Relejski moduli

logo

Finder je italijansko podjetje s 65-letno tradicijo, poznano po proizvodnji najkakovostnejših elektromehanskih relejev v Evropi. Najširši nabor preizkusov kakovosti relejev ga postavlja korak pred ostale proizvajalce.

Poleg relejev proizvaja tudi časovna stikala, ponaša pa se s proizvodnjo širokega razpona elektromehanskih in elektronskih izdelkov za industrijske, stanovanjske in komercialne aplikacije. Ves čas svojega obstoja podjetje Finder posebno pozornost posveča kakovosti, inovativnosti, nenehnim raziskavam ter vrhunski izdelavi, kar se je skozi leta delovanja izkazalo kot izvrsten ključ do uspeha tako na lokalnem kot tudi na globalnem trgu. Mreža 22 hčerinskih družb in več kot 80 ekskluzivnih distributerjev uspešno skrbi, da izdelki Finder dosežejo tržišča po vsem svetu.

Nova serija vmesniških relejnih modulov, ki jih proizvaja podjetje Finder, nosi ime MasterIN System (Slika 1). Odlikujejo jo popolna ponudba, vsestranskost, dodatna oprema, s katero se sistem lahko dopolnjuje, in enostavna integracija. MasterIN System je kompatibilen z drugimi že obstoječimi serijami vmesnikov Finder, kot so serija 39, serija 48, serija 4C in serija 58, kar zagotavlja popolno pokritost različnih aplikacij v industrijski avtomatizaciji in stikalnih napravah. Oznake novih modelov se od obstoječih razlikujejo po dodani črki »P«, ki se uporablja kot okrajšava za hitri priklop – »Push-in«. Vzmetna sponka za hitrejše ožičenje s tehnologijo hitrega priklopa Push-in tako poskrbi za odličen stik in večjo odpornost tudi pri vleki žice in vibracijah.

Glavne značilnosti produktov MasterIN System:

  • AC tuljave in DC tuljave
  • nazivna napetost: 12 – 24 – 110 – 125 V DC in 12 – 24 – 110 – 230 V AC
  • indikacija stanja napajanja
  • na voljo s takojšnjim izmetom releja z uporabo plastične (embalaža, označena s kodo SPA) ali kovinske zadrževalne sponke (embalaža, označena s kodo SMA)
  • 35 mm montaža na tirnico (EN 60715)

Rele serije 39 je zelo tanek, preprost in vsestranski, v širino pa meri le 6,2 mm, zato predstavlja idealno rešitev, ko želimo prihraniti prostor, hkrati pa namestiti čim večje število modulov.

MasterADAPTER (tip 093.68.14.1) omogoča enostavno povezavo sponk A1/A2 z največ osmimi moduli MasterIN za PLC izhode prek 14-polnega kabla in dveh napajalnih žic.
Separator (tip 093.60) se uporablja za vizualno ločitev različnih skupin relejev ali vmesnikov, za zaščito oziroma ločitev različnih napetosti sosednjih vmesnikov ali za zaščito odrezanih koncev mostičkov. S pomočjo standardnih mostičkov se z uporabo separatorja lahko medsebojno poveže tudi dve različni skupini vmesniških relejev.

Z uporabo termičnega tiskalnika proizvajalca Cembre, ki smo ga v eni od prejšnjih številk revije Svet mehatronike že opisali, je preprosto tudi označevanje: izbrane označene ploščice Cembre enostavno pritrdimo na nosilce ploščic (tip 097.00).

Za varovanje pa poskrbi izhodni varovalni modul (tip 093.63) z LED indikatorjem (tip 093.63.0.024 ali 093.63.8.230) s podnožjem za varovalke velikosti 5 x 20 mm in prikazom stanja varovalke (Slika 3).

Zaradi omogočanja vsestranskosti in integracije so razvijalci zasnovali posebne glavnike (mostičke), s katerimi se lahko poveže vmesnike različnih vrst, kar doslej ni bilo mogoče. Dvopolni glavniki omogočajo hitro in enostavno povezavo tudi med dvema različnima serijama. Šestpolni (tip 094.56) in osempolni (tip 097.58) glavniki se uporabljajo za ustvarjanje skupnih povezav z vsemi izdelki MasterIN Systema. Za serijo 39 je poleg 16-polnih glavnikov na voljo povsem nov razmnoževalnik sponk (093.62), ki na nekaj več kot 6 mm ponuja možnost priključitve dveh žic na isto priključno sponko (Slika 2).

S preprostim vstavljanjem trde žice (A) ali fleksibilne žice (B) v sponko je omogočena hitra povezava. Za izvlečenje kabla zadostuje pritisk konice izvijača na plastičen del priključka (C). Za hitro in enostavno merjenje lahko vzdrževalec vstavi konico multimetra v kontrolno špranjo ob vsaki sponki (D) (Slika 4).

Marchiol d.o.o.
Industrijska cesta 5A, Kromberk
5000 NOVA GORICA
Tel.: 05/33-13-100
www.findernet.com
www.marchiol.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!