Nov barvni 3D tiskalnik, namenjen za industrijo

logo

V podjetju CGS plus, ki je edini slovenski zastopnik za industrijske 3D tiskalnike HP, so predstavili barvni 3D tiskalnik HP Jet Fusion 580 Color.

Hiter, natančen in enostaven za uporabo
David Fister, prodajno-tehnični svetovalec za 3D tisk v podjetju CGS plus, je predstavil nekaj splošnih podatkov o tiskalniku. Princip delovanja 3D tiskalnika HP Jet Fusion 580 Color je v osnovi enak kot pri »večjih bratih«, 3D tiskalnikih HP Jet Fusion 4200 in 5200. Obstaja pa med njimi tudi nekaj bistvenih razlik. Fister: »Tako kot pri večjih dveh je tudi pri HP Jet Fusion 580 Color kakovost tiskanja primerljiva s kakovostjo brizganih kosov. Enaki sta tehnologija (osnova za tiskanje je poliamidni prah) in resolucija tiskanja (debelina sloja je 80 mikronov), enak je tudi material – PA12. V čem je torej razlika? Prva je v namenu uporabe. HP Jet Fusion 580 Color se uvršča v prototipni segment, medtem ko sta HP Jet Fusion 4200 in 5200 produkcijska tiskalnika. Poleg tega HP Jet Fusion 580 Color vse operacije združuje v eni sami enoti. Tretja razlika je barvni tisk. S 3D tiskalnikom HP Jet Fusion 580 Color je možno tiskanje barvnih kosov, medtem ko sta 4200 in 5200 monokromatska.«
3D tiskalnik HP Jet Fusion 580 Color zagotavlja veliko hitrost tiskanja kakovostnih barvnih izdelkov, gladke površine ter natančnost in fleksibilnost oblikovanja. Za uporabo je precej bolj enostaven od večjih dveh, saj vsi procesi potekajo v isti napravi. HP Jet Fusion 580 Color je namenjen predvsem razvojnim oddelkom v industriji za izdelavo funkcionalnih prototipov, ponudnikom storitev 3D tiskanja, izobraževalnim ustanovam, arhitektom in oblikovalcem. Primeren pa je tudi za izdelavo končnih izdelkov v maloserijski proizvodnji, kjer nakup večjega, produkcijskega tiskalnika ekonomsko ni upravičen.

Velik potencial
Tehnično plat tiskalnika HP Jet Fusion 580 Color je predstavil vodja oddelka strojne in sistemske opreme Andrej Suhadolc. Poudaril je, da gre, čeprav morda malce neopazno, pri HP-jevem barvnem 3D tiskalniku za nov mejnik v 3D tiskanju. V najbrž ne tako oddaljeni prihodnosti naj bi namreč tiskali tudi izdelke iz materialov z različnimi lastnostmi. »Tokrat gre za barvo, vendar je tiskalnik zasnovan tako, da bodo lahko poleg barve uporabili agente, ki bodo vplivali tudi na druge lastnosti materiala.« Kot pravi certificiran HP strokovnjak za področje 3D tiska Suhadolc, se bo na tem področju še veliko dogajalo.
Konkurenco že pušča za sabo

Kot je povedal vodja prodaje in prokurist podjetja CGS plus Sašo Greblo, je HP relativno pozno vstopil na trg 3D tiskalnikov, a je po prodaji že prehitel konkurenco. HP Jet Fusion 580 Color lahko komercialno tiska barvne izdelke šele dva, tri mesece, pa je samo v Evropi prodanih že več kot sto tovrstnih tiskalnikov. Cena zanj se giblje okrog 100.000 evrov. »Ker bo podjetje CGS plus v kratkem postalo tudi pooblaščeni HP servisni center za 3D tiskalnike za Slovenijo, pričakujemo, da se bo povpraševanje po tovrstnih tiskalnikih pri nas povečalo,« je še dodal Greblo.

Več o 3D tiskanju, ki si tudi v Sloveniji uspešno utira pot v industrijo, ter 3D industrijskih tiskalnikih HP, za katere je podjetje CGS plus edini slovenski zastopnik, je na voljo na https://www.cgsplus.si/.

CGS plus d.o.o.
Brnčičeva ulica 13
SI-1000 Ljubljana
info@cgsplus.si
https://www.cgsplus.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!