MVK Fusion

logo

… vabi k standardizaciji modularnih enot in odpira vrata strategiji z enim modulom

Modul PROFINET/PROFIsafe združuje tri temeljne funkcije namestitvene tehnike:

  • digitalne standardne senzorje in aktuatorje
  • digitalne varnostne senzorje in aktuatorje
  • IO-Link

Ta kombinacija je zelo inovativna. Omogoča nove in pionirske koncepte na področju avtomatizacije. Tako postane namestitev enostavnejša in hitrejša.

Kompleksnost nastavljanja parametrov se z uporabo modula MVK Fusion odločilno zmanjša, saj ga v celoti izvede orodje za inženiring v sistemu varnostnega upravljanja. Razvijalec programske opreme in inženir elektrotehnike ne potrebujeta usposabljanja o orodjih in priročnikih, specifičnih za posameznega proizvajalca.

Z modulom MVK Fusion je na modularno enoto potrebnih manj modulov Fieldbus, v najboljšem primeru le eden. To nudi privlačne možnosti za uporabo avtomatizacije na številnih področjih.

En modul z maksimalno raznolikostjo
Posebnost modula Fieldbus MVK Fusion je njegova raznolikost. Združuje tri temeljne funkcije namestitvene tehnike – digitalne standardne senzorje in aktuatorje, digitalne varnostne senzorje in aktuatorje ter IO-Link.

Dve digitalni standardni vtični mesti lahko prosto nastavimo kot vhod ali izhod – točno tako, kot zahteva uporaba.

Štiri varnostna vtična mesta skrbijo, da so skoraj vse digitalne varnostne zahteve brez povečane obremenitve vključene v namestitveni koncept.

Dve vtični mesti IO-Link ponujata zelo velik obseg funkcij, saj lahko integrirata tudi kompleksne senzorje in aktuatorje v sistem Fieldbus. Poleg tega sta primerni za stroškovno ugodno širjenje standardnih signalov s pomočjo razdelilnikov IO-Link.
To poenostavlja namestitve, omogoča varčevanje prostora in zmanjšuje število potrebnih modulov.

Maksimalna fleksibilnost za varno uporabo
Modul MVK Fusion združuje varnostne naloge posamezne namestitvene rešitve v en modul:

  • S tremi varnimi vhodnimi vrati z dvema kanaloma zbira signale tipičnih varnostnih senzorjev, kot so tipka za izklop v sili, svetlobne zapore, dvoročno upravljanje, zaščitna vrata itd. – do maksimalne ravni učinkovitosti e.
  • Varna izhodna vrata z dvema varnima izhodoma lahko nastavimo glede na uporabo (PP, PM ali PPM preklopni) in s tem omogočimo priključitev različnih vrst aktuatorjev, dvojnih ventilov in ventilskih otokov – tudi v tem primeru do ravni učinkovitosti e.
  • Posebna vrata Class-B-IO-Link-Port skrbijo za to, da se naprave IO-Link, kot so ventilski otoki ali razdelilniki, lahko na enostaven način varno izključijo do ravni učinkovitosti d.

Tako z modulom MVK Fusion lahko dosežete visoko stopnjo varnosti – to ponuja optimalno zaščito za človeka in stroj!

Varnostno parametriranje z majhnim številom klikov
Z modulom MVK Fusion je nastavljanje parametrov varnostnih senzorjev in aktuatorjev izjemno enostavno: v orodju za inženiring v sistemu varnostnega upravljanja le z nekaj kliki izberete varnostno funkcijo (npr. svetlobno zaveso ali tipko za izklop v sili) – in nastavljanje parametrov je v celoti zaključeno. Uporabniki – po navadi razvijalec programske opreme in inženir elektrotehnike – ne potrebujejo znanja o parametrih tega modula. Dodaten korak pri verifikaciji (izračun CRC) z dodatno programsko opremo posameznega proizvajalca odpade. To pospeši proces in zmanjša nevšečnosti, saj preprečuje napačne vnose.

Visoka učinkovitost
Moduli so primerni za uporabo v kombinaciji z razredi Conformance Class C (IRT), Shared Device in Netload Class III. Tako jih lahko brez težav uporabimo v namestitvah, ki zahtevajo maksimalno zmogljivost in popolno zanesljivost. Ti moduli so za rešitve PROFINET popolne komponente.

Vsestranska uporaba in obsežne diagnostične možnosti
Robustno kovinsko ohišje z zalivno maso omogoča vsestransko uporabo – vse do ekstremnih uporab varjenja.

Modul shranjuje napake s časovnim žigom na integriran spletni strežnik tudi pri izpadu električne napetosti – ne iščite napak, ampak jih najdite ter tako zmanjšajte čas mirovanja naprave.

Varnostni naslov nastavite z vrtljivim stikalom neposredno na modulu – in prek naslova »000« lahko modul MVK Fusion ponastavite na standardne nastavitve.

Modul lahko uporabite tudi pri visokih zunanjih temperaturah (do 60 °C) v kombinaciji z visokimi električnimi tokovi (do 16 A) – neobvezna hladilna enota za te izredne razmere razširi možnosti uporabe.

Modul lahko uporabljate tudi v visoko ležečih proizvodnih obratih (do 3000 metrov), kar je precej nenavadno.

V vsakem kanalu se nadzirajo napake, kot so preobremenitev, kratki stik senzorja ali prekinitev kabla – obsežne diagnostične možnosti zagotavljajo hitro prepoznavanje, analizo in odpravljanje napak.

Murrelektronik GmbH
Concorde Business Park D2/11
A-2320 Schwechat

mail@murrelektronik.at
Telefon: +43 1 7064525-0
Fax: +43 1 7064525-300
https://www.murrelektronik.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!