MOS 2019

logo

Kot že 51 let poprej se je tudi letos v Celju odvil Mednarodni obrtni sejem – MOS. Tokrat so si obiskovalci lahko poleg ogromnih zunanjih razstavnih površin ogledali še deset pokritih hal, nekaterih večnadstropnih. Sejma smo se udeležili tudi člani uredništva revij Svet elektronike in Svet mehatronike ter promovirali svoji reviji, Svet elektronike in Svet mehatronike, pa tudi konferenco IKTEM, ki jo organiziramo, ter poskusili s svojim navdušenjem za tehniko okužiti še kakšnega obiskovalca.

Našo stojnico sta uokvirjali zastavi naših revij, na sami stojnici pa so bili na voljo brezplačni izvodi revij, pogovor in morda še hiter nasvet gostom, ki so se ukvarjali s kakšnim projektom, spajkalni kotiček ter robotska roka, s katero so si gostje z malo spretnosti priborili brezplačno polletno naročnino na revijo Svet elektronike ali druge uporabne nagrade.
V spajkalnem kotičku so obiskovalci lahko izdelali manjši enostaven projekt: na ploščico tiskanega vezja za astabilni multivibrator so po načrtu prispajkali dva tranzistorja, ki sta izmenično polnila in praznila dva kondenzatorja in odpirala tranzistorja v vlogi elektronskega stikala. Rezultat uspešno izvedenega projekta je bila ploščica z zeleno in rdečo ledico, ki sta izmenično utripali. Če ploščica ni delovala, smo jo pa skupaj »razhroščili«.

Robotska roka je bila enostaven mehatronski sklop petih majhnih rotacijskih elektro motorjev. Vsakega od motorjev je bilo mogoče s pomočjo daljinskega upravljalnika neodvisno vzbujati s pozitivno ali negativno napetostjo, kar je določalo smer vrtenja motorja in tako smer gibanja robotskega sklepa. Sklepi robota so bili na osnovi zobnikov, z zaskočkami v skrajnih legah sklepov, da se robotska roka ne bi poškodovala. Čeprav zveni upravljanje robotka enostavno, je lahko večina udeležencev upravljala le po eno os naenkrat, saj človeški možgani niso razviti za reševanje matrik v realnem času, kar pa sodoben robotski sistem dejansko počne. Upamo, da bodo zmagovalci, prejemniki brezplačne naročnine, revijo prav tako z veseljem prebirali kot naši zvesti naročniki.
Naša stojnica se je nahajala v hali K, kjer so razstavljala tudi podjetja s ponudbo od ročnega orodja do velikih CNC strojev, orodja za servis in vulkanizerstvo vozil, industrijskih robotov, 3D tiskalnikov in še marsičesa drugega. Podrobneje bomo predstavili tri podjetja, katerih ponudba je najbolj relevantna bralcem naših revij.

Yaskawa
Globalno podjetje Yaskawa s koreninami na Japonskem ima zastopstvo tudi v slovenski Ribnici. Letos so na sejmu predstavili 6-osno kolaborativno robotsko roko HC10 v kombinaciji s krmilno napravo YRC1000, ki omogoča hitrejše in lažje programiranje robotske roke. Robotska roka je narejena za kolaborativno uporabo, zato vsebuje šest senzorjev navora, ki roko ustavijo, če se dotakne nepričakovanega objekta. Osnovana je tako, da si uporabnik ne more priščipniti prsta na katerem od sklepov. Roka zato ne potrebuje zaščitne kletke, kar prihrani prostor in stroške. Ima nosilnost do 10 kg, natančnost desetinke milimetra in 360-stopinjski delovni prostor s polmerom 1,2 m. Roka je na voljo tudi v izvedbi HC10DT, ki ima na robotski glavi nastavek z gumbi za enostavno programiranje roke, tako da jo sami namestimo v ustrezen položaj in ga registriramo. Za naprednejše programiranje roke pa je na voljo plošček za programiranje, povezan s krmilno napravo. Plošček je ergonomsko oblikovan, s 7,5-inčnim prikazovalnikom, ki podpira interakcijo z dotikom. Plošček omogoča simulacijo premika robotske roke, preden program dejansko izvedemo, za varnejše in hitrejše programiranje. Zelo dobrodošla izboljšava je tudi zmanjšanje mase ploščka na 730 g. Kateri koli uporabnik starejših težjih variant lahko potrdi, da postane plošček po več kot uri programiranja zelo težek.

3D Shark
Podjetje 3D Shark (www.3dshark.si) se ukvarja s prodajo 3D tiskalnikov in filamentov. Na sejmišču so predstavili različne produkte za 3D tiskanje v praksi. Prikazali so delovanje različnih cenovno ugodnejših tiskalnikov, seveda pa so bili bolj zanimivi dražji modeli z vrhunskimi tehnologijami. Eden izmed njih je Zortrax Inkspire, ki tiska s smolami, kompatibilnimi s 405 nm UV svetlobnim strjevanjem. Našo pozornost je pritegnil zaradi svoje natančnosti, saj tiska piksle velikosti le 50 mikronov. Uporaben je za tiskanje srednjih do večjih naklad 3D tiskanin za uporabo v dentalni tehniki, načrtovanju nakita in drugih aplikacijah, pri katerih so detajli ključnega pomena. Za industrijsko uporabo je na voljo Zortrax M300 Dual z delovnim volumnom 300 mm x 2562 mm2, zato je zmožen tiskanja relativno večjih modelov za uporabo v avtomobilski, arhitekturni in letalski industriji, ima pa manjšo ločljivost 100-300 mikronov. Še ena zanimiva naprava je bila Zortrax Apoller. Ta naprava s pomočjo acetonske pare zgladi model, ki je bil natisnjen na 3D tiskalniku. Ker Apoller konstantno nadzoruje temperaturo in tlak znotraj komore, je na posamezno površino nanešenega toliko topila, kot je velikost nepravilnosti, zato tudi majhni detajli ostanejo nepoškodovani. Naprava je zelo varčna, saj acetonsko paro po uporabi kondenzira nazaj v tekoče stanje in jo vrne v rezervoar. V komoro lahko damo večje število modelov, proces glajenja pa traja približno 3 h.

Ellmax
Podjetje Ellmax je slovenski zastopnik podjetja EasyRobotics, predstavljalo pa je mobilno platformo za kolaborativne robote ER5 v kombinaciji s kolaborativno robotsko roko e-Serije podjetja Universal Robots. Roke te serije so na voljo v treh variantah, ki se na videz razlikujejo po velikosti in dosegu. UR3e ima doseg 500 mm in nosilnost 3 kg. Je najnatančnejši robot iz serije, ki se lahko uporablja za sestavljanje lahkih komponent. Najdaljši doseg 1300 mm ima UR10e z nosilnostjo 10 kg, ki je uporaben za pakiranje in prestavljanje izdelkov med proizvodnimi linijami. Vmesni model z nosilnostjo 5 kg in dosegom 850 mm pa je UR5e. Mobilna platforma ER5 je kompatibilna z vsemi rokami e-Serije. Platforma ponuja izjemno mobilnost, saj lahko polno nameščenega robota s pomočjo nameščenih koles premika en sam človek, kot bi za sabo vlekel potovalni kovček. To je zelo uporabno v prostorih z malo prostora, kjer premikanje robotov z viličarji ni mogoče. Zanimivo je tudi za podjetja, ki hočejo robota premikati med različnimi proizvodnimi linijami, ali za obdelavo mnogih serij z majhnimi nakladami, pri katerih je potrebna pogosta sprememba pozicije naprav v liniji. Glede na načrtovan način uporabe so na voljo posebni dodatki, ki nam olajšajo določene operacije, kot npr. nakladanje robota v prtljažnik in pritrjevanje na tla.

Mednarodni obrtni sejem je letos organiziran že dvainpetdesetič in njegov obseg se povečuje iz leta v leto. Letos se ga je udeležilo več kot sto tisoč obiskovalcev ter več kot dva tisoč razstavljavcev. Organizatorji sejma imajo že večletno tradicijo izbiranja države partnerke, za stimulacijo boljših medsebojnih odnosov ter gospodarske povezanosti. Letos je bila za partnerko izbrana Črna gora. Predstavniki so dobili na voljo velik odsek razstavnega prostora, v katerem so se tekom tedna odvijali različni dogodki, skladni s temo dneva. V torek je potekala otvoritev z glasbeno-scenskim nastopom umetniške skupine iz Črne gore, sreda je bila dan za turizem, naslednji dnevi pa so bili bolj gospodarsko in podjetniško obarvani.

Celjski sejem je res postal posebno doživetje, saj ne gre samo za suhoparno promocijo in izmenjavo kontaktov, temveč je v zraku skoraj karnevalsko vzdušje. Na vsakem koraku vidimo nekaj novega, pisane stojnice, zanimive tehnologije, pa tudi kaj za mlajše se najde. Na misel pride čudovit vonj, ki se je širil po razstavni stavbi L. Tisti, ki smo mu sledili, smo v prvem nadstropju stavbe našli razstavni prostor, namenjen prikazu različnih poklicev, tako nas je vonj popeljal mimo zidarske razstave, avtomehanične delavnice in drugih, končno do pekovske in kuharske stojnice, ki sta bili odgovorni za prijetne vonjave. Sejma se je udeležilo mnogo družin in tudi v poznem popoldnevu obiskovalci niso bili videti prav nič zdolgočaseni, saj se je na vsakem koraku našlo kaj zanimivega, med drugim tudi naša stojnica, pri kateri se je marsikateri otrok ustavil, in če se že ni lotil spajkanja, vsaj preizkusil robotsko roko. Na prostem so lahko preizkusili hoverboard, tenis vrvico na gumici za samostojno igranje. Videli so lahko tudi razne maskote, policijski avtomobil s sireno, zanimivo letalce, ki se je sprožilo s pomočjo frače, naredilo en luping in se vrnilo nazaj v roke lastnika ne glede na kot in smer proženja, in še mnogo drugih zanimivih izdelkov.

Na tako obsežnem sejmu, kot je MOS, ima vsak razstavljavec odlično priložnost ogromni množici obiskovalcev predstaviti sebe, svoje delo in različne oblike uporabe tega, kar ponuja in kar bi bila nekomu lahko najboljša rešitev. Vsako podjetje, ki se na sejmu pojavi kot razstavljavec, želi na nek način pritegniti pozornost obiskovalcev in tokrat je v naši dvorani brez dvoma blestela deklica Ana na svojih kotalkah, ki je ves dan švigala sem in tja ter najmlajšim obiskovalcem sejma neutrudno delila s helijem napolnjene balone skupaj s kresničko za varno pot v šolo. Njen pristop lahko označim kot pristen, izviren, domiseln, preprost in učinkovit! Za podjetje, katerega logotip je bil natisnjen na balonu, je na letošnjem sejmu naredila več, kot bi uspelo doseči marsikateri marketinški ekipi – nevsiljivo je predstavila njegovo dejavnost in razveselila množico otrok, ki se bodo tega dogodka spominjali prav zaradi nje, prav tako tudi njihovi starši. In ob tem lahko rečem le še to, da smo posel ljudje – ljudje, ki v obiskovalcu vidijo sočloveka in ki se mu znajo približati na preprost, človeški način. Ana je to prenesla v resnično življenje in zame tudi po sejmu ostaja svetla luč, ki sveti tudi potem, ko sejemske luči v dvoranah ugasnejo.

Tako zaključujemo letošnjo reportažo z Mednarodnega obrtnega sejma. Vsem bralcem, ki ste nas obiskali, se zahvaljujemo za spodbudne besede pa tudi dobronamerne kritike, novim pa želimo veliko užitka v prebiranju naših revij. Če se naslednje leto znajdete na MOS-u, nas spet poiščite, da podebatiramo o vašem projektu, reviji ali tehnologiji, lahko pa se preizkusite v katerem od izzivov, ki bodo takrat na voljo na naši stojnici.

https://svet-el.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!