Enostavno upravljajte IIoT naprave v industriji

logo

V sklopu koncepta IoT se kot eden izmed glavnih stebrov industrije 5.0 širi tudi njegova industrijska različica – IIoT (Industrial Internet of Things). IIoT je platforma, kjer naprave, povezane v mrežo, z uporabo skupnih komunikacijskih protokolov medsebojno komunicirajo.

Glavne tehnologije, ki podpirajo IIoT, so oblačne storitve (cloud services), obdelava podatkov s pomočjo računalništva na robu (edge computing) in umetna inteligenca (AI). Največji preboj IIoT pa bo pripisati peti generaciji mobilne tehnologije (5G), kjer bodo hitrost ter predvsem dostopni časi omogočili dovolj hitro komunikacijo. Tukaj nastopi programska rešitev AMS svetovno priznanega proizvajalca Axiomtek.

Programska platforma Axiomtek AMS
Agent MaaS Suite (AMS) je programska platforma, namenjena upravljanju ter nadzoru IIoT naprav preko industrijskih računalnikov Axiomtek. Ta vključuje klienta AMS.AXView ter strežnik AMS.MaaS. Visoko integriran industrijski sistem upravljanja IIoT naprav vsebuje široko paleto standardnih komunikacijskih protokolov in omogoča nadzor, nastavitve ter obveščanje o dogodkih na sistemu. Platforma vključuje razvojno orodje Node-RED za vizualno programiranje – v priljubljenem programskem jeziku JavaScript lahko v štirih preprostih korakih (plug, play, configure in play) izdelamo projekt. Platforma AMS je tako primerna za SI, OT, IT strokovnjake in vse, ki potrebujejo enostavno izdelavo POC platforme. AMS je tudi spletna storitev, tako da lahko uporabniki prek interneta in brskalnika upravljajo svoje naprave in sisteme kadar koli in kjer koli.

Lastnosti:

  • nadzor in konfiguracija sistema na vseh napravah s spletnim brskalnikom
  • 24/7 spletni monitoring ter vizualizirani podatki na nadzorni plošči
  • obveščanje o alarmih in dogodkih po elektronski pošti, s proženjem digitalnega izhoda, preko MQTT ali socialnih omrežij
  • komunikacijska podpora za Modbus, MQTT, REST, WebSocket, HTTP in TCP/UDP
  • razvojno okolje Node-RED za vizualno programiranje na podlagi opisa podatkovnih tokov
  • programiranje brez naprednih programerskih znanj (flow based)
  • nadzorna plošča z vgrajenimi komponentami za enostavno ustvarjanje

Local Agent – AMS.AXView
AMS.AXView je klient, nameščen v okolju Linux na izbrani strojni opremi, in se obnaša kot prehod na robu (angl.edge gateway). »Gateway« oz. »prehod« je vozliščna naprava za povezavo dveh protokolarno nezdružljivih omrežij. Povezavo omogočajo vdelani komunikacijski pretvorniki za različne protokole, te pa določajo vsaj zgornje štiri plasti modela ISO/OSI.
Prehod (angl. gateway) je nameščen na robu omrežja (edge gateway), v bližini senzorjev, strojev ali drugih virov podatkov, ter služi kot medij, ki premošča (bridge) med povezanimi napravami v lokalnem omrežju in podatkovnim centrom na oddaljenem strežniku (cloud). Vsi podatki, ki potujejo na oblak ali drugo omrežje, najprej komunicirajo s prehodom – ta zbira in prevaja podatkovne signale iz naprav in je tako vmesnik za komunikacijo različnih sistemov.
Funkcija prehoda je tudi predprocesiranje velike količine neobdelanih podatkov ter pošiljanje filtriranih informacij v oblak za nadaljnjo analizo. Koncept obdelovanja podatkov blizu vira (npr. senzorja, stroja …) zmanjšuje količino prenešenih podatkov na oblak, kar poveča odzivni čas in obremenjenost omrežja.

AMS.AXView podpira vtičniške(angl. plug-in) komunikacijske protokole, kot so MQTT, Socket, WebSocket, HTTP in TCP/UDP. Omogoča upravljanje naprav, povezanih preko serijskih ali LAN vrat. V platformo je integriran Node-RED, odprtokodno orodje za vizualno programiranje, ki uporabnikom omogoča hitro in enostavno obdelavo in vizualizacijo podatkov. S pomočjo že izdelanih vtičnikov Node-RED vsebuje veliko predlog za branje in obdelavo podatkov, iz različnih virov, za raznolike aplikacije.

Remote Multi-device Manager – AMS.MaaS
AMS.MaaS je strežnik in služi kot orodje za zbiranje in upravljanje oddaljenih klientov in sistemov. Podpira funkcije, ki skrbnikom pomagajo poiskati, prepoznati in upravljati sistem, ter nudi pregled nad podatki.

Osnovna vrednost IIoT so zbrani podatki, s pomočjo katerih podjetja prepoznajo specifične probleme in oblikujejo načrte za odpravo težav in za izboljšanje procesov. Naj gre za optimizacijo proizvodnih procesov, večanje produktivnosti ali zmanjšanje stroškov in tveganja. MaaS v tem kontekstu agregira podatke iz različnih virov in uporablja analitiko za pridobivanje in prikaz relevantnih informacij.

Tipteh d.o.o.
+386 (0)1 200 51 50
info@tipteh.si
https://tipteh.com/si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!