Novosti v podjetju Rittal

logo

Rittal vsako jesen preseneti s kakšno novostjo, presenetljivo inovativnim pristopom, izvirno in učinkovito rešitvijo brez prave konkurence v svoji stroki. Vse to znajo v podjetju smiselno povezati in predstaviti na enem od svojih DEMO vozil, avtobusu ali tovornjaku. Letos je bil to tovornjak, in ker nas na predstavitev novosti vedno povabijo, smo se na vabilo z veseljem odzvali, saj želimo svoje bralce s pomembnimi novostmi seznaniti čim prej, dokler so še sveže in resnično predstavljajo preboj, napredek na svojem področju.

Najbrž se pri podjetju Rittal že dolgo zavedajo dejstva, da na svojem področju spadajo med vodilna podjetja v svetovnem merilu, v posameznih rešitvah pa so sploh vodilni in popolnoma brez konkurence. Letos je njihov paradni konj nov obrat proizvodnje, organiziran po načelu Industrije 4.0, v katerem že teče popolnoma avtomatizirana proizvodnja dveh novih družin ohišij. Lahko bi rekli, da gre za fizično rojstvo tovarne prihodnosti z uresničenjem davnih sanj, v kateri se bodo z neko futuristično tehnologijo proizvajali izdelki, ki bodo pomemben del prihodnosti človeštva in ki bodo človeštvu omogočali nadaljnji razvoj, blaginjo in napredek!

Nova kompaktna ohišja družine AX in nova majhna ohišja družine KX so prav gotovo prepoznavno zaznamovala letošnje Rittalovo poslovno leto, saj gre za prepoznavno osvežitev proizvodnega programa legendarnih družin izdelkov z oznakami KL, EB, BG, AE in CM, ki so na tržišču že od leta 1961 in jih je bilo doslej izdelanih že 35 milijonov! Rittal je vodilni svetovni ponudnik rešitev za ohišja, napajalne sisteme, klimatizacijo in IT infrastrukturo, med inženirji pa gotovo prva izbira s svojo bogato ponudbo priključnih omaric, omaric za inštalacije in krmiljenje procesov v industriji, namenskih klimatiziranih omaric za občutljive elektronske naprave skupaj s programsko opremo in storitvami. Vodilni je tudi na področju uvajanja pametnih tovarn v povezavi z Industrijo 4.0, saj njegova proizvodnja najnovejših tipov omaric v celoti poteka v na novo zgrajeni tovarni, celotna naložba pa je vredna nad 250 milijonov evrov.

V novih poslovnih prostorih s površino 24.000 kvadratnih metrov načrtujejo več kot 100 visokotehnoloških strojev. Vsak dan bodo skupaj izdelali približno 9.000 novih kompaktnih ohišij AX in majhnih ohišij KX, kar na letni ravni predstavlja kar 35.000 ton predelanega jekla. Vsekakor pa bo to najnaprednejši obrat za proizvodnjo kompaktnih in majhnih ohišij na svetu, poleg tega bo popolnoma usklajen z učinkovitimi načeli Industrije 4.0.

Novi družini ohišij z oznakama AX in KX sta naslednici prej omenjenih petih družin omaric, ki so se proizvajale doslej, njuna prednost pa je, da sta popolnoma prilagojeni potrebam in zahtevam Industrije 4.0. Ohišje AX prejme naročnik v isti dobavi z ločeno montažno ploščo, vrati in zapirali, s čimer je brez faze demontaže omogočena takojšna obdelava, opremljanje in povezovanje, zato tudi ni nobene izgube časa pred začetkom dela v proizvodnji. To je seveda še zlasti pomembno takrat, ko gre za montažo in opremljanje velikih serij omaric, kjer se vsak trenutek prišteva končnemu obračunu, včasih v plus, kot pridobljen, včasih v minus, kot izgubljen.

Zmanjšalo se je tudi število vseh sestavnih delov za eno omaro, nekaj pa se jih je poenotilo, tako da imajo sedaj omarice na splošno manj sestavnih delov, vsi pa so označeni s QR kodo, ki jo le preberemo s pametnim telefonom in že lahko ta sestavni del na Rittalovi spletni strani naročimo. Poleg tega imata novi družini omaric cel kup drobnih inovacij, tudi najnaprednejše in edinstvene, tudi takšne, ki bodo sčasoma najbrž postale del industrijskih standardov, od ozemljitve vseh kovinskih sestavnih delov do širšega roba za tesnjenje vrat in nastavljivih montažnih letev na bočnih straneh omarice, ki nam brez vrtanja omogočajo izkoriščanje celotnih bočnih površin v notranjosti omarice, na primer za dodatno ožičenje, različne kasnejše izvedbe povezav za dodatno opremo, recimo modeme, Wi-Fi dostopnost, razširitve funkcionalnosti ali pa za olajšanje vzdrževanja in servisiranja naprav. Zanimiv je tudi način njihove pritrditve v omarici, ki je hkrati napreden, inovativen, preprost ter maksimalno učinkovit in natančen!

Novost je tudi večja prirobnica za kabelske uvodnice, ki omogoča izkoriščanje celotne površine stranice, možnost montaže večjega števila uvodnic na eni stranici, dovod večjega števila kablov, tudi prek sestavljivih modularnih uvodnic, pri katerih ni potrebno vrtanje, zagotavljajo pa enako stopnjo IP zaščite, kot jo sicer nudi sama omarica. Nikakor ne smemo pozabiti omeniti nove ključavnice vrat, ki jo lahko namestimo na vrata omarice brez uporabe kakršnega koli orodja! To je še ena inovacija, ki ustvarja trende, in pričakujemo lahko, da bodo temu trendu sledili vsi proizvajalci, ki svoje proizvode razvijajo tudi za prihodnost.

Druga pomembna novica je povezava programske opreme za načrtovanje omaric z risbami sestavnih delov in kompletnih Rittalovih omaric, kjer zagovarjajo 5-stopenjski pristop:

  • učinkovito načrtovanje,
  • poenostavljeno rokovanje,
  • dovršenost in poenostavljeno montažo,
  • stalno izboljševanje kvalitete,
  • ustrezno uporabo sinergij.

Tu moramo omeniti trdno povezavo med podjetjem Rittal in podjetjem EXOR ETI, katerega lastnik je prav Rittal. S to povezavo lahko zagotovijo dosledno optimizacijo verige dodane vrednosti.
Vsak projekt se začne z inženiringom, ki je bil in bo tudi v prihodnje osnova za vse nadaljnje korake. Inženirjem lahko pri načrtovanju v programu EPLAN Pro Panel (ki ga ponuja EXOR ETI) in optimalni izbiri komponent za vsak konkreten projekt Rittal pomaga s svojo zbirko 3D modelov vseh svojih izdelkov, posameznih sestavnih delov omaric in ohišij, ki jih preprosto najdete prek programa EPLAN Data Portal. Načrtujemo lahko celotno ožičenje omaric skupaj z vso opremo in program nam ne bo dovolil izbrati opcij, ki jih v določen tip omarice ni mogoče vgraditi ali za katere z že izbrano opremo preprosto ni več prostora na voljo. Prav tako se ne more zgoditi, da bi posamezne komponente načrtovali v tistih delih omarice, kjer montaža ne bi bila mogoča, ali da bi se komponente »prekrivale« s katero od ostalih že vgrajenih komponent. Ko je načrtovanje omarice končano, se lahko vse delavniške risbe za vrtanje lukenj in izreze pošlje v delavnico, kjer lahko takoj začnejo z delom, torej s pripravo za montažo vseh vgrajenih komponent in kasneje z ožičenjem celotne omarice.

V prihodnosti bodo v prej opisani tovarni omaric sprejemali v proizvodnjo naročila z vsemi izrezi, luknjami in uvodnicami, tako da bo stranka dobila vse lepo pripravljeno za montažo izbranih komponent, sposobni pa bodo po EPLAN načrtih avtomatsko izdelati in naročniku dobaviti dokončano, torej tudi povezano omarico, ki ji bo moral naročnik dodati le še zunanje dovode, ki jih bo speljal v omarico prek uvodnic. Tako pri Rittalu in EXOR ETI-ju vidijo prihodnost načrtovanja in proizvodnje, razbremenitev pri načrtovanju in bliskovito proizvodnjo, saj pravzaprav s klikom miške sprožimo proizvodnjo tega, kar smo narisali, in lahko smo prepričani, da z vgradnjo in ožičenjem ne bomo imeli težav. Takšno načrtovanje, naročanje in izdelava lahko popolnoma podpirajo sistem »just-in-time«, z resnično minimalnimi zalogami materiala in končnih izdelkov, so prilagodljivi in predvsem razumljivi vsem sistemom v sodobnih proizvodnih obratih, ki »razumejo« katerega od univerzalnih digitalnih jezikov (CNC), s katerimi se računalniki in stroji med sabo »pogovarjajo«.

https://svet-el.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!