Prehod z 2D na 3D pregled

logo

Da bi zadostili zahtevam naraščanja aplikacij za nadzor kakovosti, industrija prehaja s temeljne 2D na 3D tehnologijo.

Razlog je v tem, da je 3D edina izvedljiva rešitev za avtomatiziran nadzor kakovosti. S tem ko se stopnja avtomatizacije povečuje in kakovost izdelkov postaja bolj kritična glede na veliko količino in stroške blaga v industrijah, kot sta avtomobilska in potrošniška elektronika, pride do povečanja proizvodnih procesov, ki zahtevajo uporabo 3D.

Na primer, 2D tehnologije ni mogoče uporabiti za pregled lepila in tesnilnih sredstev, ker 2D vid ne more razlikovati prozornih lepil od okoliškega materiala. Poleg tega 2D ne more meriti podatkov o višini in prostornini. Pametni 3D senzorji na drugi strani so sposobni zagotavljati podatke o višini visoke ločljivosti, kar uporabnikom omogoča natančno določitev lokacije in prostornine lepila.

Primer druge aplikacije

Primer druge aplikacije je pregled baterij, ki je kritičen postopek tako z vidika varnosti kot zanesljivosti. 3D ponovno poda potrebne podatke o višini, medtem ko 2D ne meri ravnine in ne more opraviti inšpekcijskega pregleda, potrebnega za zagotovitev pravilne montaže baterij (npr. pravilnost zvarnih šivov). 2D rešitve so običajno vezane na posamezne komponente in imajo glede na svoje število višje skupne stroške, 3D tehnologija pa ponuja kompaktno rešitev vse v enem.

3D ima prednost pred 2D tudi v robotskih aplikacijah, kot je robotizirano pobiranje izdelkov »bin picking«. Proizvodnja hitro napreduje v te vrste robotskih aplikacij, kar še bolj spodbuja potrebo po robustnih 3D rešitvah, ko se svetovni industrijski svet premika k večji avtomatizaciji z roboti.

3D vid zagotavlja globljo plast podatkov, ki je bistvenega pomena za zanesljiv pregled. Kot rezultat tega se bodo 3D rešitve še naprej razvijale, ko se bodo pojavile bolj kakovostne aplikacije za nadzor, ki zahtevajo svoje edinstvene zmogljivosti.

Podjetje ProElektronika je tako s ponudbo pametnih 3D senzorjev proizvajalca LMI Technologies razširilo portfelj komponent za nadzor kakovosti izdelkov v industriji. Poleg omenjenih komponent vam lahko ponudimo tudi svetovanje, podporo, izobraževanje ali rešitev na ključ. Na letošnjem sejmu IFAM 2020 vam bomo predstavili rešitve proizvajalca LMI Technologies.

ProElektronika d.o.o.
Mariborska cesta 86
SI-3000 Celje
E-pošta: info@proel.si
www.proel.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!