V koraku s standardiziranim razvojnim procesom

logo

Zgodnja standardizacija je bila osredotočena na abstrakcijo strojne opreme, medtem ko sodobne tehnologije temeljijo na programski opremi.

Proces razvoja interaktivne programske opreme omogoča hitrejšo dobavo izboljšanih izdelkov kupcem. Podjetja, ki se ukvarjajo s testiranjem, morajo začeti uporabljati standardizirane metode razvoja interaktivne programske opreme, če želijo ostati konkurenčna.

Že vrsto desetletij je standardizacija pomemben cilj številnih podjetij, ki se ukvarjajo s testiranjem. Leta 1961 sta D. B. Dobson in L. L. Wolff iz podjetja Radio Corporation of America (RCA) objavila prispevek Standardizacija opreme za testiranje elektronike, ki je predstavljal principe, kriterije in tehnike, uporabljene za raziskave in prototipiranje opreme za testiranje večnamenskih vojaških raketnih sistemov.

Pri večini zgodnjih tehnologij je bila standardizacija omejena na raznoliko opremo za testiranje, ki je bila uporabljena za rešitve na področju testiranja v podjetju RCA, pri čemer je bil cilj razvoj modularnega seta strojne opreme za testiranje. Modularna strojna oprema omogoča večjo stopnjo možnosti ponovne uporabe za druge aplikacije, bolj integrirane rešitve na področju testiranja, manj zastarelih komponent ter enostavnejši proces nadomeščanja tehnologije. Široka mešanica izdelkov in sredstev, ki so lahko v uporabi tudi do petdeset let, omogoča oddelkom za testiranje v letalski in vojaški industriji uporabo večine sistemov za testiranje, ki so primerni za vzdrževanje in ponovno uporabo.

Varnostne zahteve in hitre spremembe spodbujajo podjetja, ki se ukvarjajo s testiranjem, da se ne osredotočajo le na standardizacijo strojne opreme. Sedaj se osredotočajo na plasti programske opreme ter metode za njihov razvoj. Inženirji na področju testiranj morajo začeti proces uvajanja standardizacije na področju razvoja interaktivne programske opreme, da lahko ohranjajo stik z razvojnimi oddelki ter da sledijo terminskim planom projektov v industriji, ki se zelo hitro posodablja.

Programska oprema kot hrbtenica standardizacije
Strokovni prispevek podjetja RCA opisuje proces identifikacije deljenih vhodov in izhodov, ki omogoča definicijo zahtev sistemov modularne strojne opreme, preko številnih funkcionalnih komponent pri vojaških raketnih programih. To je proces identifikacije in ločevanja pogosto ponavljajočih se elementov, ki se lahko skupaj obravnavajo na podlagi abstrakcije. Večja prizadevanja standardizacije instrumentacije ter prehod na uporabo komercialno razpoložljive tehnologije so privedli do standardov za modularno strojno opremo, kot so VXI, PXI, PXIe in AXIe, ki jih uporabljajo podjetja za področje testiranj v številnih industrijah. Platforme standardne modularne strojne opreme vsebujejo redundantne elemente, kot so napajalniki, hladilniki in uporabniški vmesniki, na enem mestu znotraj sistema.

Poročilo o razvoju in pridobivanju programske opreme za vojaške sisteme odbora za obrambno znanost (DSB – Defense Science Board) poudarja, da veliko zmožnosti, ki jih zagotavljajo orožni sistemi, temelji na programski opremi in ne na strojni opremi. Ta prehod z zmožnosti, ki jih omogoča strojna oprema, na zmožnosti, ki jih omogoča programska oprema, je izjemno hiter. Sodobni instrumenti čedalje bolj vsebujejo procesorje in programsko definirane komponente, kot so FPGA (field-programmable gate array). Za čim boljše izkoriščanje teh sodobnih rešitev na področju testiranja je definicija merilnega sistema znotraj programske opreme nujno potrebna.

Najprodornejše skupine inženirjev na področju programske opreme za testiranje gradijo abstraktno programsko opremo za testiranje, ki prinaša celo več koristi kot dobavitelji abstraktne strojne opreme. Abstraktna platforma programske opreme zajema plasti, ki opravljajo specifične funkcije, kar omogoča popravilo in nadgradnjo vsakega modula posebej z izolacijo preostalih plasti in ohranitvijo enakih vhodov in izhodov. Z desetinami starejših poslovnih praks vsebuje standardizacija programske opreme razvoj, ki je nastal na področju testiranja v tem obdobju, poudarja Mark Keith, vodilni inženir v podjetju Honeywell Aerospace. Namen abstrakcije je zmanjšanje ali odprava potrebe po spremembah programske opreme ob menjavi zastarele strojne opreme.

»V luči trenutne hitrosti sprememb v tehnologiji je videti trideset let cela večnost. Včasih se zdijo današnji najboljši pristopi nezdružljivi z najboljšimi pristopi v preteklosti.« Mark Keith, vodilni inženir, Honeywell Aerospace

Sodoben razvoj programske opreme za testiranje
Za hitrost, s katero trenutno prihajajo na trg novi izdelki, ni več dovolj le organizacija ustrezne arhitekture programske opreme. Podjetja, ki razvijajo programsko opremo za testiranje, morajo izvajati pristope, ki omogočajo hitrejšo in bolj prilagodljivo dostavo svojih produktov v proizvodnjo ter do kupcev. Za dostavo vseh zahtevanih zmožnosti morajo sodobne ekipe programskih inženirjev prehajati na razvojne pristope stalno interaktivne programske opreme, kot je agilen razvoj.

Kot je navedeno v poročilu DSB-ja, predstavlja največjo prednost interaktivnega razvoja možnost hitrega odkrivanja napak in stalna enostavna integracija novih programskih kod ter pridobivanje povratnih informacij uporabnikov preko razvoja aplikacije. Interaktiven razvoj programske opreme je sedaj standardna industrijska praksa, ki bo pomagala ameriškemu obrambnemu ministrstvu delovati v današnjem dinamičnem varnostnem okolju, v katerem se grožnje tako hitro spreminjajo, da jih starejše metode ne morejo obvladovati.

Standardizacija interaktivnega razvoja
Interaktiven razvoj programske opreme zahteva dobro uigrano ekipo, ki deluje usklajeno in podobno kot abstrakcija platform strojne opreme in arhitekture programske opreme, vključuje deljene in ponovljene koncepte in naloge.

Skupine, ki sodelujejo pri izdelavi temeljnih programskih kod, morajo soglašati ter standardizirati orodja za nadzor izvorne kode, okvire testnih enot, analizo kod, obvladovanje dela in dostavo rešitev. Vse večja dodatna zahteva je kibernetska varnost. DSB poudarja, da dnevno preverjanje kode sistema programske opreme ohranja obvladljivo število zahtevanih sprememb, ki so potrebne za ohranjanje skladnosti s širokim naborom kibernetskih pravil.

V poročilu o strategiji pogodbene posodobitve letal F-22 je generalni inšpektor ameriškega obrambnega ministrstva poudaril, da po besedah predstavnika programske pisarne obrambno ministrstvo tvega, da bo izgubilo tehnološko prednost pred tekmeci ZDA ter da mora v ta namen poiskati inovativne načine, kako hitreje povečati zmogljivosti svojih vojaških lovskih letal. Letalska in vojaška industrija nista edini industriji, v katerih se inženirji na področju testiranja trudijo hitreje dostaviti boljše tehnologije na trg. Interaktiven razvoj je preverjena metoda pospeševanja tehnološkega razvoja v številnih industrijah.

Medtem ko se ekipe inženirjev na področju testiranja osredotočajo na standardizacijo strojne opreme in pripadajoče arhitekture programske opreme, so se razvojno-raziskovalne organizacije usmerile v interaktiven razvoj izdelkov. Vsi vidiki standardizacije so pomembni in dragoceni za podjetja, ki se ukvarjajo s testiranjem, vendar je treba standardizacijo prilagoditi inženirskim praksam, ki so trenutno v razvoju. Podjetja na področju testiranja, ki prevzemajo prakse agilnega razvoja programske opreme, bodo imela veliko koristi od prihajajočih priložnosti.

Avtor: Nicholas Butler 

ADD ProS d.o.o.
Opekarniška cesta 15a, 
3000 Celje, Slovenija
Tel.: +386 3 4250800
info@add-pros.com
www.add-pros.com
www.ni.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!