javljanjem stanja (odprto/zaprto) prek digitalnega signala. Kinematika je bistabilne izvedbe z ekscentrično gredjo in mehansko samozaporno funkcijo. Ta v zaprtem stanju skrbi za ohranitev polne zadrževalne sile pri upadu električnega toka in v stanju brez napajanja (npr. ko je sistem izključen).
Serija LKE ponuja zelo velike zadrževalne sile do 1800 N, odvisno od velikosti. Za odpiranje in zapiranje se uporablja enosmerna napetost 24 V, poraba toka pa je največ 1,5 A. Najbolj navdušujoča lastnost nove serije LKE pa je njena hitrost. Z zapiralnim časom pribl. 400 ms (odvisno od velikosti), ki je približno sedemkrat krajši kot pri predhodnih modelih, Zimmer Group dokazuje svojo sposobnost inoviranja tudi na področju električnih pritrdilnih elementov.

Pritrdilni elementi Zimmer Group imajo integrirano elektroniko in jih je mogoče preprosto krmiliti z digitalnimi signali. Dosežen odprt oz. zaprt položaj se javlja prek pina, s čimer je zagotovljeno zanesljivo javljanje stanja in odpadejo težave zaradi prekinitve kablov.

Prilagodljivi – do najmanjše podrobnosti
Zimmer Group v novi seriji postreže tudi z zelo zanimivo podrobnostjo, ki je uporabna npr. za kompenzacijo toleranc vodila: skala na izdelku omogoča izravnavo značilnih toleranc vodil ±0,05 mm.

Pritrdilni elementi imajo stopnjo zatesnitve IP64 in prilagodljiv kabelski izhod, ki skupaj z ustrezno kabelsko uvodnico omogoča najboljši izkoristek prostora in zmanjšuje moteče obrise. Električni pritrdilni elementi z že znanimi lastnostmi izpolnjujejo vse pogoje za prilagodljivost in dober izkoristek strojev, vrednost B10d v višini 500.000 pritrdilnih ciklov pa zagotavlja največjo zanesljivost v proizvodnji.

Pritrdilni elementi so namenjeni predvsem električno gnanim linearnim osem. Pritrdilni element lahko zadržuje os z velikimi procesnimi silami, ki za večkrat presegajo sile linearnega pogona, obenem pa ohrani njen položaj. Serija LKE je še posebej primerna za aplikacije brez oskrbe s stisnjenim zrakom ali hidravliko, kot so čiste sobe ter proizvodnja medicinskih izdelkov in živilska industrija. Druga področja uporabe so tudi cenena avtomatizacija, strojegradnja in avtomobilska industrija (npr. avtonomni montažni otoki).

Mehansko odklepanje v sili za varnost v vseh situacijah
Vse štiri različice imajo mehansko odklepanje v sili, ki je pomembna varnostna funkcija. Če je treba pritrdilni element v izrednih razmerah odpreti ročno pri izključenem sistemu, je to izvedljivo z zunanjim imbus vijakom. Pritrdilni element se tako lahko odpre tudi v primeru izpada električne energije, denimo za odstranitev obdelovanca. Serija LKE je ob premieri na trgu na voljo v štirih velikosti 15, 20, 25 in 35.

INO­TEH d. o. o.
K železnici 7
SI-2345 Bistrica ob Dravi
E-pošta: info@inoteh.si
Tel.: 02 673 01 34
www.inoteh.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!