Kompaktna stikala za podatkovno komunikacijo

logo

Stikala prenašajo podatkovni promet med stroji in mrežami v podjetjih. Biti morajo čim bolj kompaktna in imeti visoko kakovost. LAPP s svojimi novimi stikali 2. generacije ETHERLINE® ACCESS izpolnjuje raznolike želje uporabnikov.

Prostora v tovarnah je vse manj. Elektro komponente, kabli in konektorji so v nadzornih omarah zelo natrpani. Stvari so še posebej tesne v majhnih, decentraliziranih komunikacijskih omarah neposredno na strojih. Stikala so precej velika. Priključena so na DIN-letev, s katero so običajno opremljene stikalne omare. Lahko se zgodi, da so zaradi svoje oblike ovira pri zapiranju stikalne omare, sploh če je v vratih še vedno vgrajena kontrolna plošča. Namesto da bi vse sestavne dele natančno postavili na DIN-letve, kot bi bilo dejansko zaželeno, monterji uporabljajo razne trike, da lahko vgradijo vse potrebno. Ena možnost je pritrditev kotne plošče tako, da dosežemo položaj stikal s prednjo stranjo obrnjen navzdol. S tem sicer pridemo do rešitve, ki pa ni preveč elegantna, prav tako je dostop do prostih portov (vrat, v nadaljevanju post) otežen.

Naša nova stikala ETHERLINE® ACCESS za PROFINET® protokole so vodilna na svetovnem trgu za integrirane kabelske in priključne rešitve. Prvič smo jih predstavili na sejmu SPS 2019 v Nürnbergu. Podjetje LAPP je postreglo z najmanjšimi in tako kompaktnimi, da jih lahko z najmanjšim naporom vgradite v še tako majhne prostore znotraj komunikacijskih omar. Odziv obiskovalcev in trga je bil izjemen. Globalni produktni vodja za industrijsko komunikacijo v podjetju LAPP g. Jürgen Greger pravi, da smo zadeli potrebe trga in s tem prehiteli konkurenco. Na voljo so 4-, 8- ali 16 portna upravljana in neupravljana stikala s 5, 8 ali 16 porti.
Primerjava s konkurenčnimi izdelki kaže, da je podjetje LAPP doseglo kompaktnost na najvišji ravni, saj je 16-portno stikalo manjše od konkurenčnega 8-portnega in kvalitetnejše, saj dosega MAC naslovno tabelo 8K in velikost paketa medpolnilnika 2 Mbit (packet buffer size). Se pravi manjša, zmogljivejša, izdelana v Nemčiji in zasnovana za uporabo v težkih industrijskih pogojih, kot so recimo temperaturna območja od -40 °C do +75 °C.

Eden izmed izzivov, s katerimi se soočajo številna podjetja, je industrija 4.0. Slednja zahteva mrežno povezovanje strojev med seboj in na nivojih piramide avtomatizacije. Proizvajalci strojev velikih serij dostavijo stroje z identičnim IP naslovnim obsegom. S tem pa nastane problem pri komunikaciji teh naprav, saj bodo IP naslovi med seboj neizogibno v konfliktu. To težavo pa lahko odpravimo s tako imenovanim posrednikom, kot je ETHERLINE® ACCESS NF04T NAT/požarni zid. Združuje funkcije usmernika (plast 3 modela ISO-OSI) in stikala (plast 2). Več o OSI – Open System Interconnection – in plasteh si lahko pogledate na sliki 2.

ETHERLINE® ACCESS NF04T NAT/usmernik s požarnim zidom
Industrijski usmerniki običajno nudijo veliko funkcij, ki so odvisne od aplikacij. Od vseh možnih funkcij jih običajno uporabimo samo nekaj. Zelo pomembno je, da minimiziramo potrebno delo za IP integracijo strojev v mrežah višjega nivoja.

Usmernik s požarnim zidom/NAT je primeren za aplikacije, ki prioritetno potrebujejo varnost mreže in prevod mrežnih naslovov (NAT – Network Address Translation).
Tak usmernik ima integriran statusni inšpekcijski požarni zid s fleksibilnim dvosmernim paketnim filtriranjem (WAN – Wide Area Network/LAN – Local Area Network, vhodni in izhodni), s tem zanesljivo ščiti industrijske IP mreže. S pomočjo funkcije 1 : 1 NAT in IP posredovanje/virtualno mapiranje lahko fleksibilno integrirate ekvivalentne IP podmreže brez potrebe po prilagajanju strojne mreže na višji proizvodni mreži.

Novi usmerjevalnik je najbolj učinkovita izbira za integracijo sistemov z istim IP-naslovnim prostorom.

ETHERLINE® ACCESS NF04T NAT/požarni zid ima štiri RJ45 porte. En WAN port za mreže višjega nivoja in tri LAN porte za mreže na nivoju strojev. Tudi ta je v ultra majhnem kompaktnem ohišju. Tako se ga lahko v mrežah podjetij uporabi na tri možne operativne načine:

  • Osnovni NAT: Stikalo uporablja NAT za dodeljevanje unikatnega IP naslova in tri naslovna območja zunanjega omrežja WAN za vsak IP naslov v internem omrežju LAN. Tako lahko povežemo veliko strojev in računalnikov s proizvodno mrežo in še vedno obdržimo unikaten IP naslov iz zunanjega omrežja.
  • NAT xxx: V tem primeru lahko več stikal organizira podatkovni promet med več internimi IPv4 mrežami v mrežo višjega nivoja. Tako dobijo interne mreže, računalniki in stroji enak IP naslov. Vsako stikalo prevede IP naslov z uporabo NAT. S tem se lahko stroje in računalnike z istim IP naslovom unikatno naslovi kar iz omrežja podjetja.
  • Posredovanje portov: V tem primeru stikalo dodeli zunanji IP naslov več notranjim. Vse pa bazira na portih. To se uporablja takrat, ko uporabnik ne želi izdati več IP naslovov. Splošno znano je namreč, da ni omejitev zaradi portov.

Seveda vemo, da so ti izzivi rešljivi z logičnimi aplikacijami. Vendar to zahteva industrijske usmernike, ki so bistveno dražji od usmernikov, ki jih poznamo iz domače uporabe. Z ETHERLINE® ACCESS NF04T NAT/požarnim zidom dodatni usmerjevalnik ni potreben, saj je že vključen v stikalo. To prihrani znatne stroške, do 30 odstotkov v primerjavi z rešitvami s konkurenčnimi izdelki. Tudi ta stikala so proizvedena v Nemčiji in ustrezajo visokim standardom kakovosti, ki jih pričakuje podjetje LAPP.

Poleg zgoraj omenjenih možnosti delovanja ima uporabnik še eno veliko prednost, saj lahko uporabi vgrajen nastavljiv požarni zid. Slednji preprečuje vdore hekerjev na IT proizvodne zmogljivosti v industrijskih obratih. Če pogledamo statistike, je pogostost vdorov vedno večja. Kot primer lahko navedemo zvezo Bitkom v Nemčiji, ki je leta 2018 utrpela škodo 48 milijard evrov. Tako podjetja postajajo tarče zlonamernih programov Stucnet, WannaCry, Petya in drugih.
Podjetje LAPP danes ponuja izjemno razširjen portfelj stikal za industrijsko komunikacijo. Neupravljano stikalo ETHERLINE® ACCESS U04TP01T je primerno za naprave brez lastnega napajanja, za lažje razumevanje govorimo o PoE rešitvah (Power over Ethernet). Štirje porti RJ45 ponujajo napajanje prek Etherneta. Se pravi lahko poleg podatkovnega prometa naprave tudi napajamo. Primerno za kvalitetno komunikacijo in napajanje kamer ali dostopnih točk Wi-Fi.

Če potrebujete visoke hitrosti prenosa na dolge razdalje, izberite ETHERLINE® ACCESS M08T02GSFP. Poleg osmih portov RJ45 ima upravljano stikalo tudi dva vmesnika SFP za priključitev optičnih kablov za hitri Gigabit Ethernet. To je uporabno tudi v okoljih, kjer lahko visoki tokovi povzročajo težave z elektromagnetnimi tokovi (EMC – Electro Magnetic Current). LAPP ponuja ustrezne standardne SFP module za pretvorbo svetlobnega signala v električni signal do 1 Gbit/s.

Če želite hitro in učinkovito vstopati v četrto industrijsko revolucijo ali ste že del nje in bi želeli svoje mreže zaščititi pred nepridipravi, je podjetje LAPP prava izbira.

Za več informacij se obrnite na naše strokovnjake za industrijske komunikacije.

Simon Vrbnjak, BSEE
Manager ROBOTICS
Application Engineer

Lapp, d.o.o.
Limbuška cesta 2
2341 Limbuš
Tel.: +386(0)2 421 35 53
E-pošta: simon.vrbnjak@lappslovenia.com 
www.lappslovenija.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!